Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Δεν έχει νόημα η διαγραφή χρέους που κατέχει η ΕΚΤ

Oxford Economics: Δεν έχει νόημα η διαγραφή χρέους που κατέχει η ΕΚΤ
Οι αναλυτές της Oxford Economics εξηγούν γιατί δεν έχει κανένα μακροοικονομικό όφελος η διαγραφή χρέους της ΕΚΤ
Πληθαίνουν οι φωνές υπέρ της διαγραφής χρέους που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ωστόσο η Oxford Economics εκτιμά ότι μία τέτοια κίνηση δεν έχει κανένα νόημα.

«Πρέπει η ΕΚΤ να ακυρώσει το δημόσιο χρέος που κατέχει ως άμεσο τρόπο για τη μείωση των δεικτών του χρέους και την απελευθέρωση των δημοσιονομικών πόρων; Μερικοί εξέχοντες οικονομολόγοι έχουν προτείνει ακριβώς αυτό. Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι δεν είναι εφικτό και θα παράσχει πολύ λίγα οικονομικά οφέλη αυξάνοντας παράλληλα τους περιττούς κινδύνους», σημειώνουν οι αναλυτές της Oxford Economics.

Οι κίνδυνοι

Όπως εξηγούν, ακόμα κι αν οι κυβερνήσεις μπορούσαν να ξεπεράσουν τα νομικά εμπόδια, δεν θα υπάρχει ελεύθερος δημοσιονομικός χώρος για να υποστηρίξει άλλες πολιτικές, δεδομένου ότι το βάρος αυτού του χρέους είναι ουσιαστικά μηδενικό για τις κυβερνήσεις. Τα χαμηλά επιτόκια σημαίνουν ότι έχουν δημοσιονομικό χώρο εάν επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν, ανεξάρτητα από τα επίπεδα χρέους.
Η ακύρωση του δημόσιου χρέους θα άφηνε επίσης μια τρύπα στον ισολογισμό της ΕΚΤ, η οποία θα χρειαζόταν ανακεφαλαιοποίηση και θα μπορούσε να βλάψει την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής, να προκαλέσει χρηματοοικονομική αστάθεια και να επηρεάσει αρνητικά άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως τα εταιρικά ομόλογα.
«Συμμεριζόμαστε τον τελικό στόχο της πρότασης, που είναι να διασφαλίσουμε ότι οι αδικαιολόγητες πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν μετά την κρίση της πανδημίας. Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι υπάρχουν καλύτερες επιλογές στο τρέχον πλαίσιο για να επιτευχθεί αυτό, για παράδειγμα, η αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων», καταλήγουν οι αναλυτές.


oxford.JPG

Η ΕΚΤ έχει αγοράσει 3,4 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP και PSPP, που αντιστοιχεί περίπου στο 30% του ΑΕΠ και στο ένα τρίτο του συνολικού δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης