Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Βερύκιος (ΤΧΣ): Δεν έχουμε λάβει απόφαση για Εθνική Ασφαλιστική - Τι είπε για την ΑΜΚ της Πειραιώς

Βερύκιος (ΤΧΣ): Δεν έχουμε λάβει απόφαση για Εθνική Ασφαλιστική - Τι είπε για την ΑΜΚ της Πειραιώς
Οι προτεινόμενες αλλαγές του νομοσχεδίου , τόνισε, «για πρώτη φορά εξειδικεύουν το σκοπό του Ταμείου, να έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει την περιουσία του, δηλαδή, την αξία των συμμετοχών του στις συστημικές τράπεζες

Ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Ανδρέας Βερύκιος σχετικά με τις δυνατότητες που παρέχονται στο Ταμείο για την συμμετοχή του στα τραπεζικά ιδρύματα ανέφερε πως σήμερα με την ισχύουσα νομοθεσία το ΤΧΣ «δεν έχει τη δυνατότητα να αποφύγει την απομείωση της συμμετοχής του, ακόμα και όταν η διεθνής συμμετοχή, θα του παρείχε δυνατότητα καλύτερων όρων αποεπένδυσης στο μέλλον».
Οι προτεινόμενες αλλαγές του νομοσχεδίου , τόνισε, «για πρώτη φορά εξειδικεύουν το σκοπό του Ταμείου, να έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει την περιουσία του, δηλαδή, την αξία των συμμετοχών του στις συστημικές τράπεζες.
Να μπορεί να συμμετέχει με όρους, όπως ο οποιοσδήποτε ιδιώτης επενδυτής, σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου».
Υπογράμμισε πως υπάρχουν οι «δικλείδες ασφαλείας διαφύλαξης του δημοσίου συμφέροντος».
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο Α. Βερύκιος ανέφερε ότι είναι «προς το συμφέρον του Ταμείου και του ελληνικού δημοσίου να μπορεί να συμμετέχει υπό όρους σε μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών».
Το Ταμείο είπε «δεν επιδιώκει να διαιωνίσει την παρουσία του στις τράπεζες.
Τουναντίον, ο στόχος είναι, να απεμπλακεί, να περάσουν οι τράπεζες σε ιδιωτικά χέρια, αλλά χωρίς να ζημιωθεί περαιτέρω το δημόσιο».
Σχετικά με το θέμα της ασυλίας που παρέχεται στα μέλη του ΤΧΣ σε αναλογία με αυτό που έχει θεσπιστεί για τα τραπεζικά στελέχη, ο κ. Βερύκιος ανέφερε πως «δεν θεωρούμε ότι παρέχεται κάποια ασυλία στα όργανα του Ταμείου αλλά πρόκειται περί μιας προστασίας εναντίον κακόβουλων μηνύσεων, την οποία προστασία έχουν αυτήν τη στιγμή τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.
Το ΤΧΣ στην δραστηριότητα του, ιδίως, τώρα στη φάση της αποεπένδυσης, είναι μια δραστηριότητα χρηματοοικονομικής φύσεως, που εμπίπτει, εντελώς, στην ίδια κατηγορία με τις τράπεζες και δεν θεωρώ δίκαιο, να μην υπάρχουν οι ίδιες εξασφαλίσεις εναντίον τέτοιων κακόβουλων μηνύσεων, που υπάρχουν για τις τράπεζες».

ΑΜΚ Πειραιώς

Ερωτηθείς για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ο πρόεδρος του ΤΧΣ ανέφερε πως «δεν έχουμε ακόμα καμία απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς και έτσι δεν μπορώ να σχολιάσω τίποτα επί του θέματος.
Περιμένουμε τις αποφάσεις της ίδιας της τράπεζας.
Ας μην ξεχνάμε ότι το (ΤΧΣ) είναι μέτοχος, δεν είναι αυτός που κατευθύνει και διαχειρίζεται τις υποθέσεις των τραπεζών.
Η τράπεζα πρέπει να λάβει απόφαση, τι θέλει να κάνει και αν κρίνει σκόπιμο να προβεί σε αύξηση κεφαλαίου θα μας το θέσει υπόψη και θα πάρουμε τότε τις αποφάσεις μας».
Σχετικά με την μετατροπή σε μετοχές των τόκων που η Πειραιώς έπρεπε να καταβάλει στο ΤΧΣ, ο κ. Βερύκιος ανέφερε πως «αυτό ήταν απόφαση που πάρθηκε από τον επόπτη στη Φρανκφούρτη και η τράπεζα δεν είχε παρά να ακολουθήσει τις οδηγίες που έλαβε από εκεί».

Πώληση Εθνικής Ασφαλιστικής

Για την τύχη της «Εθνικής Ασφαλιστικής» ο πρόεδρος του ΤΧΣ απάντησε ότι «δεν έχουμε λάβει εμείς ακόμα καμία θέση».
Τελικά για την καθαρή οικονομική θέση του Ταμείου σήμερα, ανέφερε πως σύμφωνα με το ισολογισμό του, είναι περίπου στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ και το ταμειακό απόθεμα που διαθέτει, είναι 1,4 δισ. ευρώ, κάτι που, όπως είπε, «μας επιτρέπει αρκετές ενέργειες συμμετοχής σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης