Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ένταση και επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, μετά τον αστυνομικό έλεγχο για το lockdown - Τι καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Ένταση και επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, μετά τον αστυνομικό έλεγχο για το lockdown - Τι καταγγέλλουν οι κάτοικοι
Απρόκλητη επίθεση αστυνομικών καταγγέλλουν οι κάτοικοι - Τι λέει η ΕΛΑΣ
Σχετικά Άρθρα

Δεύτερος γύρος επεισοδίων στη Νέας Σμύρνη όπου διεξήχθη πορεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα προηγήθηκαν στην πλατεία της πόλης το μεσημέρι της Κυριακής (7/3/2021).
Τα επεισόδια εκτυλίσσονται σε διάφορα σημεία, με αστυνομικούς και διαδηλωτές να συγκρούονται και τους πρώτους να κάνουν χρήση χημικών και κρότου λάμψης.
Ένταση και επεισόδια το μεσημέρι της Κυριακής (7/3) στην πλατεία της Νέας Σμύρνης κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ομάδα 30 ατόμων επιτέθηκε λίγο μετά τις 15:00 σε αστυνομικούς της ΔΙΑΣ που πραγματοποιούσαν ελέγχους για μάσκες, τήρηση των αποστάσεων και δικαιολογητικά μετακινήσεων.
Ακολούθησε συμπλοκή, με τους αστυνομικούς να ζητούν ενισχύσεις από δυνάμεις των ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ, ενώ με χρήση γκλοπ απομάκρυναν τους αγνώστους.

Τι καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν όταν δύο οικογένειες από τη Νέα Σμύρνη βγήκαν για βόλτα στην πλατεία, έχοντας στείλει τα απαραίτητα sms.
Λίγο αργότερα εμφανίστηκαν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ και ζήτησαν από τα δύο ζευγάρια, που ήταν με τα 8χρονα κορίτσια τους, να αποχωρήσουν γιατί υπήρχε συνωστισμός.
Οι γονείς απάντησαν ότι κάτι τέτοιο δεν ίσχυε, καθώς κάθονταν σε διαφορετικά παγκάκια.
Οι αστυνομικοί ζήτησαν τις ταυτότητές τους και έλεγξαν τα sms που είχαν στείλει.
Στη συνέχεια άρχισαν να επιβάλουν πρόστιμα των 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση.
Παρενέβησαν 10-15 άτομα που βρίσκονταν σε άλλο σημείο της Πλατείας και ρώτησαν τους αστυνομικούς γιατί τους «γράφετε;».
Σε εκείνο το σημείο σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι πολίτες ένας αστυνομικός άρχισε να χτυπά απρόκλητα έναν νεαρό στο κεφάλι με το γκλοπ.

police_c.JPG

ΕΛΑΣ: ΕΔΕ για τον ξυλοδαρμό πολίτη, οι αστυνομικοί δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση

Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε, πως θα διεξαχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το βίντεο, που κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει αστυνομικούς να χτυπούν πολίτη στη Νέα Σμύρνη.
«Την 14.50 ώρα σήμερα (7-3-2021) Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. μετέβη στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης, προκειμένου να διενεργήσει ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Σημειώνεται ότι για την ανωτέρω Πλατεία υπάρχει πλήθος καταγγελιών για παραβίαση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Κατά τη διάρκεια των ελέγχων η ομάδα των αστυνομικών δέχθηκε απρόκλητα επίθεση από ομάδα (30) περίπου ατόμων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών.
Στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο προσήγαγαν (11) άτομα από την ομάδα που επιτέθηκε στους αστυνομικούς.
Σχετική δικογραφία σχηματίζεται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.
Σχετικά με βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε διάφορες ιστοσελίδες και εμφανίζουν αστυνομικούς να συμπλέκονται με πολίτες έχει διαταχθεί Διοικητική Έρευνα».

Δήμος Νέας Σμύρνης: Καταδικαστέα η βία

«Καταδικαστέα η βία απ΄όπου κι αν προέρχεται» αναφέρει ο δήμος Νέας Σμύρνης σε ανακοίνωσή του για τα επεισόδια , που σημειώθηκαν την Κυριακή (7/3/2021) στην πόλη.
«Καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται.
Οι εικόνες που είδαμε σήμερα στην Πλατεία δεν τιμούν ούτε την πόλη μας, ούτε τους πολίτες, ούτε την Αστυνομία.
Είναι δύσκολο να τηρούνται τα μέτρα, αυτό το γνωρίζουμε όλοι.
Αντιλαμβανόμαστε ότι τα μέτρα έχουν κουράσει τον καθένα.
Η συνύπαρξη στον δημόσιο χώρο είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες, αλλά και οι κανόνες δημόσιας υγείας πρέπει να τηρούνται από όλους για να διασφαλίσουμε το υπέρτατο αγαθό της ζωής».
«Η υπομονή όλων μας δοκιμάζεται καθημερινά, κοινός στόχος να ξεπεράσουμε την πανδημία με τις λιγότερες απώλειες», καταλήγει η ανακοίνωση του δήμου Νέας Σμύρνης.

nea_smyrni_dimarxeio.JPG
Νέα Σμύρνη: Επίθεση 30 ατόμων κατά αστυνομικών της ΔΙΑΣ που έκαναν ελέγχους για μάσκες - Έγιναν προσαγωγές




Αντιδράσεις κομμάτων

"Όσο η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και σε όλα τα μέτωπα ξεσκεπάζεται, τόσο οι Μητσοτάκης και Χρυσοχοϊδης θα ξεσπούν επάνω στους πολίτες", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή την ένταση που σημειώθηκε στην πλατεία της Νέα Σμύρνης.
"Σήμερα το απόγευμα η αστυνομία του κ. Χρυσοχοΐδη ξυλοκόπησε απρόκλητα πολίτες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.
Όπως φαίνεται στο σχετικό βίντεο που κυκλοφορεί οι αστυνομικοί ασκούν βία πρωτοφανούς αγριότητας προκαλώντας έντονες αποδοκιμασίες έκπληκτων περαστικών".
Ο αυταρχισμός των αστυνομικών δυνάμεων εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών", υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.
όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, "όσο η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και σε όλα τα μέτωπα ξεσκεπάζεται, τόσο οι Μητσοτάκης και Χρυσοχοϊδης θα ξεσπούν επάνω στους πολίτες".
"Οι άνθρωποι πλέον έχουν ξεφύγει επικίνδυνα", καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

ΚΙΝΑΛ

αστυνομική βία στη χώρα μας παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις", ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Π. Χρηστίδης, με αφορμή όσα συνέβησαν στη Νέα Σμύρνη.
Σύμφωνα με τον κ. Χρηστίδη "οι εικόνες της σημερινής επίθεσης της αστυνομίας κατά των νέων ανθρώπων στην Νέα Σμύρνη σοκάρουν".
"Δεν έτυχε, είναι επιλογή της Κυβέρνησης και προσωπικά του κ Μητσοτάκη", αναφέρει χαρακτηριστικά και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι "οσο ο κόσμος τους γυρίζει την πλάτη, τόσο θα καταφεύγουν στην καταστολή".

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη

«Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει ακέραια την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος κατοίκων της Νέας Σμύρνης, τόσο το μεσημέρι, όσο και το απόγευμα, ύστερα από τις διαμαρτυρίες για την απρόκλητη αστυνομική βία» επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.
«Για την κυβέρνηση από ό,τι φαίνεται, μπροστά στην έξαρση της πανδημίας, δεν χρειάζεται στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας, δεν χρειάζονται δωρεάν τεστ και αυξημένα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα μέσα μεταφοράς, αλλά αστυνομικές δυνάμεις να εκφοβίζουν περαστικούς, αθλούμενους και οικογένειες με μικρά παιδιά, τρομοκρατία και αυταρχισμός για να μην κουνιέται φύλλο.
Η καταστολή, τα καθημερινά περιστατικά αστυνομικής βίας, οι -στρατιωτικού χαρακτήρα- περιπολίες αστυνομικών σωμάτων σε γειτονιές και πλατείες, είναι συνειδητή κυβερνητική πολιτική και αποτέλεσμα όλης της προσπάθειας ενοχοποίησης του λαού για την εξέλιξη της πανδημίας» προσθέτει η ανακοίνωση και υπογραμμίζει καταλήγοντας:
«Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να διεκδικήσει εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του, να ορθώσει το αγωνιστικό του ανάστημα στην ένταση της καταστολής που συνοδεύει την αντιλαϊκή πολιτική».


Βαρουφάκης: Κοινή δράση

Έκκληση στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ για κοινή δράση με στόχο την προστασία της δημοκρατίας και των πολιτών, απευθύνει με δήλωσή του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με αφορμή τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη.

Η δήλωση του Γ. Βαρουφάκη έχει ως εξής:

«Μπροστά στην κλιμάκωση της κρατικής καταστολής που πλέον απειλεί την Δημοκρατία και αφήνει απροστάτευτους τους πολίτες από τους πραιτοριανούς των κκ. Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη, το ΜέΡΑ25 καλεί το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή δράση προστασίας της Δημοκρατίας και των πολιτών.
Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι, σε μια τόσο κρίσιμη καμπή, αδυνατούμε να συντονίσουμε τις δράσεις μας υπέρ της δημοκρατικής νομιμότητας».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης