Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Yeni Safak: Ανησυχεί ο Δένδιας για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu της Τουρκίας

Yeni Safak: Ανησυχεί ο Δένδιας για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu της Τουρκίας
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται προβληματισμένος από την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu
Σχετικά Άρθρα

Την ανησυχία του για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας στο Akkuyu με τη συνδρομή της Ρωσίας, μετέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον Αμερικανό ομόλογό του Anthony Blinken στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, όπως αναφέρει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Δένδιας παρέθεσε τις «προβληματικές συνέπειες» από την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu, κάνοντας λόγο για τον κίνδυνο ενός νέου Chernobyl, που αποτελεί απειλή για τις γειτονικές χώρες.
Επίσης εμφανίστηκε προβληματισμένος για τις ελάχιστες πληροφορίες, που δίνουν στη δημοσιότητα για την πυρηνική εγκατάσταση Τουρκία και Ρωσία.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο Έλληνας υπουργός προχώρησε ένα βήμα – παραπάνω από τον κίνδυνο ενός νέου Chernobyl στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ανησυχία για την απόκτηση πυρηνικών όπλων

Σημείωσε ότι, η Τουρκία θα αποκτήσει πρόσβαση σε υλικά και τεχνολογικές γνώσεις γύρω, που πέρα από πυρηνικούς αντιδραστήρες για παραγωγή ενέργειας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα, η Αθήνα εκτιμά, πως η Τουρκία εκπαιδεύει επιστημονικό προσωπικό και θέλει να αποκτήσει πρόσβαση σε πόρους όπως σχάσιμο υλικό και εξοπλισμό σχεδιασμένο τόσο για πολιτική όσο και για στρατιωτική χρήση.

Το μεγάλο deal, η Ρωσία στηρίζει την Τουρκία για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan και o Ρώσος ομόλογός του Vladimir Putin συμφώνησαν να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία καθώς ξεκίνησε η κατασκευή του τρίτου αντιδραστήρα στον πρώτο πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας της Τουρκίας.
Ο πρώτος Πυρηνικός Σταθμός Akkuyu (NPP) σηματοδοτεί ένα άλλο μεγάλο κοινό ενεργειακό έργο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.
Το εργοστάσιο θα εντάξει την Τουρκία στην «ένωση χωρών πυρηνικής ενέργειας.
Η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom κατασκευάζει το εργοστάσιο στις ακτές της Μεσογείου στη νότια επαρχία Mersin.
Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας το 2010 και άρχισαν την κατασκευή το 2018 και θα είναι έτοιμο το πυρηνικό εργοστάσιο το 2023.
Το εργοστάσιο θα έχει 3 πυρηνικούς αντιδραστήρες οι οποίοι θα μπορούν να λειτουργήσουν το 2026, παράγοντας 4.800 μεγαβάτ (MW).
Το συνολικό ποσό της επένδυσης στο εργοστάσιο έχει εκτιμηθεί σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στο έργο απασχολούνται περίπου 15.000 άτομα κατά τη διάρκεια της μέγιστης περιόδου κατασκευής του και σταθερά 4.000 άτομα.
antisrasthras_BN2s.jpg

yunan.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης