Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο επίκεντρο ομόλογα και πληθωρισμός - Σε ιστορικά υψηλά ο Dow Jones - Εγκρίθηκε το πακέτο τόνωσης 1,9 τρισ. δολ.

Στο επίκεντρο ομόλογα και πληθωρισμός - Σε ιστορικά υψηλά  ο Dow Jones - Εγκρίθηκε το πακέτο τόνωσης 1,9 τρισ. δολ.

Κέρδη στη Wall Street με το βλέμμα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές Upd) Σε ιστορικό υψηλό, έκλεισε σήμερα 10/3 ο δείκτης Dow Jones, με την πτωτική τάση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, αλλά και την οριστική έγκριση του πακέτου τόνωσης 1,9 τρισ. δολ. από το Κογκρέσο της χώρας να δίνουν ώθηση στους επενδυτές για αογρές σε μετοχές που θα ευνοηθούν περισσότερο από μια πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο Dow Jones, έκλεισε με κέρδη +1,46%, στις 32.297,02 μονάδες, ο S&P 500 νσημείωσε άνοδ +0,61%, στις 3.899,06, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε -0,04%, στις 13.068,83 μονάδες.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν επιστρέψει σε ανοδικό έδαφος μετά την αποκλιμάκωση των προηγούμενων ημερών, με την απόδοση στο 10ετές να κερδίζει 2 μονάδες βάσης στο 1,56%.
Οι αποδόσεις έχουν συμπληρώσει πέντε διαδοχικές εβδομάδες ανόδου καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες ότι η ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη θα δώσει ώθηση και στον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες.
Η ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε, με τις ψήφους των πλειοψηφούντων Δημοκρατικών βουλευτών, το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης των 1,9 τρισ. δολαρίων έναντι των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού, το οποίο είχε προτείνει ο πρόεδρος της χώρας J. Biden, ολοκληρώνοντας έτσι την έγκρισή του από το Κογκρέσο.
Το νομοσχέδιο πλέον βαδίζει προς τον αρχηγό του κράτους, ο οποίος θα το υπογράψει, κυρώνοντάς το έτσι σε νόμο.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο τόνωσης στην ιστορία των ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Ανοίγουν την οικονομία τους Πολιτείες - Κλιμακώνεται ο «πόλεμος των εμβολίων» μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας

Σε άνοιγμα της οικονομίας τους προχωρούν ολοένα και περισσότερες Πολιτείες στις ΗΠΑ αίροντας τα περιοριστικά μέτρα, τη στιγμή που η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο των 1,9 τρις δολαρίων που αποσκοπεί στην ανακούφιση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που έχουν πληγεί από την επιδημία του κορωνοϊού.
Το νομοσχέδιο πλέον περνά σήμερα 10/3 στη Γερουσία, όπου εφόσον εγκριθεί, θα πάει στον πρόεδρο Joe Biden, ο οποίος αναμένεται να το υπογράψει άμεσα.
Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης της Βρετανίας προκάλεσε η μομφή εκ μέρους του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ότι εμποδίζει τις εξαγωγές εμβολίων για την Covid-19.
Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (9/3), ο Michel δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις κατηγορίες για «εθνικισμό των εμβολίων» που απευθύνονται κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημειώνεται πως η ΕΕ υπολείπεται σημαντικά στους εμβολιασμούς έναντι των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, αν και η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen υποστήριξε πως τον Απρίλιο η ΕΕ αναμένει σημαντικά περισσότερες παραδόσεις εμβολίων, επαναλαμβάνοντας τη βεβαιότητα της πως έως το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί το 70% των ενήλικων Ευρωπαίων.
Η Γαλλία έχει αντισταθεί στην επιβολή ενός νέου εθνικού lockdown για τον περιορισμό των περισσότερο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών, αλλά έχει αρχίσει να εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα τοπικά σε μέρη όπως η Δουνκέρκη στα βόρεια και η Νίκαια ή οι Κάννες στα νότια τα Σαββατοκύριακα.
Στη Γερμανία το lockdown παρατείνεται έως τις 28 Μαρτίου, αν και αποφασίστηκε η σταδιακή άρση κάποιων περιορισμών από την ερχόμενη Δευτέρα 8/3 υπό την προϋπόθεση ότι ο δείκτης των νέων κρουσμάτων θα διατηρείται κάτω από τα 50 ανά 100.000 κατοίκους.
Στην Ιταλία είναι σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί, απαγορεύονται οι μετακινήσεις από τη μια περιφέρεια στην άλλη ενώ πλέον εξετάζεται να προχωρήσουν σε νέο εθνικό lockdown.

ΗΠΑ: Στο 1,7% ενισχύθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο του 2021

τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν σημαντικά τον Φεβρουάριο, οδηγώντας τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών.
Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή κατέγραψαν άνοδο 0,4% σε μηνιαία βάση μετά από μηνιαία άνοδο 0,3% τον Ιανουάριο.
Σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 1,7%. Τον Ιανουάριο είχε κινηθεί 1,4% υψηλότερα σε ετήσια βάση.
Η άνοδος του πληθωρισμού ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών.

ConocoPhillips: Επαναφέρει το πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών

Επαναφέρει το πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών η ConocoPhillips, το οποίο είχε σταματήσει στο δ΄ τρίμηνο λόγω της Concho, και τώρα αναμένει να επαναγοράσει 1,5 δισ. δολάρια σε μετοχές ετησίως, 50% περισσότερες σε σχέση με πριν.
Η εταιρεία πρόκειται να προχωρήσει στις αγορές σε όλο το 2021.
«Είναι ακόμη αρχή του νέου έτους, αλλά οι τιμές εμπορευμάτων έχουν ενισχυθεί σε σημείο που το μέρισμα μας μόνο δεν θα είναι αρκετό για να ανταποκριθούμε στη δέσμευση μας για επιστροφή κεφαλαίου», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος Ryan Lance.
Η ενεργειακή εταιρεία στόχο έχει να επιστρέψει περισσότερο από το 30% των μετρητών της από τις δραστηριότητες στους μετόχους της κάθε χρόνο.
Αναμένει δε ότι θα παράσχει ένα update για ορισμένες από τις εκτιμήσεις της μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Επιφυλακτικές ήταν οι κινήσεις των επενδυτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την άνοδο της Τρίτης κοντά σε προ πανδημίας επίπεδα, με τους επενδυτές να υιοθετούν στάση αναμονής ενόψει των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, C. Lagarde αναμένεται να αναφερθεί στις ανησυχίες αυτές αύριο στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
Η ΕΚΤ αναμένεται να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της στα ιστορικά τους χαμηλά και να επιβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει τη διενέργεια αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος λόγω της πανδημίας.
Η Lagarde αναμένεται να αναφερθεί και στην αύξηση των αποδόσεων, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα ότι η ΕΚΤ δεν θα επιτρέψει μια ανεπιθύμητη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών.
Η ανησυχία για τον πληθωρισμό κυριαρχεί στις αγορές, με τις μετοχές του κλάδου εξόρυξης και ταξιδίων να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

«Βουτιά» 70% στα καθαρά κέρδη της Inditex το 2020

Η Inditex, η ιδιοκτήτρια εταιρία των καταστημάτων Zara, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη κατέγραψαν βουτιά 70% το 2020 στα 1,1 δισ. ευρώ.
Η μείωση ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης, μετά από ένα χρόνο αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε όλο τον κόσμο και χαμηλής ζήτησης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τα καθαρά κέρδη τέταρτου τριμήνου μειώθηκαν κατά 53% στα 435 εκατ. ευρώ με πωλήσεις 6,3 δισ. ευρώ καθώς οι περιορισμοί στις αγορές επανήλθαν σε ισχύ στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης εορταστικής περιόδου, σύμφωνα με την εταιρία.
Στις 8 Μαρτίου, περίπου το 15% των καταστημάτων της σε όλο τον κόσμο παρέμεναν κλειστά λόγω των περιορισμών για την COVID-19, ανέφερε η Inditex σε ανακοίνωση της.
Έξι αναλυτές σε έρευνα της Refinitiv ανέμεναν τριμηνιαία καθαρά κέρδη 602 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 24 αναλυτών τα καθαρά κέρδη για το σύνολο του έτους προβλέπονταν στο 1,3 δισ. ευρώ.
Η ισπανική εταιρία λιανικής πώλησης ενδυμάτων, που διαθέτει 6.829 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε ότι οι συνολικές πωλήσεις το 2020 μειώθηκαν κατά 28% από πέρυσι στα 20,4 δισ. ευρώ, με την απρόσμενη αύξηση κατά 77% των διαδικτυακών πωλήσεων να αντισταθμίζει μόνο εν μέρει τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Ήπιες μεταβολές στην Ασία

Ήπιες μεταβολές κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με την πίεση στην αγορά ομολόγων να αποκλιμακώνεται, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς στο 1,55%.
Ο Asia Dow παρέμεινε αμετάβλητος στις 4.043 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,03% στις 29.036 μονάδες.
Ο δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +0,11% στις 1.919,74 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +0,5% στις 28.907 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε οριακή μεταβολή -0,05% στις 3.357 μονάδες.
Στο αντίποδα, ο Sensex σημείωσε άνοδο +0,5% στις 51.291 μονάδες.

www.baninngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης