Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BIS: Δεν υπάρχει φούσκα στην αγορά μετοχών, υψηλές αλλά όχι υπερβολικές οι αποτιμήσεις

BIS: Δεν υπάρχει φούσκα στην αγορά μετοχών, υψηλές αλλά όχι υπερβολικές οι αποτιμήσεις
Η BIS παραδέχεται ότι, ενώ οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι υψηλές, δεν «φαίνεται να είναι υπερβολικές»
Σχετικά Άρθρα

Τους λόγους για τους οποίους οι αγορές και ειδικότερα η Wall Street δεν είναι «φούσκα» αναλύει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Μια ημέρα άνευ κινδύνου ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου 2021 στις αγορές, παρά τα σχόλια του επικεφαλής της ρυθμιστικής χρηματοπιστωτικής αρχής στην Κίνα, Guo Shuqing, περί φούσκας στα ανά τον κόσμο χρηματιστήρια και, ως εκ τούτου, επικείμενης διόρθωσης.
Ωστόσο, είναι αμφισβητήσιμο εάν τα σχόλια του Guo Shuqing ευθύνονται για το sell off στον σύνθετο τεχνολογικό δείκτη Nasdaq.
Αν μη τι άλλο, η μεταβλητότητα θα ήταν εκ των ων ουκ άνευ, μετά από μια συγκλονιστική αύξηση στην απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου κατά 22 μονάδες βάσης.
Στην πραγματικότητα, τα σχόλια του Guo Shuqing, ο οποίος είναι επίσης γραμματέας του κόμματος του PBOC, δεν αποτελεί είδηση, αφού και στο παρελθόν είχε σημάνει συναγερμό για φουσκωμένες αποτιμήσεις στις αγορές.
Τον Οκτώβριο του 2020, για παράδειγμα, κατηγόρησε τις πολιτικές των προηγμένων κρατών για την αποσύνδεση μεταξύ των χρηματοπιστωτικών αγορών και της οικονομίας.
Αν, λοιπόν, υπάρχει μια φούσκα σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία είναι συζητήσιμο.
Σίγουρα, διαπιστώνονται υπερβολές, συμπεριλαμβανομένης της εντυπωσιακής αύξησης των τιμών των προσφάτως εισηγμένων μετοχών, όπως σημείωσε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) στην τριμηνιαία επιθεώρησή της.
Ωστόσο, ακόμη και η BIS παραδέχτηκε ότι, ενώ οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι υψηλές, δεν «φαίνεται να είναι υπερβολικές, δεδομένου του χαμηλού επιτοκιακού περιβάλλοντος».
Για παράδειγμα, ο δείκτης Shiller (CAPE), που συγκρίνει την απόδοση των κερδών, το αντίστροφο του P / E που δείχνει τα κέρδη που παίρνουν οι επενδυτές για κάθε δολάριο που επενδύουν, σε σχέση με την προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, κυμαίνεται περίπου στο μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας και είναι διπλάσιο από ό,τι στα τέλη του 2018.
Σημειώνεται πως ο δείκτης είναι αρκετά αξιόπιστος σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη μελλοντικών υπερβολικών αποδόσεων μετοχών έναντι ομολόγων.
shiller_cape.jpg
Βεβαίως, δεν χρειάζεται να ειπωθεί πως η χρήση ενός δυνητικά υπερτιμημένου στοιχείου για να δικαιολογήσει την αποτίμηση ενός άλλου στοιχείου δεν φαίνεται ιδιαίτερα πειστική.
Όταν τα επιτόκια ομαλοποιηθούν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει... πόνος.
Η αγορά πήρε μια γεύση από αυτή την περασμένη εβδομάδα.
Όμως, όπως μας υπενθύμισε η Lael Brainard της Fed την Τρίτη, θα χρειαστεί «λίγος χρόνος» για την κεντρική τράπεζα να αποσύρει τα μέτρα που έχει λάβει.

Γιατί ανησυχούν οι Κινέζοι

Αυτό για το οποίο ανησυχούν οι Κινέζοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι το να εισρεύσουν ανεξέλεγκτα κεφάλαια από το εξωτερικό, κάτι που μπορεί να εντείνει τις κερδοσκοπικές πιέσεις.
nortb_bound_flow_vs_SHZ.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης