Κοινωνία

Σίγουρη η παράταση του lockdown - Πάνω από 8.100 ενεργά κρούσματα κορωνοϊoύ στην Αττική

Σίγουρη η παράταση του lockdown - Πάνω από  8.100 ενεργά κρούσματα κορωνοϊoύ στην Αττική
Επελαύνει σε όλη την χώρα ο κορωνοϊός, μεγάλη ανησυχία από τις μεταλλάξεις - Ξεμένει από ΜΕΘ το ΕΣΥ

(Συνεχές upd) Η κρίσιμη εβδομάδα για το αποτύπωμα της πανδημίας στη χώρα που θα ορίσει τις αποφάσεις για επανεκκίνηση εμπορικών λειτουργιών και σχολείων ξεκίνησε.
Από το Σάββατο ο αριθμός αυξάνεται κατά δέκα ή περισσότερους ασθενείς, με ανοδική πορεία στις νεότερες ηλικίες. Το 32% που αφορούσαν οι διασωληνωμένοι ηλικίας 40-64 ετών πριν από ένα μήνα ακριβώς ανέρχεται πια στο 37% περίπου ενώ, αντιστρόφως, στο ίδιο διάστημα οι 65 και άνω μειώθηκαν από 66% στο 61,5%.
Αν και η εξέλιξη της πανδημίας για τη μέση ηλικία είναι ανησυχητική –με τα 45 έτη διάμεση ηλικία νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Βάνα Παπαευαγγέλου–, η μείωση νοσηλειών στην ομάδα των ηλικιωμένων αντανακλά την ελπίδα από το εμβολιαστικό μέτωπο, γεγονός που επισημάνθηκε κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Υγείας από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Τα επιστημονικά δεδομένα που κατάργησαν τα ηλικιακά κριτήρια για το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης, οι περισσότερες των 1,5 εκατομμυρίου δόσεις εμβολίων που αναμένονται από AstraZeneca και Pfizer εντός του Απριλίου και ο εμβολιαστικός ρυθμός που αυξάνονται αποτελούν το φως στο έρεβος της πανδημίας που χθες 8/3 στέρησε τη ζωή στο μόλις 37 ημερών βρέφος που νοσηλευόταν διασωληνωμένο με COVID-19 στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Αύξηση στους διασωληνωμένους – Πολλές οι εισαγωγές, λίγα τα εξιτήρια

Αν και παρόμοιοι με τους χθεσινούς 8/3 οι νέοι επιδημιολογικοί αριθμοί που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα λιγότερα τεστ -19.025 έναντι 24.498 χθες- που έδωσαν και τα αποτελέσματα δίνουν αρνητικό πρόσημο στη χθεσινή έκθεση.
Τα 1.165 νέα κρούσματα κορωνοϊού που προέκυψαν από περισσότερα 6.995 rapid και 12.030 μοριακούς ελέγχους κατανέμονται σε 61 περιφερειακές ενότητες, με ακλόνητη την πρωτιά της Αττικής (556 νέες διαγνώσεις): 66 στην Ανατολική Αττική, 25 στη Δυτική Αττική, 83 στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, 85 στο Δυτικό και 167 στον Κεντρικό, 58 στο Νότιο Τομέα Αθηνών, 60 στον Πειραιά και 12 στις Νήσους.
Η ευρεία διασπορά στο λεκανοπέδιο κεντρίζει την ανησυχία των ειδικών χάρη στις μεταλλάξεις –το βρετανικό στέλεχος υπεύθυνο για το 90% των κρουσμάτων–, τα πάνω από 8.100 ενεργά κρούσματα και τις 1.579 εισαγωγές στα νοσοκομεία της την πρώτη μόλις εβδομάδα του Μαρτίου.
Ενδεικτική για ακόμη μία φορά πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική αλλά και την επικράτεια συνολικά είναι οι 377 εισαγωγές έναντι μόλις 122 εξιτηρίων όπως και η αύξηση των διασωληνωμένων στους 477 χθες, από 466 χθες και 452 το Σάββατο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δυσοίωνες εκτιμήσεις υπέρβασης των 550 τις επόμενες ημέρες ή και κατάρριψης του αρνητικού ρεκόρ της 3ης Δεκεμβρίου 2019 με 622 διασωληνώσεις.
Με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί με 108 νέες λοιμώξεις και την Αχαΐα μετά στις 79, η επιδημιολογική αναφορά καταγράφει υψηλές διψήφιες επιδόσεις σε νέα κρούσματα για τις περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας (13), Εύβοιας (16), Ημαθίας (10), Ηρακλείου (26), Ιωαννίνων (21), Κορινθίας (28), Λάρισας (45), Μαγνησίας (10), Ρεθύμνου (12), Φθιώτιδας (15), Λέσβου (14), ενώ τα 8 και 1 από τις Π.Ε. Χίου και Κέας-Κύθνου δεν είναι αμελητέα, δεδομένης της αναλογίας κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού που φτάνει στα 25,57 και 15,19 αντίστοιχα.

Αναπροσαρμογές στην εκστρατεία εμβολιασμού - Μεγαλύτερη αισιοδοξία

Τα νέα στοιχεία για το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης φέρνουν αλλαγές στον σχεδιασμό της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία».
Σύμφωνα με την τοποθέτηση της κυρίας Θεοδωρίδου, το «ασφαλές, ανοσογόνο και αποτελεσματικό έναντι της νόσου» εμβόλιο που μειώνει τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, προφυλάσσει από ήπια νόσο και ενισχύει την κυτταρική ανοσία (κατά συνέπεια μειώνει τη μετάδοση του ιού), πλέον θα χορηγείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Συγκεκριμένα, ευρήματα δύο προδημοσιευμένων μελετών σε μεγάλο πληθυσμιακό δείγμα ηλικιωμένων έδειξαν 85% μείωση των εισαγωγών για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και 94% για των AstraZeneca/Οξφόρδης 18-35 ημέρες μετά την 1η δόση (Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου, δείγμα 5,5 εκατ. πληθυσμού) 80% μείωση εισαγωγών στους άνω των 70 ετών και για τα δύο εμβόλια μετά την 1η δόση (Σχολή Δημόσιας Υγείας Λονδίνου κ.α. δείγμα 7,5 εκατ. πληθυσμού).
Στις θετικές εξελίξεις, η κυρία Θεοδωρίδου πρόσθεσε ολοένα μεγαλύτερη θετική ανταπόκριση του κόσμου απέναντι στον εμβολιασμό, γεγονός που επισημάνθηκε και από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.
Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, οι περισσότεροι των 30.000 εμβολιασμών που πραγματοποιήθηκαν χθες –ξεπερνώντας τους 1.120.000 από την αρχή της εμβολιαστικής εκστρατείας– οδήγησαν την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στο 7,12%. Κατά τον προγραμματισμό υπολογίζεται πως οι 65 ετών και άνω καθώς και οι ευπαθείς ομάδες Α θα έχουν εμβολιαστεί έως τις αρχές Μαΐου.
Η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες Α, τους 70-74 και 65-69 ετών θα ανοίξει εντός Μαρτίου.
Τέλος, επιτάχυνση του εμβολιαστικού ρυθμού αναμένεται από τις 1.071.000 παραδόσεις εμβολίων της Pfizer σύμφωνα με το πλάνο που παρέδωσε η εταιρεία, και περίπου 500.000 από την AstraZeneca εντός του Απριλίου, ενώ η Johnson & Johnson επιβεβαίωσε παράδοση των 1,2 εκατ. δόσεων μετά τα μέσα Απριλίου (400.000 δόσεις ανά μήνα από Απρίλιο έως Ιούνιο).


Στους 6.797 οι νεκροί

Τα νέα 8/3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.165, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 206.281, εκ των οποίων 51,7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 64 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.887 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν μόλις 19.025 τεστ, τα 12.030 μοριακά και τα 6.995 rapid.

eody_8_3_1.jpg
Επί αυτών καταγράφεται αύξηση θετικότητας στο 6,17% έναντι 4,66% την αμέσως προηγούμενη ημέρα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.797 θάνατοι.
Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 477 (χθες 466).
eody_8_3_2.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 84,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.416 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 337 (ημερήσια μεταβολή -21.45%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 367 ασθενείς.

eody_8_3_5.jpg

Πελώνη: Θέλουμε να ανοίξει λιανεμπόριο, σχολεία πριν τα τέλη Μαρτίου

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει το λιανεμπόριο και τα σχολεία πριν τα τέλη Μαρτίου διατύπωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία αναφερόμενη στην επιδημία είπε ότι η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη.
«Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε αύξηση των νέων κρουσμάτων τόσο στην Αττική όσο και στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας μας.
Διαπιστώνεται ταυτόχρονα αφενός ότι υπάρχει μια μικρή μείωση στο ποσοστό των νέων κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, γεγονός που συνδέεται προφανώς με την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιών αυτών.
Και αφετέρου ότι τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως τα άτομα ηλικίας 20-60 ετών, τους συνανθρώπους μας δηλαδή με τη μεγαλύτερη κινητικότητα», τόνισε η κα. Πελώνη, υποστηρίζοντας ότι για αυτό αποφασίστηκαν και μπήκαν σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της κινητικότητας και την ανάσχεση του τρίτου κύματος.
«Αποδεικνύεται όμως για άλλη μία φορά ότι η έξαρση της πανδημίας γίνεται με αστραπιαίους ρυθμούς ενώ η αποκλιμάκωση απαιτεί χρόνο και θυσίες», υπογράμμισε η κα.Πελώνη.

Κυριαρχούν οι μεταλλάξεις

«Φαίνεται μάλιστα ότι η προσπάθεια στη φάση αυτή γίνεται πιο δύσκολη εξαιτίας της κούρασης όλων μας αλλά και εξαιτίας των μεταλλάξεων που συνολικά έφθασαν το 60-70% των νέων κρουσμάτων ενώ στην Αττική και την Κρήτη προσέγγισαν το 90%.
Εκτιμάται έτσι ότι έχουμε ακόμη δύσκολες ημέρες μπροστά μας.
Είμαστε, όμως, στο τελευταίο μίλι του Μαραθώνιου και είναι υποχρέωση όλων να ανταποκριθούμε στις εισηγήσεις των ειδικών.
Είναι, άλλωστε, περισσότερο από βέβαιο ότι χωρίς τα μέτρα των τελευταίων εβδομάδων το επιδημιολογικό φορτίο θα ήταν ακόμα βαρύτερο.
Ας μην ξεχνάμε τι έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και αλλού» είπε η κα.Πελώνη, η οποία τόνισε όσον αφορά τους εμβολιασμούς ότι η Ελλάδα είναι έκτη στην Ευρώπη όσον αφορά το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανά 100 χιλιάδες και 8η σε πολίτες που έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση.
«Έχουν ήδη γίνει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί - πολλοί από τους οποίους αφορούν τη δεύτερη δόση - και μέχρι το τέλος Μαρτίου, κοντά στις 25 Μαρτίου, εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας.
Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει και η διαδικασία των ραντεβού για την ομάδα των συμπολιτών μας με νοσήματα πολύ αυξημένου κινδύνου νόσησης από Covid-19.
Ταυτόχρονα, καθώς αναμένονται αυξημένες παραλαβές εμβολίων εντός του Απριλίου εκτιμάται πως μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μία δόση όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών» είπε η κα.Πελώνη.

Τι ισχύει σε Αττική, Θεσσαλονίκη

Από τις 4 Μαρτίου και έως τις 16 Μαρτίου στην μετακίνηση (ισχύουν σε όλη τη χώρα), ισχύουν τα ακόλουθα:

Στο SMS 2 (αγορά αγαθών) και 3 (τράπεζες) η μετακίνηση θα γίνεται εντός δήμου ή έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
Στο SMS 6 οι δραστηριότητα γίνεται είτε όταν κάποιος είναι πεζός ή όταν κινείται με ποδήλατο.
Στο SMS 4 από αύριο θα ζητούνται επιπλέον διευκρινήσεις.
Συγκεκριμένα, σε όλη την Ελλάδα, η μετακίνηση με κωδικό «6» θα γίνεται χωρίς αυτοκίνητο.
Ακόμα αυστηροποιείται η μετακίνηση με τους κωδικούς «2» για ψώνια και «3» στο κομμάτι που αφορά τις τράπεζες, όπου θα πρέπει να γίνεται είτε εντός του δήμου κατοικίας, είτε σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων.
Ακόμα, όσον αφορά το νούμερο «4» τα ελεγκτικά όργανα μπορούν να ζητούν περεταίρω διευκρινίσεις.

www.bankingnews.gr
Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης