Διεθνή

Για πρώτη φορά από το 1990 συρρικνώθηκε η μεσαία τάξη εξαιτίας της πανδημίας

Για πρώτη φορά από το 1990 συρρικνώθηκε η μεσαία τάξη εξαιτίας της πανδημίας

Συμφωνα με τη έρευνα του Pew, o αριθμός των ανθρώπων που εισήλθαν στην κρίση ως μέλη της παγκόσμιας μεσαίας τάξης και εν συνεχεία υπέστησαν καθοδική κοινωνική κινητικότητα ξεπέρασαν στην πραγματικότητα τα 150 εκατομμύρια 2020

Σχετικά Άρθρα
Συρρικνώθηκε πέρυσι για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες η παγκόσμια μεσαία τάξη λόγω της πανδημίας του Covid-19, καθώς περίπου τα δύο-τρίτα των νοικοκυριών στις αναπτυσσόμενες οικονομίες ανέφεραν ότι υπέστησαν απώλεια εισοδήματός τους, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις βασιζόμενες σε στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021.

Αμοιβές

Έρευνα της Pew Research Center δείχνει ότι το μέγεθος της παγκόσμιας μεσαίας τάξης – όσοι δηλ. κερδίζουν 10 έως 50 δολάρια ημερησίως – συρρικνώθηκε κατά 90 εκατ. άτομα, σε σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια πέρυσι.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διευρυνθεί η τάξη των φτωχών, δηλ. των ατόμων που διαβιούν με λιγότερα από 2 δολάρια ημερησίως, κατά 131 εκατομμύρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Pew.

Πτώση

Τα δεδομένα της Pew όσον αφορά στη μεσαία τάξη υποτιμούν πραγματικά τον αντίκτυπο, επειδή περίπου 62 εκατομμύρια άνθρωποι με υψηλό εισόδημα, ή εκείνοι που κερδίζουν 50 δολάρια ή περισσότερα την ημέρα, διολίσθησαν στη μεσαία βαθμίδα ως αποτέλεσμα της πανδημίας, δήλωσε ο Rakesh Kochha, εκ των ερευνητών που συμμετείχαν στην εκπόνηση της μελέτης.
Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εισήλθαν στην κρίση ως μέλη της παγκόσμιας μεσαίας τάξης και εν συνεχεία υπέστησαν καθοδική κοινωνική κινητικότητα ξεπέρασαν στην πραγματικότητα τα 150 εκατομμύρια πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Pew – περισσότερο από τον πληθυσμό της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Κίνα - Ινδία

«Στη σύγχρονη ιστορία είναι δύσκολο να βρούμε παραδείγματα όπου είδατε μια τόσο απότομη κάμψη στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Kochha σε συνέντευξή του.
Εάν η εκτίμηση της Pew ταυτιστεί με στοιχεία για τα πραγματικά εισοδήματα της Παγκόσμιας Τράπεζας, που εξακολουθούν να συλλέγονται, αυτό θα σηματοδοτούσε το τέλος μίας ευθύγραμμης εξέλιξης βάσει της οποίας η παγκόσμια μεσαία τάξη τείνει να επεκτείνεται συνεχώς από τη δεκαετία του 1990 χάρη στην ραγδαία ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων οικονομιών, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Το 13%

Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση του Pew για το μέγεθος της παγκόσμιας μεσαίας τάξης το 2011, αυτή αποτελούσε το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Μέχρι το 2019 το ποσοστό είχε αυξηθεί σε σχεδόν 18%, σύμφωνα με τον Kochha, με κατά μέσο όρο 50 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως να καταλαμβάνουν τις τάξεις μεσαίου εισοδήματος κατά την τελευταία δεκαετία.

Εισοδήματα και θέσεις εργασίας

Σε ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα με βάση τη διεξαγωγή έρευνας σε 47.000 νοικοκυριά από 34 αναπτυσσόμενες χώρες με συνολικό πληθυσμό περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, διαπιστώθηκε ότι το 36% των νοικοκυριών είχαν πέρυσι απώλειες θέσεων εργασίας και σχεδόν τα δύο τρίτα είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται.
Αποτέλεσμα ήταν η πρώτη αύξηση της παγκόσμιας φτώχειας που παρατηρήθηκε μετά την ασιατική οικονομική κρίση 1997-98.
Επίσης, έρευνες που έγιναν σε χώρες, από τη Μπουρκίνα Φάσο έως την Κολομβία, την Ινδονησία και το Βιετνάμ, έδειξαν ότι το οικονομικό πλήγμα έπεσε δυσανάλογα στις γυναίκες, τους νέους και τους αυτοαπασχολούμενους σε αστικά κέντρα.

Μέτρα τόνωσης

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, από τον Σεπτέμβριο του 2020, οι προηγμένες οικονομίες είχαν ξοδέψει κατά μέσο όρο 7,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος για την προστασία επιχειρήσεων και ατόμων που επλήγησαν από την πανδημία έναντι 3,8% του ΑΕΠ στις αναδυόμενες χώρες και 2,4% στις αναπτυσσόμενες χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Με χώρες όπως οι ΗΠΑ να κινούνται ταχύτατα για να εμβολιάσουν τον πληθυσμό και να επεκτείνουν τις δημοσιονομικές δαπάνες από τότε - όπως με το πέρασμα μέσω του Κογκρέσου την περασμένη εβδομάδα του αμερικανικού σχεδίου διάσωσης 1,9 τρισ δολαρίων του Προέδρου Joe Biden - το χάσμα έχει διευρυνθεί έτι περαιτέρω.

Ανάκαμψη

Αυτό που θα συμβεί όσον αφορά τις εξελίξεις για την παγκόσμια παγκόσμια μεσαίας τάξης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ανάκαμψη σε σημαντικές χώρες όπως η Ινδία και αυτό παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο.
Ωστόσο, η ανάπτυξη μπορεί επίσης να είναι πιο επιβρασυμένη για να ''μεταδοθεί'' σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Νότια Ασία αντιπροσώπευε περισσότερο από το ένα τρίτο της μείωσης του πληθυσμού της μεσαίας τάξης που καταγράφηκε πέρυσι, σύμφωνα με τον Pew.
Το 2020, η οικονομία της Ινδίας αναμενόταν να αναπτυχθεί με ρυθμό σχεδόν 6% καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά τώρα ότι το ΑΕΠ της Ινδίας θα έχει συρρικνωθεί κατά 9,6% κατά το οικονομικό έτος που λήγει στις 31 Μαρτίου.

Φτώχεια

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει ότι οι τάξεις των φτωχών του κόσμου θα συνεχίσουν να αυξάνονται φέτος.
Η εκτίμησή του δείχνει ότι 124 εκατομμύρια άνθρωποι έπεσαν κάτω από το όριο του 1,90 δολαρίων για την ακραία φτώχεια το 2020.
Αυτός ο αριθμός των νέων φτωχών αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται φέτος σε 163 εκατομμύρια άτομα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης