Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Φρένο από Μαξίμου στα περί συνάντησης Μητσοτάκη με Erdogan: Είναι νωρίς γι' αυτή τη συζήτηση - Ρηματική διακοίνωση στην Τουρκία

Φρένο από Μαξίμου στα περί συνάντησης Μητσοτάκη με Erdogan: Είναι νωρίς γι' αυτή τη συζήτηση - Ρηματική διακοίνωση στην Τουρκία

Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι προέχει η συνάντηση Δένδια - Cavusoglu

Σχετικά Άρθρα

Τις πληροφορίες που διαρρέει η τουρκική πλευρά περί συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Recep Tayyip Erdogan υποβαθμίζει η ελληνική κυβέρνηση.
Τόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, όσο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, διεμήνυσε ότι είναι νωρίς γι' αυτή τη συζήτηση επισημαίνοντας ότι προέχει η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογο του, Mevlut Cavusoglu.
«Η θέση του υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι πηγαίνουμε σιγά σιγά, γιαβάς γιαβάς.
Αυτό που έχουμε στο τραπέζι είναι η συνάντηση Δένδια-Cavusoglu εφόσον συνεχιστεί αυτό το καλό κλίμα που επικρατεί τώρα. Είναι νωρίς να συζητήσουμε για συνάντηση Μητσοτάκη-Erdogan» δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου.
Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος υποστήριξε «ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι επιθυμεί ανοιχτούς διαύλους και δεν είναι είδηση μια συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο.
Ας γίνει πρώτα η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και εδώ είμαστε να το δούμε».

Οι διερευνητικές επαφές

Όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη (16/3/2021) στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι διερευνητικές επαφές έγιναν σε καλό κλίμα.
Σημειώνεται ότι αύριο είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής με τους Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο να ενημερώνουν τους εκπρόσωπος των κομμάτων.

Η στάση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής

Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου, η κ. Πελώνη ανέφερε ότι θα συζητηθεί η έκθεση Borrell.
Ερωτηθείσα αν η Ελλάδα θα θέσει θέμα κυρώσεων η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε ότι «η Τουρκία κρίνεται και αξιολογείται σε όλα τα επίπεδα» ενώ συμπλήρωσε ότι στις προηγούμενες Συνόδους υπήρχε και περιμένουμε να επαναληφθεί ο όρος της αποκλιμάκωσης της έντασης για να συνεχιστούν οι συζητήσεις στα ελληνοτουρκικά.
Πρόσθεσε δε, ότι η Τουρκία θα κριθεί στη Σύνοδο και στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής ατζέντας.
Αναφερόμενος στην έκθεση Borrell, o κ, Παπαϊωάννου είπε πως «αναμένουμε την έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Κομισιόν για την Τουρκία, η οποία λογικά θα σταλεί στα κράτη-μέλη εντός των επόμενων ημερών.
Η θέση μας είναι η διττή προσέγγιση: από τη μία είμαστε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να εξετάσουμε τα σημεία μιας θετικής ατζέντας με την Τουρκία, αλλά υπό έναν αυστηρό όρο: η Τουρκία να συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.
Από την άλλη, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει πάντα η προοπτική λήψης μέτρων, εφόσον η Τουρκία προβεί σε παραβατική συμπεριφορά.
Το καρότο και το μαστίγιο να είναι πάντα στο τραπέζι».

Ρηματική διακοίνωση στην Τουρκία

Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αποκάλυψε ότι η Ελλάδα απάντησε με ρηματική διακοίνωση στη NOTAM της Τουρκίας για τον Euroasia Interconnector.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης