Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Cenergy: Σε discount έναντι των ανταγωνιστών και με όπλο το πακέτο προϊόντων για ενεργειακά έργα

Cenergy: Σε discount έναντι των ανταγωνιστών και με όπλο το πακέτο προϊόντων για ενεργειακά έργα
Πώς εμφανίζει υψηλές αποδόσεις
Σχετικά Άρθρα

Tα οφέλη από τις επενδύσεις των περασμένων ετών “θερίζει” η Cenergy Holdings παρουσιάζοντας υψηλές αποδόσεις κερδοφορίας, αλλά και αποτελεσματικής χρησιμοποίησης των κεφαλαίων της.
Kαι επειδή ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων αυτών αφορούσαν τον κλάδο των καλωδίων από εκεί αποκομίζει και τα μεγαλύτερα οφέλη.
Επιπλέον, το καίριο πλεονέκτημα για τους επενδυτές στο χρηματιστήριο είναι το γεγονός ότι, η εταιρεία παράγει προϊόντα για όλα τα ενεργειακά έργα ( καλώδια, Αιολικά, Φωτοβολταϊκά, Σωλήνες αγωγών κα ) αλλά δίχως – ακόμη - να διαθέτει τις υψηλές αποτιμήσεις στις οποίες έχουν φθάσει διεθνώς οι εταιρείες με Αιολικά Πάρκα, Φωτοβολταϊκά κα.
Η Cenergy σήμερα διαθέτει κεφαλαιοποίηση 424 εκατ. ευρώ, με την μετοχή να διαπραγματεύεται με σημαντικό discount σε σχέση με τις μετοχές ευρωπαίων ανταγωνιστών της.
Το 2020, επίσης, η εταιρεία, όπως ενημέρωσε χθες τους αναλυτές θα συνεχίσει την απομόχλευση του ισολογισμού της, διατηρώντας όπως είπε η Διοίκηση, ένα Δείκτη καθαρά δάνεια προς Ebidta 3,6 ίσως και χαμηλότερα.
Η Cenergy Holdings ανακοίνωσε ήδη ότι, το 2020 μείωσε τον καθαρό δανεισμό της κατά 83 εκατ. ευρώ - σε ιστορικά επίπεδα - καθώς ανήλθε σε 331 εκατ. ευρώ

Ποιες είναι οι αποδόσεις από τα απασχολούμενα κεφάλαια

Πως, όμως, η Cenergy εμφανίζει υψηλότερες αποδόσεις δίχως να αλλάξει δραστικά τα απασχολούμενα κεφάλαια;
Σύμφωνα και με τα μεγέθη της χρήσης του 2020, όμως, η εταιρεία εμφανίζει υψηλές αποδόσεις στα απασχολούμενα κεφάλαια ( ROCE, Return on Capital Employed).
Ο συγκεκριμένος Δείκτης RoCE μετρά την απόδοση (πρo φόρων κέρδη ) που παράγει η εταιρεία με τα απασχολούμενα κεφάλαια και οι αναλυτές τον χρησιμοποιούν για να εξετάσουν την απόδοση – αν και οι παρελθούσες αποδόσεις δεν είναι πάντοτε αντιπροσωπευτικές των μελλοντικών, ωστόσο παρουσιάζουν ένα χρήσιμο ιστορικό αποδόσεων.
Στο 9μηνο του 2020 ο Δείκτης RocE ανήλθε στο 13,5% μια απόδοση η οποία θεωρείται υψηλή. Τα κέρδη ΕΒΙΤ διαμορφώθηκαν σε 61 εκατ. ευρώ και διαιρώντας δια του ενεργητικού μείον τις τρέχουσες υποχρεώσεις (1 δισ. ενεργητικο μείον τρέχουσες υποχρεώσεις 549 εκατ. ευρώ), προκύπτει το 13,5%. Στην χρήση του 2020, η απόδοση των απασχολούμενων κεφαλαίων παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθώς διαμορφώνεται σε 13,8%. Σημαντικό στοιχείο επίσης του ισολογισμού είναι το γεγονός ότι, οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε 89 εκατ. ευρώ.

Αισιοδοξία για τη χρήση του 2021

Στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη, η διοίκηση εξέφρασε αισιοδοξία παρά το γεγονός ότι, η πτώση των τιμών του πετρελαίου και οι εξελίξεις με την πανδημία ακύρωσαν επενδύσεις στα έργα εξόρυξης πετρελαίου.
Οι προοπτικές για την εταιρεία είναι θετικές στον κλάδο των υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων – καθώς η εταιρεία έχει αναλάβει έργα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ενώ εμφανίζει και υψηλά περιθώρια κέρδους στα καλώδια καθώς καταγράφει ένα ποσοστό κέρδους 13,5% ενώ στους ανταγωνιστές τα αντίστοιχα περιθώρια κινούνται μεταξύ 5,5-8%.
Στον κλάδο των καλωδίων, τα μερίδια της αγοράς της Cenergy είναι σημαντικά γι’ αυτό και η Nexans κινήθηκε για την εξαγορά της ελληνικής εταιρείας με μια συμφωνία αποτίμησης περί τα 680 εκατ. ευρώ.
Eιδικότερα, όπως ανέφερε η ίδια η Cenergy “ κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους ανέκαμψαν οι κύριες αγορές του τομέα στην Κεντρική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, καθώς τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων ήροντο ή χαλάρωναν. Παρά τις προκλήσεις, όλες οι εταιρείες του κλάδου πέτυχαν υψηλά επίπεδα αξιοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας σε όλες τις παραγωγικές μονάδες τους, γεγονός που οδήγησε σε άνοδο της λειτουργικής κερδοφορίας (αναπροσαρμοσμένο EBITDA) κατά 24,5% σε σύγκριση με το 2019.”

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης