Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δανία: Αναστέλλει προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μετά τα κρούσματα θρόμβωσης

Δανία: Αναστέλλει προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μετά τα κρούσματα θρόμβωσης
Η Δανία ανέστειλε εντελώς τη χρήση του εμβολίου, τουλάχιστον για 14 ημέρες
Σχετικά Άρθρα

Σε προσωρινή αναστολή της χρήσης του εμβολίου κατά της Covid-19 που παρασκευάζεται από την AstraZeneca, για προληπτικούς λόγους και μέχρι νεωτέρας, έπειτα από κρούσματα θρόμβωσης μεταξύ εμβολιασθέντων, ανακοίνωσε σήμερα η δανική υγειονομική αρχή.
Η αναστολή στη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου λαμβάνει χώρα «έπειτα από αναφορές σοβαρών περιπτώσεων σχηματισμού θρόμβων στο αίμα σε άτομα που είχαν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19», ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Δανίας υπογραμμίζοντας πως «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπέρασμα για την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στο εμβόλιο και τους θρόμβους».
Προηγήθηκε η απόφαση πέντε χωρών να αναστείλλουν μία συγκεκριμένη παρτίδα του εμβολίου της AstraZeneca, μετά τον θάνατο μίας εμβολιασμένης νοσηλεύτριας στην Αυστρία.
Η Δανία ωστόσο ανέστειλε εντελώς τη χρήση του εμβολίου και όχι μόνο τη συγκεκριμένη παρτίδα, τουλάχιστον για 14 ημέρες.
Οι δανικές αρχές δεν έκαναν γνωστό πόσες αναφορές για δημιουργία θρόμβων υπήρξαν. Το Reuteters σημειώνει πως η Αυστρία σταμάτησε τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca για όσο διάστημα θα διερευνά έναν θάνατο από θρομβωτικές διαταραχές και μια πνευμονική εμβολή.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Αυστρία ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως σταματά τη χορήγηση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca μετά τον θάνατο μιας 49χρονης νοσηλεύτριας, η οποία υπέκυψε εξαιτίας «σοβαρών θρομβωτικών διαταραχών» μερικές ημέρες αφού εμβολιάσθηκε με αυτό το εμβόλιο. Στη συνέχεια άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με δόσεις που προέρχονταν απ' αυτή την παρτίδα, η οποία έχει παραδοθεί σε 17 χώρες και περιλαμβάνει ένα εκατομμύριο εμβόλια.
«Τόσο εμείς όσο και ο Δανικός Ιατρικός Σύλλογος πρέπει να απαντήσουμε σε αναφορές για ενδεχόμενες σοβαρές παρενέργειες στη Δανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρει σε δήλωση που εξέδωσε ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Δανίας Σόρεν Μπρόστρομ.
Η AstraZeneca έχει δηλώσει πως τα εμβόλιά της υποβάλλονται σε αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους και ότι «δεν έχουν υπάρξει επιβεβαιωμένες σοβαρές παρενέργειες που να συνδέονται με το εμβόλιο». Η φαρμακοβιομηχανία πρόσθεσε πως είναι σε επαφή με τις αυστριακές αρχές και πως θα στηρίξει πλήρως την έρευνά τους.
Εξαιτίας της αναστολής της χρήσης του εμβολίου, η οποία θα επανεξετασθεί σε δύο εβδομάδες, η δανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας μετέθεσε κατά τέσσερις εβδομάδες, μέχρι τις 15 Αυγούστου, την ημερομηνία κατά την οποία περιμένει ότι όλοι οι Δανοί θα έχουν εμβολιασθεί πλήρως.

EMA: Δεν σχετίζεται το εμβόλιο της AstraZeneca με το θάνατο Αυστριακής νοσηλεύτριας

Εν τω μεταξύ, προκαταρκτική έρευνα δεν έδειξε καμιά σχέση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 και του θανάτου μιας Αυστριακής νοσηλεύτριας στην οποία είχε χορηγηθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Η Αυστρία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σταμάτησε να χορηγεί την παρτίδα των εμβολίων που παρασκευάστηκαν από τη βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, μετά τον θάνατο μιας 49χρονης νοσοκόμας που υπέκυψε σε «σοβαρές διαταραχές πήξης του αίματος» μερικές ημέρες μετά τον εμβολιασμό της.

Περιστατικά

Μια από τις συναδέλφους της, ηλικίας 35 ετών, που εμβολιάστηκε με δόση από την ίδια παρτίδα, εκδήλωσε πνευμονική εμβολή αλλά τώρα βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης.
Δυο ακόμη περιπτώσεις "θρομβοεμβολικών επεισοδίων αναφέρθηκαν" μετά τους εμβολιασμούς με δόσεις από την ίδια παρτίδα, ανακοίνωσε ο ΕΜΑ.

Η παρτίδα

Ωστόσο "δεν υπάρχει, επί του παρόντος, καμιά ένδειξη ότι ο εμβολιασμός είχε αυτές τις συνέπειες, που δεν συγκαταλέγονται στις αναφερόμενες παρενέργειες του εμβολίου αυτού", πρόσθεσε ο ΕΜΑ.
Τέσσερις ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο, ανέστειλαν αμέσως τους εμβολιασμούς με δόσεις που προέρχονταν από την ίδια παρτίδα, η οποία παραδόθηκε σε 17 χώρες και που περιλάμβανε ένα εκατομμύριο εμβόλια.
«Αν και ένα ποιοτικό ελάττωμα θεωρείται απίθανο σε αυτό το στάδιο, η ποιότητα της παρτίδας αποτελεί αντικείμενο έρευνας», πρόσθεσε ο ΕΜΑ.
Από την αρχή των προγραμμάτων εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, περιπτώσεις ανθρώπων που πέθαναν ενώ είχαν εμβολιαστεί λίγο νωρίτερα αναφέρθηκαν σε ορισμένες χώρες.
Οι θάνατοι αυτοί - πολύ λίγοι - που εξετάστηκαν πολύ προσεκτικά, δεν αποδίδονται επί του παρόντος στο εμβόλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης