Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία για τις αντοχές του ΕΣΥ - Εκρηκτική άνοδος ασθενών και διασωληνωμένων - Στο «τραπέζι» το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Ανησυχία για τις αντοχές του ΕΣΥ - Εκρηκτική άνοδος ασθενών και διασωληνωμένων - Στο «τραπέζι» το άνοιγμα του λιανεμπορίου
Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών ασθενών με Covid 19 - Δεν πέφτει το ιικό φορτίο στην Αθήνα

(Συνεχές upd) Με ιδιαίτερη αγωνία περιμένουν ειδικοί και κυβέρνηση την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού αυτήν την εβδομάδα προκειμένου να διαπιστώσουν εάν παρατηρείται ή όχι κάποια σταθεροποίηση των κρουσμάτων που θα μπορέσει στη συνέχεια να επιτρέψει το άνοιγμα δραστηριοτήτων.
Μέχρι στιγμής το lockdown στην Αττική αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έχει παραταθεί έως τις 22 Μαρτίου, αν και οι περισσότεροι προεξοφλούν την παράταση του τουλάχιστον έως τις 29 Μαρτίου καθώς εκτιμάται ότι σε καμία περίπτωση το ΕΣΥ δεν θα έχει προλάβει να αποσυμπιεστεί από την πίεση των εισαγωγών και των διασωληνωμένων.
Παρόλα αυτά, ωστόσο, η πιθανότητα να ανοίξει από την επόμενη Δευτέρα το λιανεμπόριο, με πολύ συγκεκριμένους κανόνες, έχει τεθεί πολύ σοβαρά στο τραπέζι της συζήτησης των λοιμωξιολόγων, καθώς, όπως έχουν δηλώσει μέλη της Επιτροπής, το άνοιγμα των καταστημάτων δεν επιβάρυνε το επιδημιολογικό φορτίο.
Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των κρουσμάτων, το ποσοστό αύξησης στον αριθμό των διασωληνωμένων και την πίεση που θα έχει διαμορφωθεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Είναι χαρακτηριστικό πως η πληρότητα στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής ανέρχεται στο 92%, ποσοστό που δείχνει πως οι διαθέσιμες κλίνες είναι στην κυριολεξία ελάχιστες.
Τα δεδομένα παραμένουν εξαιρετικά απαισιόδοξα.
Ολοένα και εντείνεται η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, ιδιαίτερα όμως στην Αττική, όπου έχουν ήδη ενταχθεί στο ΕΣΥ ιδιωτικές εγκαταστάσεις.
Παρόλα αυτά, η συνεχής ροή ασθενών με Covid-19 επιβάλλει την άμεση αποσυμπίεση του επιδημιολογικού φορτίου, καθώς το σύστημα φτάνει στα όριά του, ακόμα και με τις προσθήκες που έχουν γίνει.
Μόνο το Σαββατοκύριακο έγιναν 520 εισαγωγές σε νοσοκομεία της Αττικής, γεγονός που αποτυπώνει την πίεση που δέχεται το σύστημα στην περιοχή του Λεκανοπεδίου, ενώ πίεση δέχονται και τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα.

Μαξίμου για εμβόλιο AstraZeneca: Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά - Εν εναμονή της απόφασης του ΕΜΑ

Λακωνικά σχολιάζουν το ζήτημα που έχει προκύψει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού κυβερνητικές πηγές.
"Η Ελλάδα ακολουθεί τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).
Κανονικά συνεχίζεται το πρόγραμμα των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα, τουλάχιστον έως την Πέμπτη 18/3, οπότε αναμένεται νέα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που έχει προγραμματίσει διήμερη συνεδρίαση από την Τετάρτη.
Από το υπουργείο Υγείας τονίζεται πως μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει κάτι, ενώ τα αρμόδια όργανα της Ελλάδας, δηλαδή η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών,καλείται να αποφασίσει με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στη χώρα.

Διχασμένοι οι ειδικοί

Την ίδια στιγμή οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι όχι μόνο ως προς την πορεία της επιδημίας αλλά για το ποια πρέπει να είναι η στρατηγική στο εξής.
Από τη μια υπάρχουν εκείνοι που εκτιμούν πως τα κρούσματα θα αρχίσουν να σταθεροποιούνται στα τέλη αυτής της εβδομάδας και άρα να υποχωρούν από τη μεθεπόμενη και από άλλη είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως ενδεχομένως και αυτήν την εβδομάδα να έχουμε πάνω από 3.000 κρούσματα και ότι την όποια μείωση θα τη δούμε από τις 25 Μαρτίου και μετά.
Διαφορετικές απόψεις υπάρχουν και το τι πρέπει να γίνει τις επόμενες ημέρες, με τους μεν να τονίζουν πως πρέπει να ανοίξουν με προσοχή λιανεμπόριο και σχολεία και τους δε να τονίζουν ότι αν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, τότε θα δούμε όλα αυτά που καταφέραμε να αποφύγουμε όλους τους προηγούμενους μήνες.

Στους 7.137 οι νεκροί

Τα νέα 15/3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν στη χώρα τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.134, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 222.281 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 51,6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 61 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.744 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
kroysmata2.png
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.137 θάνατοι.
Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 564 (68,4% άνδρες).
kroysmata1.png
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 82,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.494 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 461 (ημερήσια μεταβολή +8.73%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 447 ασθενείς.
map_1.jpg


 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης