Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παράταση του lockdown έως μέσα Μαρτίου - Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ, σε πληρότητα οι ΜΕΘ

Παράταση του lockdown έως μέσα Μαρτίου - Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ, σε πληρότητα οι ΜΕΘ

Κορωνοϊός: Στο κόκκινο τα νοσοκομεία της Αττικής - Σε πληρότητα οι ΜΕΘ

(Συνεχές upd) Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να προσλάβει η επιδημία του κορωνοϊού στην Αττική όπως άλλωστε δείχνουν τα στοιχεία από τα νοσοκομεία, τα οποία το ένα μετά το άλλο έχουν κατακλυστεί από ασθενείς με covid αλλά και ο χθεσινός αριθμός κρουσμάτων (1.269), ο οποίος ήταν και από τους υψηλότερους που έχουν καταγραφεί ποτέ για ημέρα Κυριακή.
Αν και η Αττική διανύει από σήμερα την τρίτη εβδομάδα της σε lockdown, τα δεδομένα κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και σήμερα Δευτέρα 1/3 νέα εκτίναξη των κρουσμάτων.
Την ίδια στιγμή, ανησυχητικά είναι τα νέα και από το ΕΣΥ, όπου η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid αγγίζει το 90% και ενώ αναφέρεται πως στο νοσοκομείο Σωτηρία δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη κλίνη πλέον.
Παρόλο αυτά οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι τώρα βλέπουμε την «κορύφωση» της επιδημίας και ότι σταδιακά θα αρχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα και να βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα.
Ωστόσο, συστήνουν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, όπως π.χ. στην χρήση μάσκας και υποστηρίζουν ότι κύριες εστίες για την ανάφλεξη της επιδημίας είναι οι εργασιακοί χώροι και τα οικογενειακά περιβάλλοντα.
Μάλιστα από σήμερα Δευτέρα 1 Μαρτίου τέθηκαν σε ισχύ και οι νέες βεβαιώσεις μετακίνησης για τους εργαζόμενους, οι οποίες έχουν ως απώτερο στόχο να περιορίσουν όσο το δυνατόν την κινητικότητα των πολιτών και να αποκλείσουν κάθε άσκοπη μετακίνηση.
Πάντως, τα δεδομένα που έχουν οι ειδικοί στα χέρια τους δείχνουν πως το ΕΣΥ θα παραμείνει σε πίεση τουλάχιστον έως τις 20 Μαρτίου.
Γεγονός που σημαίνει πως η νέα παράταση του lockdown, τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, χωρίς να μπορεί κανείς να αποκλείσει και νέα τη διατήρηση των περιοριστικών μέτρων για ακόμα μια εβδομάδα.

Θεοδωρίδου: Να εμβολιαστούν και αυτοί που έχουν νοσήσει- Tί γίνεται αν καθυστερήσει η 2η δόση

Στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων που χορηγούνται στην Ελλάδα, αλλά και σε αυτό της Johnson & Johnson που αναμένεται να είναι διαθέσιμο σύντομα αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.
Όπως επισήμανε όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε επίπεδο πρόληψης θανάτων σε ποσοστό 100%, ενώ υψηλά είναι και τα ποσοστά σε επίπεδο πρόληψης λοιμώξεων, αλλά και νοσηλείας στα νοσοκομεία και κυρίως στις ΜΕΘ.
«Έχουν περάσει 2 μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό.
Η εκστρατεία ξεκίνησε από το πιο δύσκολο σε διαχείριση εμβόλιο, το mRNA», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου επαναλαμβάνοντας ότι μέχρι στιγμής «δεν έχει δοθεί κανένα σήμα παγκοσμίως για σοβαρή ανεπιθύμητη παρενέρνεια».
Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη δόση, η οποία διαφέρει ανάλογα με το εμβόλιο, τόνισε ότι «καμία δόση δεν ακυρώνεται ανοσολογικά, ακόμα και αν κάποιος καθυστερήσει να λάβει τη δεύτερη δόση» και πρόσθεσε ότι ορισμένα άτομα που έχουν εμβολιαστεί, μπορεί να νοσήσουν, αλλά αυτό δε μειώνει την αξία και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Μάλιστα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών συνέστησε τον εμβολιασμό ακόμα και αυτών που έχουν νοσήσει, καθώς έτσι προστατεύουν από τη διασπορά του ιού.
Τέλος, επισήμανε ότι πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό και στις μεγαλύτερες ηλικίες, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει αλλαγές στο πλάνο των εμβολιασμών.

Θεμιστοκλέους: Μόνο 6 περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης από το εμβόλιο

Σήμερα 1/3, μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 30.000 εμβολιασμοί και πιθανόν να φτάσουν και τους 34.000 μέχρι το τέλος της ημέρας.
Οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει στο σύνολο τους, τις 915.000 και εντός της εβδομάδας θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.
Αναφέρθηκε στα στάδια της επιχείρησης Ελευθερία, αλλά και στην φαρμοκοεπαγρύπνηση, λέγοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν συμπληρωθεί 1.216 κίτρινες κάρτες και ελάχιστα ήταν τα περιστατικά που αφορούσαν στα εμβόλια. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν μόνο 6 περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης.
Μίλησε επίσης και για την διαφάνεια στους εμβολιασμούς, τονίζοντας ότι όλες οι περιπτώσεις παραβάσεων εξετάζονται.

Στους 6.534 οι νεκροί

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι την 1 Μαρτίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.176, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 192.270 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων το 51,8% άνδρες.

g5_1.jpg
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 45 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.443 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.534 θάνατοι.
Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 406 (70,4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.

g6_0.jpg

To 85% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.347 ασθενείς.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 259 (ημερήσια μεταβολή -11%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 292 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη.
g3_1.jpg

Υπαινιγμός Μητσοτάκη για lockdown έως μέσα Μαρτίου – Ορατή η έξοδος από την κρίση

Σαφή υπαινιγμό για παράταση του lockdown στην Αττική έκανε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 1 Μαρτίου το πρωί με τον υπ.Υγείας, Β. Κικίλια και την επικεφαλής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου με αφορμή τη δωρεά 18 φορητών κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ.
«Νομίζω ότι είναι στο χέρι όλων μας να τον μετατρέψουμε και στον μοναδικό χρόνο πανδημίας.
Οι εμβολιασμοί αυτή την εβδομάδα θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο.
Προφανώς υπάρχει μία πίεση στο σύστημα Υγείας ειδικά στην Αττική την οποία πιστεύω όμως ότι τη διαχειριζόμαστε, κύριε Υπουργέ, πολύ ικανοποιητικά.
Η σύγκριση εξάλλου με τα στοιχεία άλλων χωρών αποδεικνύει ότι στην πατρίδα μας εξακολουθούμε να αμυνόμαστε πολύ πιο αποτελεσματικά στο τρίτο κύμα του κορΩνοϊού το οποίο βέβαια έχει και το χαρακτηριστικό ότι πια έχει κυριαρχήσει ένα στέλεχος, το λεγόμενο βρετανικό στέλεχος, το οποίο έχει πολύ πιο αυξημένη μεταδοτικότητα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Να κάνουμε προσπάθεια για δύο εβδομάδες ακόμα

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση.
Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης.
Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή.
Με άλλα λόγια η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί, εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία.
Και σε αυτήν την συγκυρία, αγαπητή κυρία Πρόεδρε της Επιτροπής 2021, κάθε συνδρομή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι πολύτιμη.
Αυτή που υποδεχόμαστε σήμερα όμως είναι και ξεχωριστή γιατί προέρχεται από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», σηματοδοτώντας έτσι ότι ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση δεν περιορίζεται μόνο σε έναν γόνιμο αναστοχασμό του παρελθόντος, αλλά γίνεται δράση του παρόντος αλλά και παρακαταθήκη για το μέλλον.
Δηλαδή ζώσα και ενεργή συνισταμένη της καθημερινότητάς μας.
Και αυτό νομίζω ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης.

Σε ισχύ από 1/3 οι νέες βεβαιώσεις για τη μετακίνηση των εργαζομένων


Σε ισχύ τίθενται από Δευτέρα 1 Μαρτίου οι νέες βεβαιώσεις για τη μετακίνηση των εργαζομένων στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενούς τους με νέες βεβαιώσεις κίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους, οι οποίες μπορούν να έχουν διάρκεια ισχύος κατά ανώτατο όριο έως και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου.
Από την Τρίτη 9 Μαρτίου οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγήσουν εκ νέου βεβαιώσεις κίνησης, οι οποίες δύνανται να έχουν ισχύ έως και 14 ημέρες.
Οι βεβαιώσεις αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει να εκδίδονται και χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης- αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση, δηλαδή στον εργοδότη.

Σε ποιους δεν επιτρέπεται η μετακίνηση

Επισημαίνεται ότι δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε:
α) καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,
β) τηλεργασία και
γ) νόμιμη άδεια.
Οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να μετακινούνται μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.
Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει των ΚΑΔ της, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Τι γίνεται με αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες

Ακόμη, με έντυπο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.
Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση.
Ειδικώς οι επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.
Με νέο έντυπο μέσω του Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης