Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan (Τουρκία): Απαράδεκτα τα σχόλια του Biden για τον Putin - Δεν ταιριάζουν σε ένα πρόεδρο

Erdogan (Τουρκία): Απαράδεκτα τα σχόλια του Biden για τον Putin - Δεν ταιριάζουν σε ένα πρόεδρο
Η ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ έχει αυξηθεί μετά από έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας που έκανε λόγο περί προσπάθειας της Ρωσίας να παρέμβη στις εκλογές των ΗΠΑ το 2020
Σχετικά Άρθρα

Την καταδίκη του εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan σχετικά με τα όσα δήλωσε ο Joe Biden κατά του Vladimir Putin.
«Αυτά τα λόγια δεν αρμόζουν σε έναν Πρόεδρο» σημείωσε ο Erdogan, σχετικά με την ευθεία επίθεση του Αμερικανού προέδρου προς τον Ρώσο ομόλογο του, Putin.
Ο Erdogan ανέφερε σχετικά πως οι δηλώσεις του Biden ήταν «απαράδεκτες», ενώ χαρακτήρισε την απάντηση του Putin «κομψή».
«Οι δηλώσεις του κ. Biden για τον Putin δεν αρμόζουν σε έναν Πρόεδρο.
Ο κ. Putin έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο, δίνοντας μία πολύ έξυπνη, πολύ κομψή απάντηση» είπε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Ψυχρός πόλεμος» ΗΠΑ - Ρωσίας: Το χρονικό και οι τελευταίες εξελίξεις

Η ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ έχει αυξηθεί μετά από έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας που έκανε λόγο περί προσπάθειας της Ρωσίας να παρέμβη στις εκλογές των ΗΠΑ το 2020.
Σε συνέντευξή του ο Biden αναφέρθηκε στην εν λόγω έκθεση, υποσχόμενος πως ο Ρώσος ομόλογός του θα πληρώσει το τίμημα.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε, ακόμη, πως δεν θεωρεί ότι ο Putin έχει ψυχή, ενώ σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι είναι δολοφόνος, απάντησε καταφατικά.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Bankingnews:

Ρωσία: Ελπίζουμε για το καλύτερο, ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο

Τη θέση πως η Ρωσία πάντα ελπίζει για το καλύτερο αλλά προετοιμάζεται για το χειρότερο διατύπωσε ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin αναφερόμενος στα σενάρια για ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο με τις ΗΠΑ, μετά και τις δηλώσεις του προέδρου Joe Biden, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του χαρακτήρισε «δολοφόνο» τον Ρώσο πρόεδρο.
Μάλιστα ο Peskov υποστήριξε πως η πρόταση που απηύθυνε ο Vladimir Putin για μια online ζωντανή συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, παραμένει ανοιχτή.
Όπως είπε, η συζήτηση αυτή θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε στιγμή θελήσει ο Biden, αν και επεσήμανε, πως η πρόταση αυτή δεν μπορεί να μείνει για πάντα στο τραπέζι.
«O Putin το είπε αυτό παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος η διπλωματία να παίζει στα μεγάφωνα και στα δίκτυα.
Αλλά υπάρχει λόγος να υπάρξει συνέχεια στις σχέσεις» ανέφερε ο Peskov.
Ερωτηθείς μάλιστα για το εάν οι δύο χώρες είναι αντιμέτωπες με ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο, ο εκπρόσωπος του Putin τόνισε «εμείς ελπίζουμε πάντα για το καλύτερο αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο».
«Όσον αφορά τη Ρωσία, ο πρόεδρος Putin έχει ξεκάθαρα διατυπώσει την επιθυμία του να συνεχιστούν οι σχέσεις…» είπε ο Peskov, υποστηρίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση «δεν μπορούμε να μη λάβουμε υπόψη τις δηλώσεις Biden».

Να ζητήσει συγνώμη ο Biden

Οι ήδη προβληματικές σχέσεις των δύο χωρών «χτύπησαν κόκκινο», όταν μεταδόθηκε συνέντευξη του Biden στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό ABC, στην οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ αφού ερωτάται εάν πιστεύει πως ο Putin είναι «φονιάς», απαντά καταφατικά.
Μάλιστα ο Biden συνέχισε υποστηρίζοντας πως θεωρεί πως ο Putin δεν έχει ψυχή ενώ υπογράμμισε πως η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα και μάλιστα πολύ σύντομα, αναφερόμενος στα συμπεράσματα της πρόσφατης έκθεσης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, βάσει των οποίων η Μόσχα επιχείρησε να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου υπέρ του Donald Trump.
Όπως ήταν αναμενόμενο οι δηλώσεις Biden προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη Ρωσία, με πολλούς Ρώσους αξιωματούχους και βουλευτές να υποστηρίζουν πως ο Biden προσέβαλε τη Ρωσία και πως πρέπει να ζητήσει συγνώμη για τις δηλώσεις και τους χαρακτηρισμούς του κατά του προέδρου Vladimir Putin.

Putin: Να είναι καλά

Τη θέση ότι οι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν τους άλλους όπως βλέπουν πραγματικά τον εαυτό τους διατύπωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Joe Biden.
Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο Putin ευχήθηκε στον Αμερικάνο πρόεδρο να είναι καλά στην υγεία του.
«Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Αμερικανού συναδέλφου μου.
Τι θα του απαντούσα;
Θα του έλεγα:
Να είστε υγιής!
Του εύχομαι υγεία» είπε ο Putin, επισημαίνοντας ότι το λέει αυτό «χωρίς ειρωνεία, χωρίς αστεϊσμούς».
Επιπλέον, ο Putin ανέφερε ότι στο κατεστημένο των ΗΠΑ υπάρχουν πολλοί έντιμοι και σωστοί άνθρωποι και ότι η Ρωσία θα βασιστεί σε αυτούς, υποστηρίζοντας παράλληλα πως η ηγεσία των ΗΠΑ επιθυμεί να έχει σχέσεις με την Ρωσία μόνο με τους όρους της.
Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος η χώρα του θα συνεργασθεί μόνο με όρους που είναι επωφελείς για την ίδια.

Κρεμλίνο: Δεν θέλει βελτίωση των διμερών σχέσεων ο Biden

Τη θέση ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden δεν θέλει τη βελτίωση των διμερών σχέσεων διατύπωσε ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Biden, ο Peskov έκανε λόγο για πρωτόγνωρες και πολύ κακές δηλώσεις
«Οι δηλώσεις αυτές του Αμερικανού προέδρου είναι πολύ κακές.
Είναι ξεκάθαρο ότι δεν επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις με τη χώρα μας.
Και πλέον ξεκινάμε από αυτή την αρχή» υποστήριξε ο Peskov, ο οποίος αναφέρθηκε και στην ανάκληση του Ρώσου πρέσβη στις ΗΠΑ..
«Ο πρεσβευτής εκλήθη στη Ρωσία για διαβουλεύσεις, για την επανεξέταση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων.
Η Ρωσία θα εξετάσει την προσέγγισή της στις διμερείς σχέσεις.
Η προσέγγισή μας θα εξεταστεί και μέσω των διαβουλεύσεων με τον πρεσβευτή μας που εκλήθη στη Μόσχα» υποστήριξε ο Peskov.

Ανάκληση Ρώσου πρέσβη

Η Μόσχα προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, ανακαλώντας τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ για έκτακτες διαβουλεύσεις σχετικά με το μέλλον των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων, με τη ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ να αναφέρει σε ανάρτηση της στη σελίδα της στο Facebook πως «στη διάρκεια των συναντήσεων στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θα τεθεί το θέμα των μέσων με τα οποία μπορούν να επιδιορθωθούν οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις που διέρχονται κρίση».
«Οι απερίσκεπτες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε κατάρρευση των ήδη ιδιαίτερα συγκρουσιακών σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον» αναφέρει η σχετική ανάρτηση.
Η ανάκληση του Ρώσου πρέσβη είναι η μόνη μέχρι στιγμής κίνηση της Μόσχας.
Όπως είπε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova, η κίνηση αυτή γίνεται για να επανακαθοριστούν οι προοπτικές της σχέσης Ρωσίας-ΗΠΑ.
«Η Μόσχα ενδιαφέρεται να αποφύγει οποιαδήποτε μη αναστρέψιμη υποβάθμιση των διμερών σχέσεων.
Προσδοκούμε σε πιθανούς τρόπους βελτίωσης της σχέσης που η ίδια η Ουάσιγκτον έφερε σε αδιέξοδο τα τελευταία χρόνια» ανέφερε η Zakharova, υποστηρίζοντας πως «δεν θυμάται» να έχει γίνει κάποια τέτοια αντίστοιχη κίνηση στο παρελθόν.

Απαράδεκτες δηλώσεις

Όπως είναι αναμενόμενο, έντονες είναι οι αντιδράσεις Ρώσων αξιωματούχων.
Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Βουλής Konstantin Kosachyov υποστήριξε ότι οι δηλώσεις Biden είναι απαράδεκτες, ότι αναμφίβολα θα επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις καθώς και ότι βάζουν τέλος στις ελπίδες της Μόσχας για αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ υπό τη διακυβέρνηση Biden.
Μάλιστα, ο Kosachyov ανέφερε ότι η ανάκληση του Ρώσου διπλωμάτη ήταν η μόνη λογική κίνηση που θα μπορούσε να γίνει δεδομένων των συνθηκών.
«Εκτιμώ ότι δεν θα είναι το τελευταίο βήμα, εάν δεν υπάρξει κάποια εξήγηση ή συγνώμη από την αμερικανική πλευρά» επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Βουλής.
Φωνές για σκληρή αντίδραση
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ήδη φωνές στη Μόσχα που ζητούν σκληρή στάση από το Κρεμλίνο στις δηλώσεις Biden.
Ο βουλευτής Artur Chilingarov σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Μόσχας ζήτησε να υπάρξει μια σκληρή αντίδραση, τη στιγμή που και ο πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε χθες Τετάρτη 17/3 πως ο Biden προσέβαλε όλους τους Ρώσους και ότι επιτέθηκε στη Ρωσία.

Biden: Ο Putin είναι δολοφόνος

Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα επιτέθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden κατά του Ρώσου ομολόγου του Vladimir Putin, στον απόηχο της έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που κάνει λόγο για ανάμειξη της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2020 υπέρ του Donald Trump.
Σε δηλώσεις του στο ABC ο Biden τόνισε πως ο Putin θα πληρώσει το τίμημα για αυτήν την κίνηση του, προαναγγέλλοντας μάλιστα πως αυτό θα συμβεί άμεσα.
«Θα πληρώσει το κόστος.
Θα το δείτε σύντομα.
Τον γνωρίζω αρκετά καλά.
Το πιο σημαντικό στη διαπραγμάτευση με ξένους ηγέτες, με βάση την εμπειρία μου, είναι να γνωρίζεις καλά τι είναι ο άλλος απέναντί σου» είπε ο Biden, ο οποίος υποστήριξε πως πιστεύει πως «ο Putin δεν έχει ψυχή».
Ερωτηθείς μάλιστα αν πιστεύει πως ο Putin είναι δολοφόνος, ο Biden απάντησε: «Ναι το πιστεύω».

Τι αναφέρει η έκθεση

Η τοποθέτηση του Biden έρχεται ύστερα από την έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, βάσει της οποίας έγιναν προσπάθειες από το Κρεμλίνο επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως δεν υπάρχει κάποια απόδειξη ότι οποιοσδήποτε ξένος παράγοντας αλλοίωσε ψήφους ή παρεμπόδισε την εκλογική διαδικασία.
Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι «σε αντίθεση με το 2016, δεν είδαμε επίμονες ρωσικές προσπάθειες στον κυβερνοχώρο για πρόσβαση στην εκλογική υποδομή».
«Ένα βασικό στοιχείο της στρατηγικής της Μόσχας σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο ήταν η χρήση αντιπροσώπων που συνδέονται με τη ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών για να προωθηθούν αφηγήματα με επιρροή - συμπεριλαμβανομένων παραπλανητικών ή μη τεκμηριωμένων ισχυρισμών κατά του Προέδρου Biden - σε αμερικανικούς οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε αξιωματούχους των ΗΠΑ και σε εξέχοντα άτομα, ακόμα και ορισμένων κοντά στον τέως Πρόεδρο Τραμπ και σε στελέχη της διοίκησής του» αναφέρει η έκθεση, στην οποία τονίζεται πως η Ρωσία προσπάθησε να υπονομεύσει την υποψηφιότητα Biden καθώς θεωρούσε πως η προεδρία του θα ήταν ενάντια στα συμφέροντα του Κρεμλίνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης