Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο κόσμος μετά την πανδημία: Κορωνο-ουτοπία ή εμβολιαστικό Απαρτχάιντ; - Τα 6 σενάρια που θα κυριαρχήσουν

Ο κόσμος μετά την πανδημία: Κορωνο-ουτοπία ή εμβολιαστικό Απαρτχάιντ; - Τα 6 σενάρια που θα κυριαρχήσουν

Σταδιακά ο κόσμος θα χωριστεί σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους

Θα υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων στον κόσμο μετά την πανδημία: αυτοί που θα έχουν εμβολιαστεί και εκείνοι που δεν θα έχουν εμβολιαστεί.

Και αυτό, εκτιμάται ότι θα είναι ο επίσημος διαχωρισμός του κόσμου, σύμφωνα με νέα ανάλυση του Politico.
Η λεγόμενη ανοσία της αγέλης είναι ήδη πραγματικότητα στο Ισραήλ.
Με σχεδόν το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού εμβολιασμένο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι γυμναστήρια, ξενοδοχεία, πισίνες και πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν να ανοίξουν ξανά για άτομα που μπορούν να παρουσιάσουν έναν κωδικό QR αποδεικνύοντας τον εμβολιασμό τους.
Το Ηνωμένο Βασίλειο διερευνά μια παρόμοια επιλογή, και στην ΕΕ, οι ειδικοί λένε ότι μια πρόταση για ένα «ψηφιακό πράσινο διαβατήριο» που θα διευκολύνει τα διασυνοριακά ταξίδια θα μπορούσε εύκολα να έχει εγχώριες εφαρμογές.
Ακόμη και η Γαλλία, ο προμαχώνας της διστακτικότητας των εμβολίων στην Ευρώπη, το σκέφτεται.
Σε μια δημοσκόπηση του Ιανουαρίου, τουλάχιστον οι μισοί Γάλλοι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν ένα διαβατήριο εμβολίου για πτήσεις, πρόσβαση σε δημόσιες συγκοινωνίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Οι διακρίσεις

Οι βιοηθικοί επιστήμονες όμως σημειώνουν ότι τέτοια διαβατήρια θα έδειχνε μια τεράστια διάκριση αυτή τη στιγμή, την ώρα μάλιστα που τα εμβόλια είναι σε έλλειψη.
Αλλά θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν πραγματικότητα μόλις η προσφορά ξεπεράσει τη ζήτηση (τουλάχιστον σε πλούσιες χώρες) και εστιατόρια, ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες και πολιτιστικοί χώροι αναζητούν ασφαλείς τρόπους για να ανοίξουν ξανά.
Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται και ο τρόπος με τον οποίο γίνονται δεκτοί, θα καθορίσει εάν τα διαβατήρια αυτά προσφέρουν επιστροφή στην ομαλότητα ή οδηγούν σε κάποιο είδος δυστοπικού σεναρίου επιστημονικής φαντασίας.
Ποια όμως είναι τα πιο πιθανά σενάρια του μέλλοντος, σύμφωνα με το Politico;

  • Κορώνα-ουτοπία

Στα τέλη του 2021, η πανδημία έχει τελειώσει.
Αλλά για μια φορά, τα πράγματα πήγαν σύμφωνα με το σχέδιο.
Σε τελική ανάλυση, δεν υπήρχε πραγματικό προηγούμενο για τον βαθμό πολιτικής ολοκλήρωσης, τεχνικού συντονισμού και επιστημονικής ευελιξίας που απαιτείται για τη δημιουργία ενός συστήματος που πραγματικά να εμποδίζει τη μετάδοση.
Και όμως, τα διαβατήρια ασυλίας ήταν μια επιτυχία.
Μια κοινοπραξία εταιρειών Big Tech και Big Business έπεισε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συνδεθεί στην πλατφόρμα που ανέπτυξε.
Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι εθνικές κυβερνήσεις αντιμετώπισαν τις ανησυχίες και υπέγραψαν, εξασφαλίζοντας ευρεία διαλειτουργικότητα.
Ο ΠΟΥ έχει καταλήξει σε έναν κοινό ορισμό της «ανοσίας», ο οποίος έχει γίνει ευρέως αποδεκτός, επιτρέποντας γρήγορες ενημερώσεις στο μητρώο.
Τα δημόσια μηνύματα βοηθούν τους χρήστες να καταλάβουν τι να κάνουν αν αλλάξει η κατάστασή τους - εάν, για παράδειγμα, μια νέα παραλλαγή αρχίζει να εξαπλώνεται στην περιοχή τους.
Κοινωνική, ιατρική και οικονομική υποστήριξη είναι διαθέσιμη για άτομα που ξαφνικά βρίσκονται χωρίς ανοσία.
Υπάρχει επίσης ένα σαφές σύστημα για αμφισβήτηση της κατάστασης «μη ανοσοποιητικού».
Όσοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εξετάσεις στο σπίτι εάν θέλουν να γνωρίζουν την κατάστασή τους, αλλά διαφορετικά επιτρέπεται η πλήρης πρόσβαση υπό την προϋπόθεση ότι προστατεύονται από την ασυλία των άλλων.
Για εκείνους που αρνούνται τα εμβόλια για άλλους λόγους, τα γρήγορα τεστ αντιγόνων ή τα τεστ στο σπίτι είναι ευρέως διαθέσιμα για να διαπιστωθεί η κατάσταση ανοσίας.
Ως επί το πλείστον, δέχονται την ταλαιπωρία να το κάνουν αυτό κάθε λίγες μέρες.
Οι πιθανότητες ενός τέτοιου σεναρίου είναι μικρές.

  • Εμβόλιο απαρτχάιντ

Στα τέλη του 2021, η πανδημία δεν έχει τελειώσει.
Τα διαβατήρια ανοσίας έχουν καταστεί προϋπόθεση για είσοδο στους περισσότερους δημόσιους χώρους και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Μερικές από τις συνέπειες είναι λιγότερο από ιδανικές, αν όχι καταστροφικές.
Οι φόβοι για πλαστογραφία έχουν κάνει την απόκτηση καρτών ανοσίας επαχθή διαδικασία, αφήνοντας τους ανθρώπους χωρίς smartphone να μην μπορούν να κινηθούν στην κοινωνία επιδεινώνοντας την εισοδηματική ανισότητα.
Ακόμα και οι πλουσιότεροι μπορούν να βλέπουν τον εαυτό τους να απομονώνεται απροσδόκητα: Μια ανεπαρκής ενημέρωση iPhone που εξαντλεί την μπαταρία μπορεί να σημαίνει τη ματαίωση σχεδίων.
Πίσω στις αρχές του έτους, πολιτικοί όπως ο Markus Söder, επικεφαλής του γερμανικού κράτους της Βαυαρίας και πιθανός υποψήφιος καγκελάριος, υποστήριζαν ότι η άρνηση των ωφελειών σε όσους συμβάλλουν στην κοινωνία με εμβολιασμό δεν είναι δίκαιη μακροπρόθεσμα, "ακόμη και αν τα εμβόλια δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικά".
Και όμως, τώρα που η ανοσία είναι πραγματικότητα, τα εμβόλια έχουν γίνει de facto υποχρεωτικά - τουλάχιστον για όποιον θέλει να μπορεί να κινείται κανονικά.
Λίγες προβλέψεις έχουν γίνει για άτομα που δεν μπορούν να πάρουν το εμβόλιο για ιατρικούς λόγους, αφήνοντας πολλές έγκυες γυναίκες και άτομα με ανοσολογικές διαταραχές αδύνατον να πάνε στη δουλειά ή να επισκεφθούν μεγάλα μέρη των πόλεων όπου ζουν.
Ένα αντίθετο κίνημα ξεκίνησε, με τους αντιεμβολιαστές και τους σκληροπυρηνικούς να συγκεντρώνονται σε υπόγειες ζώνες χωρίς εμβόλια.
Αυτό οδηγεί όχι μόνο σε εστίες αλλά και σε πολιτική βία.
Αυξάνεται η πίεση στις κυβερνήσεις για να δηλώσουν ότι οι χώρες τους έχουν επιτύχει «ανοσία της αγέλης» και απλώς ανοίγουν ξανά τα πάντα.
Η πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου είναι χαμηλή.
Μάλιστα το Politico αναφέρει ότι αυτό το σενάριο είναι σκόπιμα υπερβολικό, αλλά ήδη συμβαίνουν εκρήξεις πολιτικής αναταραχής.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, οι διαδηλωτές στην Προβηγκία φορούσαν κίτρινα αστέρια με την ένδειξη «μη εμβολιασμένοι», υπενθυμίζοντας τα σήματα που είχαν επιβληθεί στους Εβραίους σε περιοχές που ελέγχονταν από τους Ναζί.

  • Επιστροφή στο μέλλον

Στα τέλη του 2021, η πανδημία δεν έχει τελειώσει.
Οι κυβερνήσεις έχουν θέσει σε εφαρμογή συστήματα ανοσίας που υιοθετούνται ευρέως τόσο από το εμπόριο όσο και από τους πολίτες.
Σε τελική ανάλυση, οι άνθρωποι είναι τόσο πρόθυμοι για μια έξοδο από την κρίση που είναι έτοιμοι να αγκαλιάσουν ό, τι χρειάζεται για να επιστρέψουν σε κάποια κανονικότητα.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι, με το χειμώνα που έρχεται, το πρόγραμμα είναι ήδη ξεπερασμένο.
Ο ορισμός της «ανοσίας» βασίζεται στην καλύτερη εκτίμηση των εμπειρογνωμόνων από το καλοκαίρι, όταν ολοκληρώθηκαν τα συστήματα.
Οι άνθρωποι επέστρεψαν στη ζωή τους πριν από την πανδημία, αλλά νέες παραλλαγές αυξάνονται και τα εμβόλια χάνουν την αποτελεσματικότητά τους γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν.
Οι κυβερνήσεις αγωνίζονται για να έχουν νέα πλάνα και να ενημερώσουν τα συστήματά τους, αλλά εν τω μεταξύ, τα νοσοκομεία γεμίζουν και ξεκινούν νέα lockdown.
Η πιθανότητα;
Ένα ασφαλές στοίχημα για να τοποθετηθεί κανείς... αναφέρει το Politico.

  • Νομικό άκρο

Στα τέλη του 2021, η πανδημία δεν έχει τελειώσει.
Τα διαβατήρια ανοσίας έχουν αποδειχθεί flop.
Είναι εύκολο τώρα να γελάμε με τα κλιπ του YouTube, όταν πολιτικοί όπως ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson περιέγραψαν την ανοσία ως «καινοτομία για τη χώρα μας» που πρέπει να ληφθεί υπόψη παρά τις αντιρρήσεις των «ένθερμων ελευθεριακών».
Αυτοί οι «ένθερμοι ελευθεριακοί» ήταν ακριβώς η κορυφή του παγόβουνου.
Ωστόσο, δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει το γεγονός ότι όπου υπάρχουν ανοσίες, αναδύθηκαν αμέσως οι νομικές προκλήσεις.
Τα διαβατήρια αποδείχθηκαν σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστα.
Όσοι εγγραφούν λαμβάνουν κάποια οφέλη, όπως ταχύτερη είσοδο σε ορισμένους χώρους, αλλά οι νομικές αποφάσεις το καθιστούν ανέφικτο καθώς απαγορεύουν σε έναν μη εμβολιασμένο να πάει εκεί που θέλει.
Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ένα αίνιγμα: επιβάλλουν το καθεστώς ανοσίας και διακινδυνεύουν τις νομικές συνέπειες ή ανοίγουν σε όλους και ενδεχομένως να μηνυθούν εάν κάποιος νοσήσει.
Όπως η μάσκα σε ορισμένες χώρες, τα διαβατήρια ανοσίας υπενθυμίζουν πολιτιστικούς πολέμους.
Οι περιοχές με υψηλότερα ποσοστά εθνοτικών μειονοτήτων και μεταναστών βλέπουν πιο επιθετικούς αστυνομικούς ελέγχους.
Η μόνη ασημένια επένδυση όλων των δικαστικών διαφορών: Οι ερωτήσεις σχετικά με το απόρρητο...
Πιθανότητα; Πολύ υψηλή...

  • Ολόκληρη η ταλαιπωρία

Στα τέλη του 2021, η πανδημία δεν έχει τελειώσει.
Και τώρα υπάρχει ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να ανησυχεί τον κόσμο.
Όσον αφορά την ανοσία, οι κυβερνήσεις ξεκίνησαν τη χρονιά με δυνατές υποσχέσεις για συντονισμό.
Όμως, καθώς οι μήνες πέρασαν, τα αντικρουόμενα συμφέροντα, οι νομικές δομές, τα καθεστώτα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και τα πολιτικά ημερολόγια σήμαινε ότι η κάθε χώρα τελικά λειτούργησε με τον δικό της τρόπο.
Ακόμα και εντός των χωρών, μια πληθώρα ομάδων συμφερόντων και ανταγωνιστικών εταιρειών έχει δημιουργήσει μια σειρά από διαφορετικά σχήματα.
Ανάλογα με τη βιομηχανία, ή μερικές φορές ακόμη και την πόλη, ορισμένοι έχουν μεγαλύτερη προσαρμογή από άλλους.
Λίγα από τα διάφορα συστήματα είναι διαλειτουργικά.
Ο κόσμος χρειάζεται μία εφαρμογή για να χρησιμοποιήσει μια συγκεκριμένη κοινοπραξία αεροπορικών εταιρειών, μια άλλη για να πάει σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και ένα χάρτινο εισιτήριο για να επισκεφθεί ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης.
Απαιτείται ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο εφαρμογών κάθε φορά που διασχίζει κανείς τα εθνικά σύνορα.
Κάθε καθεστώς έχει διαφορετική κατηγορία εγκεκριμένων εμβολίων ή κατώτατο όριο ανοσίας.
Και όλα υπόκεινται σε πλαστογραφία.
Πιθανότητα; Πρακτικά αναπόφευκτο.

  • Ενοχλητικά όλα;

Στα τέλη του 2021, η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά θα μπορούσε.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει για τις ανοσίες νωρίτερα μέσα στο έτος ήταν η αβεβαιότητα σχετικά με το εάν τα εμβόλια θα αποτρέψουν τη μετάδοση του κορονοϊού.
Αντ 'αυτού, τα εμβόλια αποδείχθηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικά, τόσο για την προστασία των παραληπτών τους όσο και για την αποτροπή της μόλυνσης άλλων.
Καθώς το εμβολιασμένο κοινό αρχίζει να απολαμβάνει ξέγνοιαστα Σαββατοκύριακα, όλοι εκτός από τους πιο σκληρούς αντιεμβολιαστές έχουν κάνει το εμβόλιό τους.
Οι χώρες δεν επιτυγχάνουν ποτέ την ανοσία της αγέλης, και οι νέες παραλλαγές εξακολουθούν να εμφανίζονται από καιρό σε καιρό - αλλά σπάνια κάνουν τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν αρκετά για να πάνε στο νοσοκομείο.
Όπως και με την κανονική γρίπη, μερικοί ευάλωτοι άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν.
Αφού φλερτάρει με την ανοσία - και όλα τα πολιτικά, ηθικά, νομικά και υλικοτεχνικά εμπόδια - η κοινωνία αποφασίζει να ζήσει με έναν άλλο εποχιακό ιό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης