Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΟΣΑ: To πακέτο Biden θα προσθέσει 1% στην παγκόσμια ανάπτυξη – Κρίσιμη η ταχύτητα των εμβολιασμών

ΟΟΣΑ: To πακέτο Biden θα προσθέσει 1% στην παγκόσμια ανάπτυξη – Κρίσιμη η ταχύτητα των εμβολιασμών
Σύμφωνα με την ένδιάμεση έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές του ΟΟΣΑ, η διάθεση των εμβολίων –παρότι ανομοιόμορφη- και τα κρατικά μέτρα στήριξης –ειδικά στις ΗΠΑ- αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως - Στο 5,6% η αναπτυξη προβλέπεται για το 2021
Σχετικά Άρθρα
 

Οι οικονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί και η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη είναι προ των πυλών, όμως χρειάζεται ένα ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα εμβολιασμών σε όλο τον κόσμο, καθώς και η τήρηση των μέτρων υγείας και κοινωνικών αποστάσεων, τονίζει ο ΟΟΣΑ στην ενδιάμεση έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την Τρίτη 9 Μαρτίου 2021.
Όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, η διάθεση των εμβολίων –παρότι ανομοιόμορφη- και τα κρατικά μέτρα στήριξης –ειδικά στις ΗΠΑ- αναμένεται να δώσουν μία σημαντική ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.

Το πακέτο Biden

Η κλίμακα του σχεδίου Biden θα προσθέσει περίπου 1 % στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2021, δήλωσε ο Laurence Boone, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, στους Financial Times.
Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια οικονομία θα επεκταθεί κατά 5,6% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, θετική αναθεώρηση 1,4 εκατοστιαίων μονάδων από τις προβλέψεις του Νοεμβρίου.
Το νομοσχέδιο μέτρων τόνωσης τόνωσης στις ΗΠΑ,  μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές κυβερνητικές παρεμβάσεις στην οικονομία της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη 9 Μαρτίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, αφού πέρασε από τη Γερουσία των ΗΠΑ το Σάββατο 6 Μαρτίου 2021.

Πληθωρισμός

Το πακέτο μέτρων τόνωσης των ΗΠΑ θα προκαλέσει ένταση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά όχι σε επικίνδυνο επίπεδο, σημείωσε ο Boone, επειδή «οι αγορές εργασίας στις ΗΠΑ έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα».
Αν και θα υπάρξουν «ορισμένες προσωρινές ανοδικές πιέσεις [σε τιμές] σε ορισμένες περιοχές», υποστήριξε τα μέτρα ήταν απίθανο να οδηγήσει σε γενικευμένη ανοδική ώθηση στους μισθούς, κάτι που θα οδηγούσε στον επίμονο πληθωρισμό.
Όμως, η πανδημία διευρύνει το χάσμα στις οικονομικές επιδόσεις ανάμεσα στις χώρες και τους κλάδους, εντείνοντας τις κοινωνικές ανισότητες που επηρεάζουν κυρίως τις πιο ευάλωτες ομάδες και διακινδυνεύοντας μακροπρόθεσμη ζημιά στις προοπτικές απασχόλησης και το επίπεδο διαβίωσης πολλών ανθρώπων.
H επίδραση του πακέτου Biden
Biden11111111111.PNG
Εμβολιασμοί

Ο ΟΟΣΑ ζητά επιτάχυνση των εμβολιασμών καθώς και γρηγορότερα και πιο στοχευμένα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης για όσους πλήττονται από την κρίση και για τις επιχειρήσεις.
«Η ταχύτητα είναι κρίσιμη.
Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.
Τα εμβόλια πρέπει να διατεθούν γρηγορότερα και διεθνώς.
Αυτό θα απαιτήσει καλύτερη παγκόσμια συνεργασία και συντονισμό από ό,τι έχουμε δει έως τώρα», τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ángel Gurría
Ο ΟΟΣΑ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας τουλάχιστον κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 5,6% για το 2021 και στο 4% για το 2022.
Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα έως τα μέσα του 2021.
Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη
OECD.PNG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης