Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Στην ερχόμενη εβδομάδα η διαβούλευση επί του σχεδίου για τη «νέα» Alitalia

Ιταλία: Στην ερχόμενη εβδομάδα η διαβούλευση επί του σχεδίου για τη «νέα» Alitalia
Κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση Draghi η διαχείριση του ζητήματος του εθνικού αερομεταφορέα – Σε θετικό κλίμα οι πρώτες επαφές με την Κομισίον
Σχετικά Άρθρα

Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν συνομιλίες Ρώμη και Βρυξέλλες προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες για την το σχέδιο διάσωσης του εθνικού αερομεταφορέα Alitalia, σύμφωνα με τρεις Ιταλούς υπουργούς οι οποίοι δήλωσαν ότι είχαν μία «θετική και εποικοδομητική» την πρώτη διαβούλευση με την Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021.

Εθνικοποίηση

Η νέα ιταλική κυβέρνηση πραγματοποίησε εξ αποστάσεως διαβούλευση με την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Margrethe Vestager σχετικά με το σχέδιο της Ρώμης να εθνικοποιήσει την Alitalia,
Οι τρεις Ιταλοί υπουργοί της κυβέρνησης του Mario Draghi δήλωσαν ότι συμφώνησαν με τις Βρυξέλλες ότι  ήταν απαραίτητο να διασφαλιστεί η οικονομική ασυνέχεια μεταξύ της παλιάς αεροπορικής εταιρείας και του υπό σύσταση  νέου αερομεταφορέα – δηλαδή η νέα εταιρεία δεν θα αναλάβει μέρος των ζημιών της Alitialia.
Η Ιταλία έχει διαθέσει 3 δισ. ευρώ (3,6 δισεκατομμύρια δολάρια) για να σταστήσει μια νέα κρατική αεροπορική εταιρεία, με την ονομασία ITA, η οποία θα αντικαταστήσει την Alitalia και τελεί υπό τη διαχείριση του ιταλικού δημοσίου από τότε που κηρύχθηκε η δεύτερη σε πτώχευση το 2017.

Το σχέδιο

Η Ρώμη και οι Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις την επόμενη εβδομάδα για «πιθανές λύσεις προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο νέος αερομεταφορέας θα δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατό σύμφωνα με τις διαδικασίες του εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου», ανέφεραν οι υπουργοί Οικονομίας, Μεταφορών και Βιομηχανίας της Ιταλίας σε κοινή τους δήλωση.
Ο νέος εθνικός αερομεταφορέας χρειάζεται το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζήτησε ανοικτό διαγωνισμό για τα περιουσιακά στοιχεία της Alitalia και πιέζει τη νέα αεροπορική εταιρεία να εγκαταλείψει το παλιό εμπορικό σήμα και μερικούς από τα slots που διαθέτει στα αεροδρόμια.

Πώληση

Για να επιταχυνθεί η διαδικασία η Ρώμη θα μπορούσε να ξεκινήσει μια διαδικασία για την άμεση πώληση του αεροπορικού έργου Alitalia στην ITA βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με μια πηγή του κλάδου την οποία επικαλείται το Reuters, προσθέτοντας ότι τα τμήματα συντήρησης και handling θα τεθούν σε πώληση με ανοιχτό διαγωνισμό σε δεύτερο χρόνο.

Ενδιαφέρον

Η πρόεδρος της USAerospace Partners Michele Roosevelt Edwards δήλωσε ότι είχε ζητήσει συνάντηση με την ιταλική κυβέρνηση για την Alitalia και πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός όμιλος αεροπορικών υπηρεσιών ήταν έτοιμος να επενδύσει 1,5 δισ. δολάρια στον αερομεταφορέα.
Σύμφωνα με την USAerospace μια συνεργασία με την ITA και την ιταλική κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας από την δημιουργία μιας «μικρής εταιρείας χωρίς κρίσιμη μάζα» αεροπορικού έργου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης