Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: H υπόθεση της GameStop και τα σχέδια του προτεινόμενου «αριστεριστή» επικεφαλής της SEC για τη Wall Street

ΗΠΑ: H υπόθεση της GameStop και τα σχέδια του προτεινόμενου «αριστεριστή» επικεφαλής της SEC για τη Wall Street

Ο Gary Gensler στην ακρόαση για την έγκριση της υποψηφιότητάς του στη Γερουσία επισήμανε ότι θα εξετάσει τις πρακτικές της επ’ αμοιβής κατεύθυνσης των αγορών μετοχών από τους μικροεπενδυτές από τις ψηφιακές πλατφόρμες  

Σχετικά Άρθρα

Για μια εμπεριστατωμένη ανασκόπηση των ζητημάτων που εγέρθηκαν από την επενδυτική φρενίτιδα στην περίφημη υπόθεση GameStop δεσμεύθηκε ο προτεινόμενος από τον πρόεδρο Biden για επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος κατά πόσον εξυπηρετήθηκαν τα συμφέροντα των μικροεπενδυτών από τις πρακτικές ορισμένων πλατφορμών συναλλαγών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021.

Οι προτάσεις

Ο Gary Gensler, ο υποψήφιος του προέδρου Biden για να ηγηθεί της SEC, υπογράμμισε ότι θα εξετάσει το ζήτημα των τιμών που απολαμβάνουν οι μικροεπενδυτές όταν οι διαχειριστές των συναλλαγών αποκομίζουν κέρδος από τη συγκεκριμενη κατεύθυνση των αγορών των μετοχών από τους μικροεπενδυτές και τις συγκεκριμένες πρακτικές που ενθαρρύνουν συγκεκριμένες επενδυτικές συμπεριφορές.
«Οι τεχνολογίες αλλάζουν και οι αγορές αλλάζουν, αλλά πρέπει πάντα να αξιολογούμε νέες προσεγγίσεις για τις συναλλαγές στις αγορές», δήλωσε ο Gensler κατά τη διάρκεια ακρόασης για την έγκριση της υποψηφιότητάς του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας.

Το ράλι και οι ζημίες

Οι μετοχές της GameStop που διαστηριοποιείται στο λιανεμπόριο βιντεοπαιχνιδιών σημείωσαν αστρονομική άνοδο  στα τέλη Ιανουαρίου, καθώς μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης  Reddit πυροδοτήθηκαν μαζικές αγορές της μετοχής εκ μέρους μικρομετόχων οι οποίοι βρέθηκαν απέναντι σε funds που έκαναν short selling  – και θα αποκόμιζαν κέρδος από την πτώση της τιμής της. 
Οι μετοχές του GameStop κατέγραψαν πτώση σχεδόν μια εβδομάδα αργότερα, προκαλώντας σημαντικές ζημίες σε όσους είχαν αγοράσει τη μετοχή σε υψηλή τιμή και οδήγησαν τις ρυθμιστικές αρχές να λάβουν μέτρα για την προστασία των μικροεπενδυτών.

 Αριστεριστές... 

Η Wall Street παρακολουθεί προσεκτικά τις κινήσεις της κυβέρνησης Biden στο πεδίο της ρύθμισης της κεφαλαιογοράς μετά από μια σχετικά ήσυχη τετραετία της κυβέρνησης Trump.
Οι προοδευτικοί (η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών) αντιμετωπίζουν τη SEC και το Γραφείο Χρηματοοικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών (CFPB) ως κλειδί για την προώθηση των προτεραιοτήτων πολιτικής για την κλιματική και την κοινωνική δικαιοσύνη και αναμένουν ότι οι Gensler και Rohit Chopra, τον οποίο ο Biden προτεινε επικεφαλής της CFPB, θα ακολουθήσουν μια σκληρή γραμμή απέναντι στη Wall Street και θα καταργήσουν τις αλλαγές που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση Trump.

Αριστεριστές

Οι Ρεπουμπλικάνοι επέκριναν τον Biden ότι «παραδόθηκε στους αριστεριστές» και προειδοποίησαν ότι οι Gensler και Chopra, και οι δύο έμπειροι στο κανονιστικό πλαίσιο για την εταιρικη διακυβέρνηση, θα είναι διχαστικοί εάν εγκριθεί ο διορισμός τους.
«Και οι δύο πρόκειται να είναι αξιωματούχοι καθοριστικοί για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Biden.
Από τον Gensler αναμένεται να δοθεί έμφαση στην προστασία των επενδυτών και στον τρόπο με τον οποίο η SEC θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις έντονες διακυμάνσεις της αγοράς που τις οποίες ανέδειξε η υπόθεση GameStop», δήλωσε ο Jaret Seiberg, αναλυτής της Cowen Washington Research Group.
Ως επικεφαλής της Commodity Futures Trading Commission, η Gensler εφάρμοσε τους νέους κανόνες που υιοθετηθήκαν από το Κογκρέσο το 2010 στο πλαίσιο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, καλλιεργώντας τη φήμη του «σκληρού διαπραγματευτή» απέναντι στα ισχυρά συμφέροντα της Wall Street.

Κρυπτονομίσματα

Οι Δημοκρατικοί ώθησαν επίσης τον Gensler να δεσμευτεί για να συμπεριλάβουν οι επιχειρήσεις στην καταγραφή των οικονομικών στοιχείοων του τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγή και το πολιτικό χρήμα – προτάσεις τις οποίες είπε ότι θα μελετήσει
Δεσμεύθηκε ταυτόχρονα να εξετάσει το ζήτημα των κρυπτονομισμάτων, το οποίο είπε ότι μπορεί να είναι «καταλύτης για σημαντικές αλλαγές», αλλά τίθενται ανησυχίες για την προστασία των επενδυτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης