Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Καρότο και μαστίγιο σε Τουρκία για τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Καρότο και μαστίγιο σε Τουρκία για τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα
Το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα έχει μειώσει την ένταση και προσπαθεί να υιοθετήσει μια πιο παραγωγική προσέγγιση ανέφερε ο Blinken
Σχετικά Άρθρα

Καρότο και μαστίγιο απέναντι στην Τουρκία από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken, ο οποίος αν και εξαπέλυσε τα πυρά του κατά της Άγκυρας για τις προκλητικές της ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα η Τουρκία έχει μειώσει την ένταση και προσπαθεί να υιοθετήσει μια πιο παραγωγική προσέγγιση.
Στην πρώτη του ομιλία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Blinken επιτέθηκε στην Τουρκία, επικρίνοντας την τόσο για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου όσο και για τις άλλες προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.
«Έχουμε επικρίνει ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τις νατοϊκές της δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των προκλητικών ενεργειών της εναντίον της Ελλάδας και των παραβιάσεων του εναέριου της χώρου» είπε ο Blinken, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν με ανησυχία τον τελευταίο χρόνο τις εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας ειδική αναφορά στις τουρκικές διεκδικήσεις.

Μειώνει την ένταση η Άγκυρα

Πάντως, ο Blinken εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί μια μείωση της έντασης και ότι η Άγκυρα προσπαθεί να υιοθετήσει μια πιο παραγωγική προσέγγιση.
«Πιστεύω ότι μία από τις θετικές εξελίξεις σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με μια σημαντική μείωση της έντασης σε αυτά τα θέματα και με την Τουρκία να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους, προσπαθώντας να προχωρήσει με έναν πιο παραγωγικό τρόπο.
Επομένως, είναι κάτι που το υποστηρίζουμε πολύ και θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τα πράγματα να πάνε προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο Blinken.

Θα διαδραματίσουμε πιο ενεργό ρόλο

Όπως επισήμανε, οι ΗΠΑ πρέπει να διαδραματίσουν έναν ενεργό ρόλο, συμβάλλοντας στη προώθηση της σταθερότητας στη περιοχή.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ είπε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των πλευρών στην Ανατολική Μεσόγειο και ξεκαθάρισε ότι η καταφυγή σε προκλητικές ενέργειες και στη χρήση στρατιωτικών μέσων δεν μπορεί να αποτελέσουν βάση για την επίλυση των διαφορών, οι οποίες πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και διπλωματικά.

Πάγια η θέση των ΗΠΑ για το Κυπριακό

Σχετικά με το Κυπριακό, υπενθύμισε ότι είναι ένα θέμα με το οποίο έχει ασχοληθεί προσωπικά ο πρόεδρος Biden.
Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τη πάγια αμερικανική θέση, η οποία στηρίζει μια λύση εντός του καθορισμένου πλαισίου από τον ΟΗΕ και απορρίπτει μια λύση στη βάση δύο κρατών.

Στις 15 - 16 Μαρτίου οι διερευνητικές με την Τουρκία

Οι δηλώσεις αυτές του Αμερικάνου ΥΠΕΞ έρχονται τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε ο νέος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαρτίου στην Αθήνα.
Με καθυστέρηση αρκετών ημερών και αφού μεσολάβησε το... περιστατικό με την Αίγυπτο, οι Τούρκοι είπαν το «ναι» για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών.
Ειδικότερα, ο 62ος γύρος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα - όπως ήταν προγραμματισμένο - στις 15 και 16 Μαρτίου, αν και η αρχική πρόσκληση της ελληνικής πλευράς αφορούσε την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, επιτεύχθηκε ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, που επιθυμούσε η επόμενη συνάντηση με την Τουρκία να πραγματοποιηθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 25-26 Μαρτίου.
Μάλιστα, την είδηση μετέδωσαν πρώτα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης...ενώ αργότερα, το απόγευμα της Τετάρτης 10/3 ακολούθησε και επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας.

Το... περιστατικό με την Αίγυπτο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία για τον 62ο γύρο διερευνητικών επαφών επιτεύχθηκε μόλις ένα 24ωρο μετά το... περιστατικό με την Αίγυπτο.
Τι είχε συμβεί; Η Αίγυπτος είχε προκηρύξει διαγωνισμό για εκμετάλλευση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μεταξύ των οικοπέδων που περιλαμβάνονταν στον διαγωνισμό ήταν και το W18, που ακολουθούσε τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτά έχουν κατατεθεί από την Άγκυρα στον ΟΗΕ (Νοέμβριος 2019).
Κατά συνέπεια υπήρχε ο κίνδυνος να δημιουργηθούν οι συνθήκες για πιθανή αναγνώριση εκ μέρους της Αιγύπτου της «γραμμής Ερτζιγές», που ουσιαστικά αγνοεί πλήρως τα ελληνικά δικαιώματα στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.
Η εξέλιξη αυτή σήμανε συναγερμό στην ελληνική κυβέρνηση και αφού προηγήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογο του αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Κάιρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης