Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανοί «σοφοί»: Πρόβλεψη για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 2% στο πρώτο τρίμηνο του 2021

Γερμανοί «σοφοί»: Πρόβλεψη για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 2% στο πρώτο τρίμηνο του 2021

Η επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στους εμβολιασμούς – Φόβοι για νέες καθυστερήσεις στην άρση των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της αναστολής της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca

Την πρόβλεψη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα συρρικνωθεί κατά περίπου 2% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους λόγω των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της υγειονομικής κρίσης πραγματοποίησε το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Το Συμβούλιο αναθεώρησε επίσης πτωτικά την προηγούμενη πρόβλεψη για την εξέλιξη του ΑΕΠ το 2021 σε 3,1% από 3,7%.
Αναμένει ότι η οικονομία θα ανακτήσει τα μεγήθη που είχε πριν από την κρίση στα τέλη του 2021 - 2022 και ενώ  προβλέπεται ανάπτυξη 4% για το 2022.

Ανοσία'

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάκαμψη της οικονομίας εξακολουθεί να σχετίζεται με την πορεία της υγειονομικής κρίσης, σημειώνεται.
Το πόσο σύντομα η οικονομία θα επιστρέψει στην κανονικό εξαρτάται κυρίως από την πρόοδο του προγράμματος εμβολιασμών, υπογράμμισε το Συμβούλιο στην ανακοίνωσή του όπου είναι η πρώτη επίσημη εκτίμηση για τις επιπτώσεις στην οικονομία των πρόσφατων νέων περιοριστικών μέτρων.  

AstraZeneca

Οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η απόφαση της Γερμανίας και αρκετών άλλων ευρωπαϊκών χωρών να αναστείλουν τη χρήση των δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca θα ήταν δυνατόν να καθυστερήσει την πρόοδο στην επίτευξη της ανοσίας της αγέλης και να μεταθέσει για αργότερα τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ματαιώνοντας της ελπίδες για ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Το μέλος του Συμβουλίου Veronika Grimm υπογράμμισε ότι η χρήση των δόσεων της AstraZeneca ήταν απαραίτητη για να επιταχυνθεί το ήδη επιβαρυμένη εμβολιαστικό πρόγραμμα της Γερμανίας.

Οι στόχοι

Για να επιτύχει η Γερμανία τον στόχο της ΕΕ για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2021, οι αρχές πρέπει να αυξήσουν τον ημερήσιο αριθμό των δόσεων που χορηγούνται στα κέντρα εμβολιασμού κατά 50%, δήλωσε η Grimm.
Για να επιτευχθεί αυτό, το εμβόλιο AstraZeneca είναι απαραίτητο επειδή οι συνθηκες μεταφοράς και αποθήκευσής του είναι ευχερέστερες σε σύγκριση με άλλα εμβόλια που χρειάζονται ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες εντός της αλυσίδας εφοδιασμού, πρόσθεσε.

Τα σενάρια

«Επιπλέον, οι οικογενειακοί γιατροί και άλλοι ειδικοί όπως οι φαρμακοποιοί πρέπει να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα εμβολιασμών», δήλωσε η ίδια.
Σε ένα χειρότερο σενάριο στο οποίο η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca θα απαγορευθεί μόνιμα, θα μπορούσε να αντικατασταθεί στο πρόγραμμα εμβολιασμού της κυβέρνησης μόνο προς το τέλος του έτους, όταν θα πρέπει να είναι διαθέσιμα άλλα εμβόλια όπως το εμβόλιο Johnson & Johnson, δήλωσε η Grimm.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης