Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borrell (ΕΕ): Η συμφωνία για το Μεταναστευτικό θα επηρεάσει τη συζήτηση για τη σχέση ΕΕ – Τουρκίας (25/3)

Borrell (ΕΕ): Η συμφωνία για το Μεταναστευτικό θα επηρεάσει τη συζήτηση για τη σχέση ΕΕ – Τουρκίας (25/3)
Παραμένει σε ισχύ η Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό και θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται, επισημαίνει ο  Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell
Σχετικά Άρθρα
H Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό παραμένει σε ισχύ, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell, προσθέτοντας ότι «πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται και πρέπει να είναι το πλαίσιο-κλειδί για τη συνεργασία και τη μετανάστευση», σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ ενώ την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της Κομισόν Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού πρέπει να ξεκινήσει πέραν από τα σύνορα της ΕΕ, τη Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021
«Είναι δέσμευση κοινής εμπιστοσύνης» σημείωσε ο Josep Borrell, όσον αφορά την Κοινή Δήλωση σημειώνοντας ότι δέχτηκε μεγάλη κριτική (η συμφωνία), «αλλά αυτή η Δήλωση παρήγαγε απτά αποτελέσματα».

Νέα Συμφωνία

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «στο μέλλον κάποιας μορφής συμφωνία αυτού του τύπου πρέπει να γίνει.
Οι πρόσφυγες είναι ακόμη εκεί».
Ανέφερε ότι η συμφωνία πρέπει να ληφθεί υπόψη στη συζήτηση για τη σχέση ΕΕ - Τουρκίας που θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής στις 25-26 Μαρτίου και ότι θα «είναι μέρος της μελλοντικής σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία».

Μετεγκατάσταση

Την ίδια ώρα, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson ανέφερε ότι «χρειάζεται να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την υπάρχουσα Δήλωση».
«Υπάρχει συμφωνία, σύμφωνα με την οποία γίνεται μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία σε κράτη-μέλη της ΕΕ και η Τουρκία παίρνει πίσω μετανάστες που ήρθαν στα ελληνικά νησιά» προσέθεσε η κ. Johansson , επισημαίνοντας «ότι αυτό σταμάτησε όταν εμφανίστηκε η COVID πριν από ένα χρόνο.
Αλλά τον Αύγουστο η ΕΕ ξεκίνησε ξανά τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία.
Ωστόσο, η Τουρκία δεν ξεκίνησε τις επιστροφές από τα ελληνικά νησιά κι αυτή είναι μία σημαντική πτυχή από τη δική μας οπτική».

Εκτός συνόρων

Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού πρέπει να ξεκινήσει πέρα από τα σύνορα της ΕΕ «εάν δεν θέλουμε να δούμε άλλες Μόριες ή κατάσταση σαν αυτή στα Κανάρια», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την κοινή άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ.
Επισήμανε ότι «για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας, που είναι να σταματήσουμε την απώλεια ζωών στη θάλασσα, να έχουμε πιο αποτελεσματικές επιστροφές, η δουλειά μας πρέπει να ξεκινήσει πέρα από τα σύνορά μας».

Όχι Μόριες

Προσέθεσε ότι «εάν δεν θέλουμε να δούμε άλλες Μόριες και κατάσταση σαν αυτή στα Κανάρια, πρέπει να ξεκινήσουμε πέρα από τα σύνορά μας».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να κινητοποιήσουμε ό,τι έχει η ΕΕ στη διάθεσή της στο πλαίσιο της πολιτικής και των εργαλείων για να το κάνουμε να συμβεί: από το εμπόριο, τα χρήματα, επενδύσεις, βίζες, υποτροφίες Erasmus, τα πάντα».
«Εάν εργαστούμε μαζί ως Ομάδα Ευρώπη, κινούμε βουνά» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης