Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η Ελλάδα εκδίδει 30ετές ομόλογο, για πρώτη φορά από το 2008

Bloomberg: Η Ελλάδα εκδίδει 30ετές ομόλογο, για πρώτη φορά από το 2008
«Η Ελλάδα ολοκληρώνει την επιστροφή της στις αγορές», δήλωσε ο Jan von Gerich, επικεφαλής αναλυτής της Nordea Bank
Σχετικά Άρθρα
Την πλήρη επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές αναδεικνύει σήμερα το πρακτορείο Bloomberg, καθώς η χώρα προχωρά σε έκδοση 30ετούς ομολόγου για πρώτη φορά μετά το 2008.
Όπως εξηγεί το Βloomberg, η έκδοση του ομολόγου θα δώσει την ευκαιρία στους επενδυτές να λάβουν τις πλέον ευνοϊκότερες αποδόσεις στην Ευρωζώνη.

Σημάδια προόδου η έκδοση 30ετούς

Η έκδοση του 30ετούς ομολόγου είναι σημάδι της προόδου που έχει σημειώσει η οικονομία της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία.
Ωστόσο, η χαμηλή σχετικά απόδοση σχετίζεται με τη βοήθεια που παρέχεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και συγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για την άμβλυνση των συνεπειών που επέφερε η πανδημική κρίση.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη η απόδοση του ελληνικού 10ετούς εκτοξεύθηκε πάνω από 44%, γεγονός που απέκλεισε την Ελλάδα από την αγορά χρέους.
Πλέον, όμως, η απόδοσή του δεν ξεπερνά το 1%.
«Η αγορά ομολόγων αποτελεί δείκτη της ανάκαμψης της χώρας» δήλωσε ο Αλέξανδρος Μάλαμας της Τράπεζας Πειραιώς στο Bloomberg.
Για τους επενδυτές, τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν καλή επιλογή.
Μόνο τον τελευταίο χρόνο απέδωσαν περίπου 18% – μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην περιοχή, σύμφωνα με τους δείκτες Bloomberg Barclays.
«Η Ελλάδα ολοκληρώνει την επιστροφή της στις αγορές», δήλωσε ο Jan von Gerich, επικεφαλής αναλυτής της Nordea Bank Abp.
«Το τεστ των 30ετών θα είναι πολύ ενδιαφέρον λόγω της μεγάλης διάρκειας, ενώ θα δοκιμάσει την ψυχολογία της αγοράς απέναντι στη χώρα».

"Κεφάλαιο" εμπιστοσύνης το ταμειακό απόθεμα

Η Ελλάδα διαθέτει αυτήν τη στιγμή ένα ταμειακό «μαξιλάρι» 30 δισ. ευρώ, γεγονός που δίνει περιθώρια στην Ελλάδα να κινηθεί ακόμη και χωρίς να δανειστεί.
Ωστόσο, η χώρα θέλει να ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα, καθώς η οικονομική επίπτωση από την πανδημία είναι μεγαλύτερη από το αναμενόμενο.
Σχεδιάζει ήδη να χρηματοδοτήσει μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ, περίπου 4 δισ. ευρώ περισσότερο από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Σύμφωνα με τον Charles Diebel, της Mediolanum, η έκδοση 30ετούς ομολόγου σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι πλέον πάλι «στο παιχνίδι», αφού ξεπέρασε μια σοβαρή κρίση χρέους και ανταποκρίθηκε θετικά στα προγράμματα λιτότητας.
Ωστόσο, η συναλλακτική δραστηριότητα στα ελληνικά ομόλογα παραμένει χαμηλή.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι ο τζίρος στην δευτερογενή αγορά κινητών αξιών ανήλθε σε μόλις 2,6 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με τα 136 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2004.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης