Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Θα υπάρξουν συνέπειες για την ΕΕ από την παραβίαση των συμβάσεων για την προμήθεια εμβολίων

Βρετανία: Θα υπάρξουν συνέπειες για την ΕΕ από την παραβίαση των συμβάσεων για την προμήθεια εμβολίων

Σφοδρή αντίδραση της Βρετανίας στην απειλή της ΕΕ για παύση των εξαγωγών εμβολίων στη Βρετανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σεβαστεί τη νομιμότητα σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας εμβολίων COVID-19 και θα υπάρξουν συνέπειες εάν την παραβιάσει, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Matt Hancock, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021.
«Φυσικά, υπάρχει ανάγκη για όλες τις χώρες να σεβαστούν το δίκαιο των συμβάσεων ... και είμαι βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί τις δεσμεύσεις που έχει κάνει και τις σχετικές δηλόσιες δηλώσεις που έκαναν αξιωματούχοι», δήλωσε ο Hancock στο Βρετανικό κοινοβούλιο, αφού η ΕΕ απείλησε να μπλοκάρει τις εξαγωγές εμβολίων στη Βρετανία.
«Αναμένουμε την απόλυτη τήρηση των εν λόγω συμβάσεων, επειδή υπάρχουν πολύ σημαντικές συνέπειες στην παραβίαση του εν λόγω δικαίου».

Οι συσχετισμοί 

Την ίδια ώρα, η απειλή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μπλοκάρει τις εξαγωγές εμβολίων COVID-19 σε χώρες με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, κέρδισε την υποστήριξη από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, ανέφεραν αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, απείλησε την Τετάρτη να απαγορεύσει τις εξαγωγές εμβολίων για να προστατεύσει τις δόσεις για τους Ευρωπαίους πολίτες που αντιμετωπίζουν το τρίτο κύμα της πανδημίας.
Σε συνάντηση διπλωμάτων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την προειδοποίηση της von der Leyen, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Δανία υποστήριξαν τη στάση της Επιτροπής σχετικά με την αυστηρότερη εφαρμογή των ελέγχων στις εξαγωγές, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία τήρησαν πιο επιφυλακτική στάση.

Σύνοδος Κορυφής

Το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής ηγετών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα (25-26 Μαρτίου)
«Όλα προέρχονται από την αυξανόμενη απογοήτευση με την AstraZeneca και το γεγονός ότι δεχόμαστε αυξημένη πίεση για να κάνουμε κάτι γι αυτό.
Δεν έχουμε αρκετά εμβόλια, εξάγουμε σαν τρελοί χωρίς να πάρουμε τίποτα», δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες που συμμετείχαν στις συζητήσεις.

Επιστολή Κομισιόν στην AstraZeneca 

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στείλει επιστολή στην AstraZeneca στο πλαίσιο των προσπαθειών επίλυσης των διαφορών της με την αγγλο-σουηδική εταιρεία σχετικά με την προμήθεια εμβολίων COVID-19 στο μπλοκ, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. 
Η εταιρεία υποχρεούται βάσει της σύμβασής της με την ΕΕ να παραδώσει 300 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου, αλλά δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αποστείλει μόνο 100 εκατομμύρια, λόγω προβλημάτων παραγωγής και περιορισμών στις εξαγωγές. 

Διάλογος


«Σκοπεύουμε να στείλουμε μια επιστολή στην AstraZeneca που θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε διάλογο με την εταιρεία ως μέρος μιας διαδικασίας επίλυσης της διαφοράς», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου. 
Ανέφερε ότι η επιστολή ετοιμάζεται και θα συζητηθεί με τις κυβερνήσεις της ΕΕ πριν από την αποστολή της
Άλλη πηγή ανέφερε η επιστολή ήταν σύμφωνη με το άρθρο 18.5 της σύμβασης της ΕΕ με την AstraZeneca. 
Σύμφωνα με το άρθρο, σε περίπτωση διαφωνίας, τα δύο μέρη συμφώνησαν να προσπαθήσουν πρώτα να επιλύσουν τη σύγκρουση μέσω ανεπίσημων συζητήσεων. 
Το ίδιο άρθρο αναφέρει επίσης ότι τα δικαστήρια των Βρυξελλών θα είναι υπεύθυνα για την επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς που δεν επιλύεται με ανεπίσημες συνομιλίες
Ερωτηθείς για το αν η επιστολή θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας πιθανής νομικής προσφυγής εναντίον της AstraZeneca, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε: «Σήμερα κάνουμε ένα συγκεκριμένο βήμα. Θα δούμε πού μας οδηγεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης