Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Ο Biden φέρνει νέο δημοσιονομικό πακέτο 4 τρισεκ. δολ. τον Μάιο του 2021

Goldman Sachs: Ο Biden φέρνει νέο δημοσιονομικό πακέτο 4 τρισεκ. δολ. τον Μάιο του 2021
Ο επόμενος γύρος χρηματοδότησης θα είναι τουλάχιστον 4 τρισεκ. δολ. της αμερικανικής οικονομίας, σύμφωνα με την Goldman Sachs

Πληθαίνουν οι φωνές στις ΗΠΑ που υποστηρίζουν πως ο πρόεδρος Joe Biden αναμένεται να προτείνει νέα δέσμη μέτρων δημοσιονομικής τόνωσης, αυτήν τη φορά προς ενίσχυση των υποδομών, με την Goldman Sachs να αναφέρει πως το εν λόγω πακέτο θα μπορούσε να φτάσει στο κολοσσιαίο ποσό των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η αμερικανική τράπεζα θεωρεί πως τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια που συζητούνται ήδη για τις υποδομές δεν είναι αρκετά, οπότε το ύψος της δημοσιονομικής επέκτασης θα πρέπει να ξεπεράσει τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, το προηγούμενο πακέτο στήριξης υπολογιζόταν στο 1,5 τρισεκ. δολ., ήτοι 6,8% επί του ΑΕΠ.
Εντέλει, ο Biden έφερε νομοσχέδιο για πακέτο στήριξης ύψους 1,9 τρισεκ. δολ.
Phase_5_bill.jpg
Τo μεγαλύτερο του αναμενομένου νομοσχέδιο το οποίο έφερε προς ψήφιση ο Joe Biden θα επηρεάσει θετικά την οικονομία τον ΗΠΑ τόσο το 2021 όσο και το 2022.
Για να γίνει καλύτερα κατανοητός ο αντίκτυπος που θα έχει στο ΑΕΠ η δημοσιονομική επέκταση των 1,9 τρισεκ. δολ., η Goldman Sachs κάνει λόγο για αύξησή του το 2021 και εκτίναξή του από το β’ τρίμηνο, οπότε θα διανεμηθούν στους Αμερικανούς πολίτες τα επιδόματα των 1.400 δολ.
larger_fiscal_impulse.jpg
Ειδικότερα, το α’ τρίμηνο η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα είναι +6%, +11% το β’ τρίμηνο, +8,5% το γ’ τρίμηνο και 6,5% το δ’ τρίμηνο – κάτι που σημαίνει μεγέθυνση +7% σε ετήσια βάση.
Η τράπεζα αναμένει επίσης μικρή επιβράδυνση το 2022, με το ΑΕΠ να μεγεθύνεται κατά + 5,1%.
gs_2022_less_slowdown.jpg
Σε ό,τι αφορά την επίδραση του πακέτου στον πληθωρισμό, θα διαμορφωθεί ως εξής:
Από το 2021 έως το 2024, θα κυμανθεί στο +1,90% / +2,00% / +2,1% / +2,15%, αντίστοιχα.
Η εν λόγω αλλαγή ενδέχεται να επηρεάσει την αγορά εργασίας.
Σε αυτά τα ύψη, ωστόσο, η Fed δεν αναμένεται να επέμβει, οπότε τότε πρόκειται να υπάρξει η πρώτη αύξηση στα επιτόκια.

Το πακέτο για τις υποδομές

«Αν η κυβέρνηση Biden συμπεριλάβει και άλλες πολιτικές, όπως π.χ. επιδόματα τέκνων ή φοιτητικά δάνεια, η χρηματοδότηση θα φτάσει τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια» λέει η Goldman Sachs.
Βέβαια, τα μεγέθη με το τρέχον πρόγραμμα δεν είναι συγκρίσιμα για τους εξής λόγους:
α)Τα περισσότερα από τα μέτρα που έρχονται θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.
β)Τα νέο πακέτο στήριξης θα απλωθεί περισσότερο χρονικά.
γ)Μεγάλο μέρος των χρημάτων θα έλθουν από την αύξηση της φορολογία, με τον εταιρικό φόρο να πηγαίνει στο 25% και τα κεφαλαιακά κέρδη να φορολογούνται με συντελεστή 28%.
Μόλις 1 τρισεκ. δολ. μπορεί να προέλθει από τα ταμεία του κράτους.
Όπως λέγεται, τα χρήματα θα πάνε σε ηλεκτρικά οχήματα, σε σταθμούς φόρτισης, σε λεωφορεία με μηδενικές εκπομπές ρύπων και στις μειονότητες.
Σύμφωνα δε με την τράπεζα, το πακέτο δεν πρόκειται να αργήσει, συνεπώς πρέπει να το περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες, ήτοι τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης