Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Αμετάβλητος στο +0,9% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο 2021

Ευρωζώνη: Αμετάβλητος στο +0,9% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο 2021
Αμετάβλητος στο 0,9% διατηρήθηκε τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, έναντι του Ιανουαρίου
Σχετικά Άρθρα
Αμετάβλητος στο 0,9% διατηρήθηκε τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, έναντι του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη flash εκτίμηση της Eurostat, χαμηλότερα των εκτιμήσεων.
Ο πληθωρισμός παραμένει μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ (κοντά στο 2%).

Τα είδη διατροφής, το αλκοόλ και ο καπνός σημείωσαν αύξηση 1,4% σε ετήσια βάση, ακολουθούν οι υπηρεσίες με 1,2% και άλλα αγαθά στο +1%.
Στον αντίποδα, η ενέργεια υποχώρησε -1,7%.
Ο υψηλότερος πληθωρισμός μεταξύ των κρατών - μελών καταγράφεται στην Ολλανδία (1,2%).
inflation.png

Οι τιμές είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω λόγω έκτακτων παραγόντων και ο πληθωρισμός μπορεί να υπερβεί τους επόμενους μήνες το 2% που είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενώ η πρόβλεψη της ΕΚΤ είναι ότι ο μέσος πληθωρισμός φέτος θα είναι 1%, τονίζει το Reuters.
Ωστόσο, η απρόσμενη ανοδική κίνηση του πληθωρισμού είναι απίθανο να οδηγήσει την ΕΚΤ να συσφίξει την πολιτική της καθώς η αύξηση θεωρείται προσωρινή και ο πληθωρισμός είναι πιθανό να μειωθεί απότομα προς τα τέλη του έτους, παραμένοντας πολύ χαμηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ και τα επόμενα χρόνια.
Μεγάλο μέρος της μηνιαίας αύξησης των τιμών καθοδηγήθηκε από την άνοδο των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, αλλά ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός - που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας - επιβραδύνθηκε, κάτι που αποτελεί έναν ακόμη λόγο για να μη σπεύσει η ΕΚΤ να συσφίξει την πολιτική της. Συγκεκριμένα, ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,2% από 1,4% τον Ιανουάριο.
Η ανάκαμψη των τιμών του αργού πετρελαίου και η αναστροφή της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ στη Γερμανία είναι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση του πληθωρισμού φέτος, ενώ και οι νέες σταθμίσεις στο λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς είχαν κάποια επίδραση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης