Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Υπεργολάβος καταθέτει αίτηση πτώχευσης κατά της Biosar Australia, που συνδέεται με Ελλάκτωρ και Άκτωρ για εγγυητικές 50 εκατ.

Υπεργολάβος καταθέτει αίτηση πτώχευσης κατά της Biosar Australia, που συνδέεται με Ελλάκτωρ και Άκτωρ για εγγυητικές 50 εκατ.

Οι δραστηριότητες με τα φωτοβολταϊκά αποτελούν μία από τις μεγάλες πληγές της Άκτωρ στην Αυστραλία

Από την μακρινή Αυστραλία, έρχονται νέα προβλήματα για την διοίκηση της Ελλάκτωρ.

Υπεργολάβος της θυγατρικής της ΑΚΤΩΡ, Biosar Australia, προσβάλλει ανεξόφλητες απαιτήσεις και ζητά την κήρυξη της εταιρείας σε πτώχευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, στις 16 Μαρτίου.

Οι συνέπειες στη μητρική

Ωστόσο η αίτηση πτώχευσης της Biosar Australia, έχει άμεσες επιπτώσεις και στη μητρική, η οποία έχει χορηγήσει εγγυήσεις για σημαντικά έργα κατασκευής φωτοβολταϊκών που είχε αναλάβει.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί από την ΑΚΤΩΡ αλλά και την μητρική ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι περίπου 50 εκατ. ευρώ.
Επειδή οι εγγυήσεις της ΑΚΤΩΡ δεν επαρκούσαν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ είχε δώσει πρόσθετες εγγυήσεις και εφόσον η θυγατρική κηρυχθεί σε πτώχευση, θα ανοίξει μεγάλο θέμα με την φερεγγυότητα της μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας.

Οι ευθύνες της διοίκησης στην Αυστραλία

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο επικεφαλής της δραστηριότητας αυτής στην μακρινή Αυστραλία είναι ο κ. Εντυ Σαραντόπουλος, ο οποίος πρόσφατα «τιμήθηκε» με την τοποθέτησή του στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΚΤΩΡ.
Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι η Ελλάκτωρ με χρηματιστηριακή αξία περίπου 310 εκατ. ευρώ δεν ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό για τον κίνδυνο κατάπτωσης εγγυήσεων 50 εκατ. ευρώ ή και περισσότερων.
Οι δραστηριότητες με τα φωτοβολταϊκά αποτελούν μία από τις μεγάλες πληγές του ομίλου καθώς οι «πράσινες» μπίζνες στην περιοχή συνολικής αξίας περίπου 350 εκατ. ευρώ, δημιούργησαν ήδη ζημιές ύψους πάνω από 113 εκατ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Άκτωρ είχε αποδώσει μεταξύ άλλων, την ζημιογόνο πορεία της, στις δραστηριότητες στην μακρινή Αυστραλία, λόγω αστοχίας υλικών, του αυστηρού θεσμικού πλαισίου αλλά και λόγω καθυστερήσεων στην υλοποίηση αρκετών έργων, οι οποίες ενεργοποίησαν ποινικές ρήτρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης