Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΑstraZeneca: Αρχίζουν ξανά οι εμβολιασμοί στις χώρες της EE - EMA: Ασφαλές το εμβόλιο

ΑstraZeneca: Αρχίζουν ξανά οι εμβολιασμοί στις χώρες της EE - EMA: Ασφαλές το εμβόλιο
Αρχίζουν ξανά οι εμβολιασμοί με ΑstraZeneca στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αρχίζουν ξανά οι εμβολιασμοί με AstraZeneca στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) ότι το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας «δεν συνδέεται» με αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολής.
Ειδικότερα, ύστερα από τις επίσημες ανακοινώσεις, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Ισπανία, Γερμανία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Ολλανδία ανακοίνωσαν την επανέναρξη των εμβολιασμών ενώ σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson όσο και ο Γάλλος ομόλογός του, Jean Castex, ανακοίνωσαν ότι αύριο Παρασκευή θα εμβολιαστούν και οι ίδιοι με το συγκεκριμένο σκεύασμα.
Να σημειωθεί πάντως ότι οι Σουηδοί, παρά τις εκκλήσεις του ΕΜΑ για τη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος, ανακοίνωσαν ότι θα λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους για το εμβόλιο την επόμενη εβδομάδα αφού πρώτα αναλύσουν όλα τα δεδομένα.

EMA: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca

Το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τον νέο κορωνοϊό είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό» και «δεν συνδέεται» με πιο αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).
«Η Επιτροπή κατέληξε σε ένα σαφές επιστημονικό συμπέρασμα: πρόκειται για ένα εμβόλιο ασφαλές και αποτελεσματικό», είπε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ, Emer Cook, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω βιντεοδιάσκεψης.
«Τα πλεονεκτήματά του για την προστασία, απέναντι στην Covid-19, των ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο να πεθάνουν και να νοσηλευτούν, υπερτερούν των πιθανών κινδύνων», πρόσθεσε η Cook.
Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, που εδρεύει στο Άμστερνταμ, «συμπέρανε επίσης ότι το εμβόλιο δεν συνδέεται με αυξημένο συνολικό κίνδυνο θρομβοεμβολικών επεισοδίων ή θρόμβων αίματος», συνέχισε.
Ωστόσο, ο ΕΜΑ δεν είναι σε θέση «να αποκλείσει οριστικά» μια σχέση του εμβολίου της AstraZeneca με σπάνια προβλήματα πηκτικότητας του αίματος», διευκρίνισε η διευθύντρια.
«Με βάση τις διαθέσιμες αποδείξεις και μετά από ημέρες εις βάθους ανάλυσης» των δεδομένων «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε οριστικά μια σχέση μεταξύ αυτών των περιπτώσεων και του εμβολίου», υπογράμμισε.
Η Επιτροπή Ασφάλειας του ΕΜΑ συνέστησε κατά συνέπεια «να υπάρξει μια ευαισθητοποίηση για αυτούς τους δυνητικούς κινδύνους και να διασφαλιστεί ότι θα περιληφθούν στις πληροφορίες για το προϊόν». Συμβουλεύει επίσης «να επιστήσουν την προσοχή σε αυτές τις πιθανές σπάνιες ασθένειες και να παρασχεθούν πληροφορίες στους επαγγελματίες του τομέα υγείας και στους εμβολιασθέντες για να τους βοηθήσουν να σταματήσουν και να μειώσουν τις πιθανές παρενέργειες», πρόσθεσε η Cook.
Ο ΕΜΑ θα ξεκινήσει επίσης «επιπρόσθετες έρευνες για να μάθει περισσότερα για αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις», είπε, τονίζοντας ότι «αν επρόκειτο για την ίδια, θα εμβολιαζόταν αύριο».
Περίπου 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ανέστειλαν για προληπτικούς λόγους τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου τις τελευταίες ημέρες.

Γερμανία: Συνεχίζονται και πάλι από αύριο οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

Συνεχίζονται από αύριο και στη Γερμανία οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Jens Spahn, μετά και τη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Ο κ.Spahn υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την περασμένη Δευτέρα τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου, τονίζοντας ότι «θα ήταν ανεύθυνο να αφήναμε τους γιατρούς να συνεχίσουν χωρίς να γίνει αυτή η αξιολόγηση», από τη στιγμή που οι ειδικοί εξέφρασαν επιφυλάξεις.
Ήταν σωστό να σταματήσουμε προσωρινά τους εμβολιασμούς, δήλωσε, παραδεχόμενος ότι επρόκειτο για δύσκολη απόφαση, ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε «καλή» την απόφαση του ΕΜΑ.
Οι γιατροί, πρόσθεσε, θα πρέπει τώρα να ενημερωθούν σχετικά με τον κίνδυνο θρόμβωσης στον εγκέφαλο για γυναίκες κάτω των 55 ετών ώστε να μπορούν με τη σειρά τους να ενημερώσουν όσους επιθυμούν να εμβολιαστούν.
Τα δε στοιχεία που οδήγησαν στην αναστολή χρήσης του εμβολίου θα αναφέρονται στο δελτίο πληροφοριών, διευκρίνισε.
Από την πλευρά του ο Klaus Zihuteh, Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ», το οποίο είχε εισηγηθεί την αναστολή, επισήμανε ότι «ο εμβολιασμός θα έχει θετικό προφίλ κινδύνου-οφέλους, καθώς τα οφέλη ξεπερνούν σαφώς τους κινδύνους».
Ο κ. Spahn ανέφερε ακόμη τι χάθηκαν τέσσερις μέρες για τον εμβολιασμό με ΑstraZeneca και πρόσθεσε ότι πρέπει τώρα να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος και η διαδικασία να προχωρήσει με ταχύτητα.

Ισπανία-Πορτογαλία-Ολλανδία: Από την επόμενη εβδομάδα ξαναρχίζουν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca

Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ολλανδία θα ξαναρχίσουν από την επόμενη εβδομάδα τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έκρινε το σκεύασμα αυτό «ασφαλές και αποτελεσματικό» για την Covid-19.
Η υπουργός Υγείας της Ισπανίας Καρολίνα Νταρίας ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί θα επαναληφθούν από την επόμενη Τετάρτη, εξηγώντας μέχρι τότε ότι οι αρχές θα αποφασίσουν ποιες ομάδες του πληθυσμού θα λάβουν το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Η Ισπανία είχε αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στις 15 Μαρτίου, ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, για προληπτικούς λόγους. Μέχρι τότε, σχεδόν ένα εκατομμύριο Ισπανοί (975.661 άνθρωποι) είχαν λάβει το εμβόλιο.

Γαλλία: Ο πρωθυπουργός Castex θα εμβολιαστεί αύριο με το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Castex πρόκειται να εμβολιαστεί αύριο με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι BFMTV.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων νωρίτερα ανακοίνωσε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν του κινδύνου, αφού ανέλυσε ορισμένες περιπτώσεις εμφάνισης θρομβοεμβολών σε εμβολιασθέντες.
Ο Castex θα παρουσιάσει αργότερα σήμερα τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν στη Γαλλία τις επόμενες ημέρες για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας της Covid-19.

Draghi: Από αύριο κανονικά η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca

Σε ό,τι αφορά, δε, την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, μετά τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι πριν λίγο έκανε γνωστό ότι από αύριο, σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, θα ξαναρχίσει κανονικά η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca.
Παράλληλα, στην Ιταλία παραμένει ανοικτό το θέμα που συνδέεται με την άρνηση μέρους γιατρών και νοσηλευτών, να υποβληθούν σε εμβολιασμό.

Λετονία-Λιθουανία-Covid-19: Ξαναρχίζουν οι εμβολιασμοί

Η Λετονία και η Λιθουανία θα ξαναρχίσουν από αύριο τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Υγείας και των δύο βαλτικών χωρών.
Νωρίτερα σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα οφέλη του εμβολίου της βρετανοσουηδικής εταιρείας για την Covid-19 υπερτερούν του τυχόν κινδύνου, αφού ανέλυσε τις αναφορές για εμφάνιση θρομβοεμβολών σε εμβολιασθέντες.

Κύπρος: Κανονικά από αύριο τα προγραμματισμένα ραντεβού

Κανονικά θα γίνονται από αύριο τα προγραμματισμένα ραντεβού για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας Κύπρου.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι σε συνέχεια της σημερινής επιστημονικής γνωμοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), στην οποία διασαφηνίζεται ότι, μετά από ενδελεχή διερεύνηση, δεν προκύπτει διασύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τα θρομβοεμβολικά περιστατικά που αναφέρθηκαν από κράτη της ΕΕ, το υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι από αύριο, 19 Μαρτίου 2021, επαναρχίζουν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Ως εκ τούτου, οι πολίτες που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για εμβολιασμό καλούνται να προσέλθουν στο Κέντρο Εμβολιασμού όπου διευθέτησαν το ραντεβού τους, την ώρα που έχουν διευθετήσει το ραντεβού.
Σε σχέση με τα ραντεβού που είχαν αναβληθεί την περίοδο 16-18 Μαρτίου, θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο επαναπρογραμματισμού τους στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρηθεί αύριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης