Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kurz (Kαγκελάριος Αυστρίας): Συμμαχία με 6 κρατών για «διορθώσεις» στο σύστημα διανομής των εμβολίων της ΕΕ

Kurz (Kαγκελάριος Αυστρίας): Συμμαχία με 6 κρατών για «διορθώσεις» στο σύστημα διανομής των εμβολίων της ΕΕ

Ο Sebastian Kurz και οι ηγέτες της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Σλοβενίας, της Λετονίας και της Κροατίας την περασμένη εβδομάδα απέστειλαν επιστολή στους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκoύ Συμβουλίου, όπου επισημαίνεται ότι η διανομή δεν έγινε σύμφωνα με τους εθνικούς πληθυσμούς όπως είχε συμφωνηθεί.

Σχετικά Άρθρα

Την άσκηση πιέσεων εκ μέρους της Αυστρίας και των συμμάχων της από την Ανατολική Ευρώπη για «προσαρμογές» στον τρόπο διανομής εμβολίων, δημοσιοποίησε ο Αυστρακός καγκελάριος Sebastian Kurz, δηλώνοντας ότι αυτός είναι «άνισος» σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021.
Ο Kurz και οι ηγέτες της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Σλοβενίας, της Λετονίας και της Κροατίας την περασμένη εβδομάδα επέστειλαν επιστολή στους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου επισημαίνεται ότι η διανομή δεν έγινε σύμφωνα με τους εθνικούς πληθυσμούς, όπως είχε συμφωνηθεί αρχικώς.

Εμβολιασμοί

Οι αντίπαλοι του Kurz τον κατηγόρησαν ότι προσπάθησε να εκτρέψει την ευθύνη από την κυβέρνησή του για τον σχετικά αργό ρυθμό με τον οποίο εξελίσσεται το πρόγραμμα των εμβολιασμών.
Η ΕΕ διαθέτει έναν μηχανισμό για την ανακατανομή των δόσεων που δεν διατίθενται όταν ορισμένες χώρες δεν λαμβάνουν τον πλήρη αριθμό των δόσεων που τους αναλογούν και η Επιτροπή δήλωσε ότι εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν εάν θέλουν να επιστρέψουν στην υιοθέτηση των αυστηρά πληθυσμιακών κριτηρίων.

Νέος μηχανισμός

«Πρέπει να είναι εφικτό εδώ να αναπτυχθεί ένας μηχανισμός διόρθωσης», δήλωσε ο Kurz σε συνέντευξη Τύπου με τους ομολόγους του από τη Βουλγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβενία μετά από μια συνάντηση την οποία οι ηγέτες της Κροατίας και της Λετονίας παρέστησαν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Επιδόσεις

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel εργάζονται «για την εξεύρεση λύσης» στο εν λόγω πρόβλημα, πρόσθεσε ο Kurz.
Η Βουλγαρία και η Λετονία έχουν χορηγήσει μια πρώτη δόση εμβολίου στο μικρότερο ποστοστό του ενήλικου πληθυσμών τους στην ΕΕ, σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, στο 4,1% το καθένα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης