Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Κυρώσεις στη Ρωσία για απόπειρα χειραγώγησης των εκλογών του 2020

ΗΠΑ: Κυρώσεις στη Ρωσία για απόπειρα χειραγώγησης των εκλογών του 2020
Αφορμή έκθεση των υπηρεσιών πληφοφοριών για το ρόλο της Ρωσίας και του Ιράν στις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου του 2020 - Δεν εντόπισαν εμπλοκή της Κίνας, όπως ισχυριζόταν ο Donald Trump
Σχετικά Άρθρα

Κυρώσεις προς τη Ρωσία αναμένεται να εξαγγείλουν οι ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα εξαιτίας της εικαζόμενης ανάμειξής τους στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2020, σύμφωνα με αποκάλυψη του τηλεοπτικού δικτύου CNN την οποία επικαλείται δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021.
Το Ιράν πιθανότατα θα αντιμετωπίσει επίσης κυρώσεις, σύμφωνα με το CNN, το οποίο επικαλείται ανώνυμες μαρτυρίες από υψηλόβαθμούς αξιωματούχους του State Department.

Προπαγάνδα

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ υποστήριξαν σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021 ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin γνώριζε και πιθανότατα κατευθύνθηκε μια ρωσική προσπάθεια χειραγώγησης της προεδρικής εκστρατείας των ΗΠΑ προκειμένου να ωφελήσει τον πρώην πρόεδρο Donald Trump με «παραπλανητικούς ή αβάσιμους ισχυρισμούς» εναντίον του υποψηφίου τότε των Δημοκρατικών Joe Biden.

Ουκρανία

Η αξιολόγηση των στοιχείων από τις υπηρεσίες πληροφοριών έγινε σε μια έκθεση 15 σελίδων σχετικά με τις παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία η οποία δημοσιοποιήθηκε από το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών.
Περιελάμβανε τους ισχυρισμούς ότι οι σύμμαχοι του Trump έπαιξαν επαιξαν το παιχνίδι της Μόσχας προβάλλοντας και ενισχύοντας τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του Biden από πρόσωπα από την Ουκρανία που ήταν συνδεδεμένα από τη Μόσχα πριν από τις εκλογές που έλαβαν χώρα στις 3 Νοεμβρίου 2020.

Περαιτέρω δράση

Ερωτηθείς για τις εν λόγω αποκαλύψεις, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, δήλωσε τηρώντας την ανωνυμία του ότι ο πρόεδρος ήταν «σαφής» ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανταποκριθούν στις αποσταθεροποιητικές ρωσικές ενέργειες.
«Έχετε ήδη δει ότι πραγματοποιούμε μια σειρά ενεργειών ως απάντηση στη χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην απόπειρα δολοφονίας του Alexei Navalny», δήλωσε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος σε έναν Ρώσο ηγέτη της αντιπολίτευσης.
«Θα υπάρξουν σύντομα περισσότερες ενέργειες», κατέληξε.

Για την Κίνα

Οι υπηρεσίες πληροφοριών κατέληξα με «υψηλό βαθμό βεβαιότητας» ότι η Κίνα δεν προσπάθησε να χειραγωγήσει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, μια αξιολόγηση που έρχεται σε αντίθεση με τους επαναλαμβανόμενους ισχυρισμούς του πρώην προέδρου Donald Trump και των συμμάχων του, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021.
«Εκτιμούμε ότι η Κίνα δεν πραγματοποίησε προσπάθειες παρέμβασης και δεν χρησιμοποίησε προσπάθειες χειραγώγησης με σκοπό να αλλάξει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ»
«Η Κίνα επιδίωξε σταθερότητα στη σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες» και «δεν θεώρησε ότι κανένα εκλογικό αποτέλεσμα ήταν αρκετά θετκό για την Κίνα ώστε να διακινδυνεύσει την εμπλοκή της», σημειωνόταν στην έκθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης