Τελευταία Νέα
Διεθνή

FBI (ΗΠΑ): Κατηγορεί ως «εγχώριους τρομοκράτες» τους οπαδούς Trump που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο

FBI (ΗΠΑ): Κατηγορεί ως «εγχώριους τρομοκράτες» τους οπαδούς Trump που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο

Για εγχώρια τρομοκρατία κατηγορεί τους οπαδούς του Trumpπου εισέβαλαν στο Καπιτώλιο ο διευθυντής του FBI

Σχετικά Άρθρα

Ο διευθυντής του FBI, Christopher Ray κατηγόρησε σήμερα 2/3 τους υποστηρικτές του Donald Trump που εξαπέλυσαν την θανατηφόρα εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου για εγχώρια τρομοκρατία και δεσμεύτηκε να τους καταστήσει υπόλογους.
«Συγκλονίστηκα ότι εσείς, οι εκλεγμένοι ηγέτες της χώρας μας, γίνατε στόχος επίθεσης εδώ ακριβώς, σε αυτές τις αίθουσες συνεδριάσεων», είπε ο Ray ενώπιων των μελών της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
«Εκείνη η πολιορκία ήταν μια εγκληματική συμπεριφορά, χωρίς περιστροφές.
Αυτή είναι μια συμπεριφορά που εμείς, το FBI, θεωρούμε εγχώρια τρομοκρατία».
Ήταν η πρώτη κατάθεση του Ray στο Κογκρέσο μετά την εισβολή υποστηρικτών του τότε προέδρου Donald Trump, μια αποτυχημένη απόπειρα να εμποδιστεί το Κογκρέσο να κυρώσει την νίκη του Joe Biden στις εκλογές του Νοεμβρίου.

To κάλεσμα σε πορεία προς το Καπιτώλειο του Donald Trump προς τους οπαδούς του

Την ημέρα εκείνη, της 6ης Ιανουαρίου, σε ομιλία του κοντά στον Λευκό Οίκο, ο Trump είχε καλέσει τους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του να κάνουν πορεία προς το Καπιτώλιο.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εκδώσει κατηγορητήριο εις βάρος περισσοτέρων από 300 ατόμων με ποινικές κατηγορίες, από συνωμοσία έως επίθεση κατά της αστυνομίας και παρακώλυση της ομαλής λειτουργίας του Κογκρέσου.
Οι ταραχές οδήγησαν σε πέντε θανάτους
Τουλάχιστον 18 άτομα που συνδέονται με την ακροδεξιά οργάνωση Proud Boys κατηγορούνται και εννέα άτομα που συνδέονται με την αντικυβερνητική, παραστρατιωτική οργάνωση Oath Keepers αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι συνωμοτούσαν ήδη από τον Νοέμβριο για να εισβάλουν στο Καπιτώλιο για να αποτρέψουν τον Biden να γίνει πρόεδρος.
Ο Biden ανέλαβε πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου.
Υποστηρικτές του τέως προέδρου Trump επανειλημμένα διατυπώνουν ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς ότι οι ταραχοποιοί ήταν στην πραγματικότητα ψευδο-υποστηρικτές του Trumpπου ανήκουν στο αριστερό, αντιφασιστικό κίνημα antifa.

Δεν έχει προχωρήσει σε συλλήψεις το FBI

Ωστόσο, ο Ray δήλωσε σήμερα στους βουλευτές ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι ψευδής, σημειώνοντας: «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει κανένα αποδεικτικό στοιχείο οποιασδήποτε εξτρεμιστικής βίας αναρχικών ή ανθρώπων μέλη των antifa που να σχετίζονται με τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου».
«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναζητούμε και θα συνεχίσουμε να αναζητούμε, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Το FBI δεν έχει ακόμη συλλάβει ύποπτους για το θάνατο του αστυνομικού του Καπιτώλιου Bryan Sicknick  ή για την τοποθέτηση αυτοσχέδιων βομβών που εντοπίστηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία των εθνικών επιτροπών του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού κόμματος.
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών έχει στη διάθεσή του ένα βίντεο που εμφανίζει έναν ύποπτο να ρίχνει σπRay πιπεριού σε αστυνομικούς, συμπεριλαμβανομένου του Sicknick, σύμφωνα με μια πηγή δυνάμεων επιβολής του νόμου, που είναι εξοικειωμένη με την έρευνα.
Ο ύποπτος δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί και δεν είναι ακόμη σαφές εάν το σπρέι συνέβαλε στο θάνατο του αστυνομικού.

Τα όπλα των ταραχοποιών

Σε ένα ένταλμα σύλληψης οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι ταραχοποιοί έφεραν όπλα κατά την εισβολή τους στο Καπιτώλιο, όπως σιδηρολοστούς, βαριοπούλες, τέιζερ, σπρέι πιπεριού και, σε τουλάχιστον μία περίπτωση, περίστροφο με εξωτερικό γεμιστήρα.
«Όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους εκείνη την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου μας», δήλωσε το ανώτερο μέλος των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή, Charles Grasley. «Τώρα, μετά τις 6 Ιανουαρίου, πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά τις απειλές του εγχώριου εξτρεμισμού», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Dick Darbin τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά για την προστασία από απειλές από ακροδεξιούς εξτρεμιστές και υπέρμαχους της λευκής κυριαρχίας, και κατηγόρησε την κυβέρνηση Trumpγια υποβάθμιση αυτών των απειλών.
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση Trump «ποτέ δεν δημιούργησε μια ειδική ομάδα για την καταπολέμηση των πολυάριθμων περιστατικών» από την ακροδεξιά, και αντ’ αυτού εστίασε στους ακτιβιστές του κινήματος Black Lives Matter.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης