Τελευταία Νέα
Διεθνή

Covid19: Επιστροφή στην ομαλότητα έως 4/7 στις ΗΠΑ – Νέο πλήγμα AstraZeneca σε ΕΕ

Covid19: Επιστροφή στην ομαλότητα έως 4/7 στις ΗΠΑ – Νέο πλήγμα AstraZeneca σε ΕΕ
Πράσινο φως στο εμβόλιο της Johnson & Johnson από την ΕΕ - Καθησυχάζει για το εμβόλιο της AstraZeneca ο ΕΜΑ
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Επιστροφή στην ομαλότητα έως τις 4 Ιουλίου υπόσχεται στους Αμερικάνους ο πρόεδρος Joe Biden προειδοποιώντας πάντως πως η απειλή του κορωνοϊού παραμένει και πως για να επιτευχθεί η σταδιακή επιστροφή σε μια σχετική κανονικότητα, πρέπει να συνδράμουν όλοι οι πολίτες.
Και ενώ οι ΗΠΑ επιταχύνουν τους εμβολιασμούς – πραγματοποιούν περισσότερους από 2,1 εκατομμύρια ημερησίως – και προσδοκούν να έχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους Αμερικάνους έως την 1η Μαΐου, η ΕΕ εξακολουθεί να ταλαιπωρείται με μειωμένες παραδόσεις εμβολίων, καθώς αναφέρεται πως η AstraZeneca θα παραδώσει μόλις το ένα τρίτο των εμβολίων που είχε αρχικά δεσμευθεί στην Ευρώπη για το α’ τρίμηνο του 2021.
Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εμφανίζεται καθησυχαστικός σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca, ύστερα από την απόφαση 7 ευρωπαϊκών κρατών να αναστείλουν τους εμβολιασμούς λόγω του εντοπισμού θρομβώσεων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εν λόγω σκεύασμα, ενώ εντύπωση προκαλεί και ότι περισσότερες από 11,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που έχουν παραδοθεί σε κράτη της ΕΕ, δεν έχουν ακόμα χρησιμοποιηθεί.
Με την Ευρώπη να προσπαθεί να βρει το βηματισμό της όσον αφορά τους εμβολιασμούς, η Βραζιλία ξαναβιώνει το σφοδρό χτύπημα του δεύτερου κύματος της επιδημίας με το σύστημα υγείας του να είναι λίγο πριν την κατάρρευση.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

•Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 118.867.662 και οι νεκροί 2.634.979
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 29.330.642 κρούσματα και 532.151 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 272.889 και τρίτη σε κρούσματα με 11.277.717
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 193.152 και τέταρτη η Ινδία με 158.306
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 4.321.588
• Πέμπτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.261.393, έκτη η Γαλλία με 4.050.680
• Έβδομη η Ισπανία με 3.178.356 και όγδοη η Ιταλία με 3.175.807
• Ένατη η Τουρκία με 2.850.930 και δέκατη η Γερμανία με 2.559.557
adsada.JPG

Τι συμβαίνει στη Γερμανία;

«Έχουμε σαφείς ενδείξεις: Το τρίτο κύμα στη Γερμανία έχει ήδη ξεκινήσει», δήλωσε ο Lothar Wieler, επικεφαλής του Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων Robert Koch, σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021.
«Ο ιός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, αλλά μόλις έχουμε ένα βασικό επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό, μπορούμε να τον ελέγξουμε», πρόσθεσε.
Ο Wieler σημείωσε ότι «ανησυχεί πολύ» για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης
Περιέγραψε την εκστρατεία εμβολιασμού της Γερμανίας ως αγώνα ενάντια σε έναν συνεχώς εξελισσόμενο ιό, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα θα μπορούσε τελικά να θέσει υπό έλεγχο τον ιό.

Ιταλία: Κόκκινη ζώνη

Σε κόκκινη ζώνη αναμένεται να μετατραπεί από την ερχόμενη Δευτέρα 15/3 έως τις 6 Απριλίου η Ιταλία σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι μετακινήσεις και οι συνωστισμοί ενόψει του Πάσχα των Καθολικών.
Την απόφαση αυτή αναμένεται να λάβει εντός της ημέρας το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας.
Βάσει του σχεδίου αυτού που θέλει να αποτρέψει την κινητικότητα, θα καταργηθεί η κίτρινη ζώνη, η οποία προβλέπει μεγαλύτερη ευχέρεια μετακίνησης και λειτουργίας των καταστημάτων, από τις 15 Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου.
Με μόνη εξαίρεση την Σαρδηνία, η οποία παρουσιάζει πολύ μικρό αριθμό μολύνσεων, όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας αναμένεται να μετατραπούν σε πορτοκαλί και κυρίως κόκκινη ζώνη.
Αυτό σημαίνει ότι οι μετακινήσεις θα γίνονται αποκλειστικά για λόγους αποδεδειγμένης ανάγκης και ότι η λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων θα επιτρέπεται μόνο για καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης, για βιβλιοπωλεία για και καταστήματα με παιχνίδια.
Επίσης θα μπορεί να πραγματοποιείται μόνον μια επίσκεψη την ημέρα σε φιλικά σπίτια από το πολύ δυο άτομα.


Διάγγελμα Biden: Εμβόλια σε όλους τους Αμερικάνους έως 1 Μαΐου - Ομαλότητα στις 4 Ιουλίου

Τη θέση ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει ακόμα η μάχη με την επιδημία του κορωνοϊού διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden σε τηλεοπτικό διάγγελμα του με αφορμή και τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την επίσημη κήρυξη της covid σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ο Biden, λίγο μετά την υπογραφή του νομοσχεδίου των 1,9 τρις δολαρίων που στοχεύει στην τόνωση της οικονομίας και στη στήριξη όσων έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, ανέφερε χαρακτηριστικά πως η μάχη «πολύ απέχει από το να έχει τελειώσει», αν και υποστήριξε ότι «έρχονται καλύτερες μέρες».
Επιπλέον, σημείωσε πως η κυβέρνηση του κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, υποστηρίζοντας πως έως την 1η Μαΐου θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους ενήλικες Αμερικάνους πολίτες.

Διαθέσιμα εμβόλια έως 1η Μαΐου

Συγκεκριμένα, επεσήμανε πως θα δώσει εντολή στις Πολιτείες έτσι ώστε τα εμβόλια για τον νέο κορωνοϊό να είναι διαθέσιμα σε όλους τους ενήλικους πολίτες των ΗΠΑ ως την 1η Μαΐου.
«Όταν ανέλαβα την εξουσία, είπα πως σκόπευα να έχουν εμβολιαστεί 100 εκατομμύρια Αμερικανοί τις πρώτες 100 ημέρες μου στην προεδρία.
Είμαστε στην πορεία να επιτύχουμε τον στόχο αυτό (...) την 60ή ημέρα μου στην προεδρία.
Καμιά άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει καταφέρει κάτι τέτοιο» υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος διεμήνυσε πως οι ΗΠΑ προσεχώς θα «νικήσουν μια από τις πιο μαύρες και πιο σκληρές περιόδους της ιστορίας της», επισημαίνοντας ότι είναι μπροστά από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα στην προσπάθεια να εκπληρωθεί η υπόσχεσή του πως θα έχουν χορηγηθεί 100 εκατομμύρια εμβόλια τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του.

Νέος στόχος η 4η Ιουλίου

Επιπλέον, υποστήριξε πως απώτερος στόχος του πλέον είναι οι ΗΠΑ να έχουν επανέλθει στην ομαλότητα έως την 4η Ιουλίου, την Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.
Παρόλο αυτά ο Biden είπε πως οι επόμενες ημέρες θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολες καθώς αναμένεται να συνεχιστούν τα κρούσματα και οι θάνατοι, τονίζοντας ότι για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός για την 4η Ιουλίου, θα χρειαστεί τη βοήθεια όλων των πολιτών.
«Εάν δεν παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, αν τα πράγματα αλλάξουν, μπορεί να χρειαστεί να επιβάλλουμε ξανά περιοριστικά μέτρα.
Κάναμε τόση πολλή πρόοδο.
Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό»,» είπε ο Biden, αναφέροντας πως υπάρχει καλή πιθανότητα την 4η Ιουλίου οι Αμερικανοί να μπορέσουν να γιορτάσουν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας σε μικρές ομάδες γύρω από το παραδοσιακό μπάρμπεκιου.
«Αν ο καθένας κάνει αυτό που του αναλογεί, αν το κάνουμε όλοι μαζί, υπάρχει καλή πιθανότητα εσείς, η οικογένειά σας και οι φίλοι σας να βρεθείτε όλοι μαζί στην αυλή σας για να γιορτάσετε την Ημέρα της Ανεξαρτησίας», είπε ο Biden.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ μετρούν πάνω από 530.000 νεκρούς και 29,3 εκατομμύρια κρούσματα, ενώ έχει εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις των εμβολίων το 10% των Αμερικανών.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση των τριών εγκεκριμένων εμβολίων 62,5 εκατ. άνθρωποι στις ΗΠΑ (από το σύνολο των σχεδόν 330 εκατ. κατοίκων τους), ενώ 32,9 εκατ. έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως, είτε με τη μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson, ή με τις δύο δόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna.

Πρόβλεψη για πάνω από 598.000 νεκρούς έως την 1η Ιουλίου

Την ίδια στιγμή το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον εκτιμά ότι έως την 1η Ιουλίου θα έχουν χάσει τη ζωή τους 598.523 Αμερικάνοι, πρόβλεψη αυξημένη κατά 22.000 νεκρούς σε σύγκριση με προηγούμενη εκτίμηση, κάτι που αποδίδεται στην αύξηση της κινητικότητας, στη μη χρήση μάσκας και στην ύπαρξη των μεταλλάξεων.
Σημειώνεται πως πολλές Πολιτείες αίρουν περιοριστικά μέτρα και προχωρούν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, τη στιγμή που αναφέρεται πως οι κινηματογράφοι στην κομητεία του Λος Άντζελες, που έχουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στις ΗΠΑ, ενδέχεται να λάβουν έγκριση για να λειτουργήσουν ακόμη και από την ερχόμενη Δευτέρα, για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο.
Η λειτουργία των κινηματογράφων θα είναι περιορισμένη στο 25% των θεατών που μπορούν να φιλοξενηθούν σε κάθε αίθουσα, στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων κατά της εξάπλωσης της COVID-19, ενώ οι θεατές θα πρέπει να κάθονται σε απόσταση δύο μέτρων ο ένας από τον άλλο προς όλες τις κατευθύνσεις.
Οι κινηματογράφοι στην πόλη της Νέας Υόρκης, που έχουν τη δεύτερη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στις ΗΠΑ, άνοιξαν τις αίθουσες τους στις 5 Μαρτίου με ικανότητα υποδοχής θεατών στο 25%.
534535353534535353535353535345353.JPG
Νέο πλήγμα της AstraZeneca στην ΕΕ - Λιγότερα εμβόλια, μόλις 30 εκατ. δόσεις το α’ τρίμηνο του 2021

Ένα ακόμα πλήγμα φέρει η AstraZeneca στην ΕΕ καθώς αναμένεται να παραδώσει μόλις το ένα τρίτο των εμβολίων που είχε δεσμευθεί αρχικά για το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Σύμφωνα με το Reuters, η AstraZeneca θα προμηθεύσει την ΕΕ με 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, ποσότητα που είναι κατά 25% μειωμένη σε σύγκριση με ότι έλεγε πριν από έναν μήνα.
Η μείωση αυτή εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα στα σχέδια της ΕΕ για την ανοσοποίηση του πληθυσμού της, σηματοδοτώντας ένα ακόμα επεισόδιο στην αντιπαράθεση με την ΕΕ.
Το έγγραφο που επικαλείται το Reuters και το οποίο κοινοποιήθηκε σε Ευρωπαίους αξιωματούχους, φέρει ημερομηνία 10 Μαρτίου και αναφέρει πως η AstraZeneca προβλέπει πλέον ότι θα έχει παραδώσει 30,1 εκατ. δόσεις στην Ευρώπη περί τα τέλη Μαρτίου και άλλα 20 εκατ. δόσεις τον Απρίλιο.
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο διευθύνω σύμβουλος της AstraZeneca, δεσμευόταν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως η εταιρεία θα παρέδιδε 40 εκατ. δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου.
Σημειώνεται πως αρχικά η AstraZeneca είχε δεσμευθεί ότι θα παρέδιδε 90 εκατ. δόσεις εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.
Η εταιρεία είχε πει πως οι αρχικές μειώσεις των ποσοτήτων που επρόκειτο να παραδώσει στην ΕΕ οφείλονταν σε προβλήματα στην παραγωγή στην Ευρώπη.
Σημειώνεται πως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία) έχουν σταματήσει να χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca ύστερα από τον εντοπισμό περιστατικών με θρομβώσεις, αν και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΜΑ) διαβεβαίωσε πως το εμβόλιο είναι ασφαλές.

ΕΜΑ: Πράσινο φως στο εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον κορωνοϊό

Το πράσινο φως για το εμβόλιο κορωνοϊού από την Johnson & Johnson άναψε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Ειδικότερα, ο ΕΜΑ συστήνει στην ΕΕ να εγκρίνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό που αναπτύσσει η εν λόγω εταιρεία.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω εμβόλιο παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα ως προς την λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς χρειάζεται μόνο μία δόση σε αντίθεση με τα εμβόλια των Pfizer/BionTech, Moderna και AstraZeneca που χορηγούνται σε δύο δόσεις.
Επίσης, διατηρείται για διάστημα


Lockdown και περιορισμοί παντού στην Ευρώπη


Με τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη ακόμα να χωλαίνουν, παραμένουν τα περιοριστικά μέτρα και τα lockdown για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Είναι χαρακτηριστικό πως έως τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, είχε εμβολιαστεί το 4,96% των Βέλγων και το 5,5% των Γερμανών με μια δόση εμβολίων.
Αναφέρεται μάλιστα πως εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, τότε το Βέλγιο θα έχει εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού του τον Ιούλιο του 2023, ενώ η Γερμανία θα τα έχει καταφέρει τον Σεπτέμβριο του 2022!.
Η Γαλλία έχει αντισταθεί στην επιβολή ενός νέου εθνικού lockdown για τον περιορισμό των περισσότερο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών, αλλά έχει αρχίσει να εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα τοπικά σε μέρη όπως η Δουνκέρκη στα βόρεια και η Νίκαια ή οι Κάννες στα νότια τα Σαββατοκύριακα.
Παράλληλα, παραμένει σε εθνικό επίπεδο η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 06:00 το πρωί.
Στη Γερμανία το lockdown παρατείνεται έως τις 28 Μαρτίου, αν και αποφασίστηκε η σταδιακή άρση κάποιων περιορισμών από την ερχόμενη Δευτέρα 8/3 υπό την προϋπόθεση ότι ο δείκτης των νέων κρουσμάτων θα διατηρείται κάτω από τα 50 ανά 100.000 κατοίκους.
H Ιταλία αναμένεται να μετατραπεί σε κόκκινη ζώνη από την ερχόμενη Δευτέρα 15/3 έως τις 6 Απριλίου σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι μετακινήσεις και οι συνωστισμοί ενόψει του Πάσχα των Καθολικών.
Με μόνη εξαίρεση την Σαρδηνία, η οποία παρουσιάζει πολύ μικρό αριθμό μολύνσεων, όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας αναμένεται να μετατραπούν σε πορτοκαλί και κυρίως κόκκινη ζώνη.
Αυτό σημαίνει ότι οι μετακινήσεις θα γίνονται αποκλειστικά για λόγους αποδεδειγμένης ανάγκης και ότι η λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων θα επιτρέπεται μόνο για καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης, για βιβλιοπωλεία για και καταστήματα με παιχνίδια.
Επίσης θα μπορεί να πραγματοποιείται μόνον μια επίσκεψη την ημέρα σε φιλικά σπίτια από το πολύ δυο άτομα.
Σε αυστηρό lockdown είναι η Τσεχία, το Βέλγιο ανακοίνωσε παράταση του lockdown έως την 1η Απριλίου ενώ η Πορτογαλία οδεύει προς χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από την ερχόμενη εβδομάδα.
Απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες ισχύει τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ολλανδία.

Ιταλία: Αύξηση των νέων κρουσμάτων, στα 26.824, και των νοσηλειών στις ΜΕΘ (12/3)


Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 26.824 νέα περιστατικά κορωνοϊού και 380 θάνατοι, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 369.636 διαγνωστικά τεστ, το 7,2% από τα οποία ήταν θετικό στην Covid-19.
Χθες (11/3) τα κρούσματα ήταν 25.673 και 373 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Σε σχέση με την χθεσινή ημέρα, στις μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 55 περισσότεροι ασθενείς.
Στους νοσοκομειακούς θαλάμους της Ιταλίας οι ασθενείς είναι 409 περισσότεροι.
Σύμφωνα με το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας, η αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται σε όλες τις ηλικίες, αλλά ακόμη εντονότερα στα παιδιά από δέκα ετών και πάνω.
Παράλληλα, οι ειδήμονες του Ινστιτούτου τονίζουν ότι σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας, για έκτη συνεχή εβδομάδα, καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων.


Γαλλία: Εξαιρετικά τεταμένη η κατάσταση με τον κορωνοϊό στο Παρίσι

Η κατάσταση με την Covid-19 στην περιοχή του Παρισιού είναι εξαιρετικά τεταμένη και οι αρχές είναι έτοιμες να λάβουν νέα μέτρα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Jean Castex, χωρίς, ωστόσο, να ανακοινώσει την αυστηροποίηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας ή νέα τοπικά λοκντάουν.
"Απευθύνω έκκληση σε όλους, και ιδιαίτερα σε εκείνους που ζουν στην πρωτεύουσα, να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, να φοράνε μάσκα και να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Στόχος είναι να μειώσουμε την πίεση στο σύστημα των νοσοκομείων", επισήμανε ο Jean Castex, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο νοσοκομείο Pitié-Salpêtrière, στη γαλλική πρωτεύουσα.
Ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας ξεπέρασε σήμερα τις 4.000, για πρώτη φορά από τις 26 Νοεμβρίου, με σχεδόν 1.100 ασθενείς Covid-19 στις ΜΕΘ στην περιοχή του Παρισιού.
Στο Παρίσι και την ευρύτερη περιοχή του, οι υγειονομικοί προειδοποιούν ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται στα πρόθυρα της υπερφόρτωσης.
Ο Jean Castex σημείωσε ότι στην περιοχή της Ιλ ντε Φρανς, περιμετρικά του Παρισιού, η εκστρατεία εμβολιασμών θα επιταχυνθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, με τη διανομή επιπλέον 25.000 δόσεων.

Μ. Βρετανία: Επαναλειτουργούν τα σχολεία, πρώτο βήμα άρσης lockdown

Το πρώτο βήμα άρσης του lockdown έκανε από τις 8/3 η Αγγλία, όπου επαναλειτούργησαν όλα τα σχολεία.
Βάσει του προγραμματισμού αυτού, το επόμενο βήμα χαλάρωσης των μέτρων αναμένεται στις 12 Απριλίου όταν και προγραμματίζεται να ανοίξουν μεγάλοι τομείς της οικονομίας (κομμωτήρια και σαλόνια νυχιών, ζωολογικοί κήποι, γυμναστήρια, πισίνες κ.λπ.).
Από τις 17 Μαΐου θα ανοίξουν η εστίαση και η φιλοξενία ενώ η 21η Ιουνίου έχει οριστεί ως η ημερομηνία επιστροφής στην κανονικότητα.
Σημειώνεται πως εντός του μήνα αναμένεται να αρχίσουν και οι εμβολιασμοί για τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 40 ετών στη Μεγάλη Βρετανία.
878657859589569589567.JPG
Ανεξέλεγκτη η covid στη Βραζιλία – Πάνω από 2.000 νεκροί σε 24 ώρες, υπό κατάρρευση το σύστημα υγείας

Ανεξέλεγκτο είναι το δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού στη Βραζιλία, όπου για τρίτη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκαν πάνω από 2.000 νεκροί και ενώ το σύστημα υγείας είναι ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.
Το προηγούμενο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 2.233 θάνατοι και 75.412 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τη Βραζιλία να μετρά συνολικά 272.889 θανάτους επί συνόλου 11.277.717 κρουσμάτων.
Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο.

Υπό κατάρρευση τα νοσοκομεία

Τα νοσοκομεία στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση.
Η πληρότητα στις ΜΕΘ έχει πλέον ξεπεράσει το 90% στα νοσοκομεία των 15 από τις 27 πολιτειακές πρωτεύουσας, προειδοποίησε το ινστιτούτο Fiocruz.
Στο Πόρτο Αλέγκρε, το Conceiçao, το κυριότερο νοσοκομείο αναφοράς για τους ασθενείς με την COVID-19, σταμάτησε να κάνει εισαγωγές ασθενών, καθώς όλες οι κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες.
Στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, όπου επιβάλλονται μέτρα όπως η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, οι ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία είναι γεμάτες κατά το 97% και στα ιδιωτικά στο 99%.
Στο Σάο Πάολο, οι υγειονομικές αρχές τόνισαν ότι τα νοσοκομεία σε πάνω από τους μισούς δήμους της πολιτείας είναι γεμάτα και οι μισοί ασθενείς είναι κάτω των 50 ετών.
Πέρυσι, οι σοβαρότερες περιπτώσεις ήταν ηλικιωμένοι.
Ο κυβερνήτης της Πολιτείας των 44 εκατ. κατοίκων ανακοίνωσε «νέο στάδιο» περιοριστικών μέτρων, τονίζοντας πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Η κυκλοφορία απαγορεύθηκε από τις 20:00 ως τις 05:00, οι λειτουργίες στις εκκλησίες και οι αθλητικές συναντήσεις ανεστάλησαν, ενώ δεν θα επιτρέπεται στους πολίτες να πηγαίνουν σε παραλίες και πάρκα. Μόνο καταστήματα που πωλούν τρόφιμα και φάρμακα θα επιτρέπεται να λειτουργούν κανονικά.

Bolsonaro: Δεν είναι θεραπεία τα lockdown

Και όλα αυτά τη στιγμή που ο πρόεδρος Bolsonaro εξακολουθεί να στρέφεται κατά των lcokdown και των περιοριστικών μέτρων ενώ επέκρινε την κυβέρνηση της Πολιτείας του Σάο Πάολο για την απόφαση της να αναστείλει τους ποδοσφαιρικούς αγώνες και να επιβάλλει περιορισμούς.
«Πόσο μπορούμε να αντέξουμε αυτή την ανευθυνότητα των lockdown;
Κλείνεις τα πάντα και καταστρέφεις εκατομμύρια δουλειές.
Το lockdown δεν είναι θεραπεία» ανέφερε ο Bolsonaro.
Την ίδια στιγμή, μόλις το 4,2% έχει λάβει έστω μία δόση εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό και μόλις το 2% έχει λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων.

Ινδία: Αυξάνονται τα κρούσματα, φόβοι για νέα έξαρση

Την ανιούσα έχουν πάρει τα κρούσματα στην Ινδία ενώ διατυπώνονται φόβοι για νέα έξαρση της επιδημίας.
Τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 23.285 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των κρουσμάτων να υπολογίζεται σε 11.308.846.
Παράλληλα, καταγράφηκαν ακόμα 117 θάνατοι με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 158.306 νεκρούς.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς εκτιμάται ότι την πρώτη δόση των εμβολίων τους έχουν λάβει πάνω από 26 εκατομμύρια άνθρωποι.

Αποτελεσματικό κατά 96% το εμβόλιο της Novavax

Κατά 96% είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο της Novavax κατά του κορωνοϊού σύμφωνα με την κλινική δοκιμή τελικού σταδίου που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, το εμβόλιο είναι επίσης σχεδόν 86% αποτελεσματικό στην προστασία έναντι της πιο μεταδοτικής παραλλαγής του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ η αποτελεσματικότητα του φτάνει μόλις το 55% σε χωριστή, μικρότερης κλίμακας κλινική δοκιμή στην Νότια Αφρική.
Και στις δύο δοκιμές, το εμβόλιο ήταν 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτων.
Τα αποτελέσματα από την τελική ανάλυση της βρετανικής κλινικής δοκιμής ευθυγραμμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό με τα προσωρινά δεδομένα που δόθηκαν τον Ιανουάριο στη δημοσιότητα, τα οποία έδειξαν επίσης ότι το εμβόλιο της Novavax ήταν 96% αποτελεσματικό έναντι του αρχικού στελέχους του νέου κορωνοϊού και περίπου 86% αποτελεσματικό έναντι της βρετανικής παραλλαγής.
Η εταιρεία αναμένει να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα για να υποβάλει αίτηση άδειας χρήσης σε διάφορες χώρες.
Δεν είναι σαφές πότε θα ζητήσει την έγκριση των αμερικανικών αρχών ή εάν ρυθμιστικές αρχές θα απαιτήσουν η εταιρεία να ολοκληρώσει μια εν εξελίξει κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ.

Η βρετανική μετάλλαξη είναι από 30% έως 100% πιο θανατηφόρα

Περισσότερο θανατηφόρα από 30% έως 100% θεωρείται η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, που έχει εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο από τον Σεπτέμβριο, οπότε και εντοπίστηκε.
Σύμφωνα με ερευνητές, η παραλλαγή του κορωνοϊού B.1.1.7 είναι υψηλής μεταδοτικότητας, ενώ διαθέτει και υψηλότερα ποσοστά θνητότητας.
Σε μελέτη που συγκρίνει τα ποσοστά θνητότητας στην Βρετανία μεταξύ ατόμων που προβλήθηκαν από το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος, και ατόμων που προσβλήθηκαν από άλλα στελέχη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το νέο στέλεχος χαρακτηρίζεται από σημαντικά μεγαλύτερη θνητότητα.
Η παραλλαγή B.1.1.7 εντοπίσθηκε στην Βρετανία τον Σεπτέμβριο 2020 και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 100 χώρες.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες και στην Ελλάδα η διασπορά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού είναι μεγάλη, σε βαθμό που να διαπιστώνεται ότι πλέον κυριαρχούν στη χώρα.
Η βρετανική παραλλαγή παρουσιάζει 23 μεταλλάξεις του γενετικού κώδικα του ιού -σχετικά μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων- και ορισμένες από αυτές παρουσίασαν πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Βρετανοί επιστήμονες θεωρούν ότι είναι 40% έως 70% περισσότερο μεταδοτική από τις υπόλοιπες κυρίαρχες μέχρι σήμερα παραλλαγές του κορωνοϊού.
Στην βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην British Medical Journal, η προσβολή από την νέα παραλλαγή οδήγησε σε 227 θανάτους σε δείγμα 54.906 ασθενών της Covid-19, σε σύγκριση με τους 141 θανάτους σε ίδιο δείγμα ασθενών που είχαν προσβληθεί από άλλα στελέχη.
«Σε συνδυασμό με την ικανότητά της να μεταδίδεται με ταχύτητα, αυτό καθιστά την B.1.1.7 απειλή που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ΄όψιν», δήλωσε ο Ρόμπερτ Τσάλεν, ερευνητής του Exeter University που συμμετείχε στην έρευνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης