Τελευταία Νέα
Διεθνή

Από τα ευρωπαϊκά κονδύλια... αρχίζει η επαναπροσέγγιση της ΕΕ από την Τουρκία - Άνοιγμα και στην Αίγυπτο για ΑΟΖ

Από τα ευρωπαϊκά κονδύλια... αρχίζει η επαναπροσέγγιση της ΕΕ από την Τουρκία - Άνοιγμα και στην Αίγυπτο για ΑΟΖ
Ο ίδιος ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan τον περασμένο μήνα ορκίστηκε τη δέσμευση της Τουρκίας να βελτιώσει τις σχέσεις με την ΕΕ
Η Τουρκία επιδιώκει να επωφεληθεί από περισσότερα προενταξιακά κονδύλια της ΕΕ εν μέσω των προσπαθειών εναρμόνισης με το μπλοκ, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός βιομηχανίας και τεχνολογίας της χώρας, σε μια προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τις Βρυξέλλες, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 25 Μαρτίου 2021.
Η οικονομική και τεχνική υποστήριξη που παρέχεται από αυτά τα προγράμματα θα βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) να βελτιώσουν τις δυνατότητες έρευνας και καινοτομίας και να αυξήσουν το εξαγωγικό δυναμικό τους, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Mustafa Varank σε μια εκδήλωση του προγράμματος Ανταγωνιστικοί Τομείς στην Άγκυρα.
Η Τουρκία έχει διανείμει 800 εκατομμύρια ευρώ (955 εκατομμύρια δολάρια) σε προενταξιακά κονδύλια της ΕΕ σε ΜΜΕ, δήλωσε ο Varank.

Οι "όρκοι" Erdogan

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan τον περασμένο μήνα ορκίστηκε τη δέσμευση της Τουρκίας να βελτιώσει τις σχέσεις με την ΕΕ καθώς επανέλαβε ότι η Άγκυρα δίνει προτεραιότητα στην ΕΕ και βλέπει το μέλλον της στην Ευρώπη.
Ο Recep Tayyip Erdoğan δήλωσε ότι η Τουρκία ελπίζει να ξεκινήσει εκ νέου με το μπλοκ το νέο έτος.
Οι αλληλεπιδράσεις με την ΕΕ το 2020 ήταν μη παραγωγικές λόγω των τεχνητών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από ορισμένα μέλη της ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος τον Ιανουάριο.

Ο Erdoğan ανακοίνωσε Πακέτο Οικονομικών Μεταρρυθμίσεων

Θα εργαστούμε νυχθημερόν για να πετύχουμε οπωσδήποτε τον στόχο να καταστήσουμε την Τουρκία μια από τις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, είχε αναφέρει ο Erdogan, την Παρασκευή, 12 Μαρτίου, όταν ανακοίνωσε το πακέτο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με το νέο πακέτο:
Ο δανεισμός θα γίνεται γενικά σε τουρκική λίρα.
Θα γίνει μετάβαση στην Ψηφιακή Φορολογική Υπηρεσία Τουρκίας που θα λειτουργεί 24/7.
Θα γίνουν βήματα για τη δημιουργία της οικονομικής, τεχνολογικής και νομικής υποδομής του ψηφιακού χρήματος.
Θα γίνουν τροποποιήσεις στον Νόμο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων όσον αφορά τη μεταφορά δεδομένων στο εξωτερικό, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άνοιγμα και στην Αίγυπτο για ΑΟΖ

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry αναγνώρισε την Κυριακή ότι είχε πραγματοποιηθεί διπλωματική επαφή με την Τουρκία, λέγοντας ότι οι πλήρεις δεσμοί θα εξαρτηθούν από "μια πραγματική αλλαγή στην τουρκική πολιτική".
"Εάν βρούμε μια πραγματική αλλαγή στην τουρκική (εξωτερική) πολιτική που ευθυγραμμίζεται με εκείνη της Αιγύπτου για τη σταθεροποίηση της περιοχής ... αυτό θα μπορούσε να θέσει τα θεμέλια για την ομαλοποίηση των σχέσεων", ανέφερε ο αιγύπτιος υπουργός.
Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου επιδεινώθηκαν όταν ο στρατηγός Abdel-Fattah el-Sissi ανέτρεψε τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας, Mohammed Morsi, σε πραξικόπημα μετά από ένα μόνο έτος στην εξουσία.
Η Άγκυρα διατήρησε τη θέση της ότι ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος δεν μπορεί να απολυθεί με στρατιωτικό πραξικόπημα και, ως εκ τούτου, άσκησε σκληρή κριτική για τον el-Sissi και τους υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένης της Δύσης και ορισμένων αντιπάλων της Άγκυρας στην περιοχή του Κόλπου.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, προέτρεψε την Τουρκία να μην παρέμβει σε ένα ζήτημα που θεωρεί ότι ανήκει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.
Η διαμάχη οδήγησε σε αδιέξοδο για πολλά χρόνια.

Οι αιγυπτιακοί όροι

«(Δεν υπάρχει) επικοινωνία εκτός του κανονικού διπλωματικού πλαισίου.
Εάν οι πραγματικές ενέργειες από την Τουρκία δείχνουν ευθυγράμμιση με τις αιγυπτιακές αρχές και στόχους, τότε θα τεθούν τα θεμέλια για να επανέλθουν οι σχέσεις στο φυσιολογικό », δήλωσε ο Shoukry.
Κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι διπλωματικές επαφές έχουν επαναρχίσει και ότι η Άγκυρα επιδιώκει περαιτέρω συνεργασία.
Οι επαφές βρίσκονται ακριβώς κάτω από το υψηλότερο επίπεδο εκπροσώπησης, σύμφωνα με τον Erdogan.
Αιγυπτιακές πηγές ανέφεραν ότι η Τουρκία είχε προτείνει συνάντηση για να συζητηθεί η διμερής συνεργασία.
Οποιαδήποτε αναθέρμανση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, όπου το Κάιρο και η Άγκυρα προσπαθούν να επηρεάσουν τα γεγονότα σε διάφορα σημεία της περιοχής, εκτιμά το Reuters.

Η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο

Θετικά μηνύματα και για τις σχέσεις με το Κατάρ, διαπίστωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών.
Η Αίγυπτος και οι σύμμαχοί του στον Περσικό Κόλπο, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν συμφώνησαν για την αποκατάσταση των διπλωματικών, εμπορικών και ταξιδιωτικών δεσμών με τη Ντόχα, που είχαν διακοπεί το 2017, με τον ισχυρισμό, πως το Κατάρ υποστηρίζει τρομοκρατικές ομάδες κάτι που το ίδιο αρνείται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης