Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σαρηγιάννης - Κορωνοϊός: Τον Νοέμβριο «ανοσία της αγέλης» και επιστροφή στην κανονικότητα

tags :
Σαρηγιάννης - Κορωνοϊός: Τον Νοέμβριο «ανοσία της αγέλης» και επιστροφή στην κανονικότητα
Σχετικά Άρθρα

Τον προσεχή Νοέμβριο (2021) θα έχουμε αποκτήσει τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3, τόνισε πως ήδη από «τον Ιούνιο θα υπάρχει ένα τείχος ανοσίας χαμηλό αλλά υπάρχον που θα δυσκολεύει τη διασπορά επιτρέποντάς μας να περάσουμε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι».
Μέχρι τότε η εκτίμηση ποσοστού ανοσίας του πληθυσμού, όπως τις ορίζει το μοντέλο διαχείρισης υγειονομικού κινδύνου CORE, ήταν τον Φεβρουάριο 2021 στο 9%, στο τέλος Μαΐου 2021 στο 30%, τέλος Ιουλίου 2021 στο 46%, τέλος Σεπτεμβρίου 2021 στο 62%, τον Νοέμβριο 2021 στο 70%.

Όπως επεσήμανε ο καθηγητής τον Νοέμβριο δεν θα έχουν εμβολιαστεί οι νεότερες ηλικίες και τα παιδιά κάτω των 16 ετών.
Τότε δεν σημαίνει ότι θα είμαστε εντελώς αδιάφοροι για τον κορωνοϊό, απλά δεν θα νιώθουμε τον κίνδυνο καθημερινά, όπως τώρα.

Τόνισε ότι μέχρι τότε θα φοράμε μάσκα για να μειώσουμε τον κίνδυνο για μεταλλάξεις, καθώς αν δεν προσέχουμε μπορεί να βοηθάμε τον ιό να γίνεται πιο μεταδοτικός.

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο να υπάρξει μετάλλαξη που να μην την καταπολεμούν τα εμβόλια, είπε ότι τα Τ λεμφοκύτταρα έχουν μνήμη του γενετικού υλικού των πρωτεϊνών, της ακίδας του ιού, οπότε ακόμα και αν δεν έχει κάποιος αντισώματα ο οργανισμός του είναι ικανός να μαζέψει ικανοποιητικό στρατό ώστε να αντιμετωπίσει την κατάσταση, χωρίς να υπάρχει βαριά νόσηση.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις το ποσοστό πληθυσμού με ανιχνεύσιμα αντισώματα θα κυμαίνεται τον Μάρτιο στο 0,02%, τον Μάιο στο 0,35%, τον Σεπτέμβριο στο 2,52% και τον Νοέμβριο στο 4.49%.

Πόσα lockdown θα έχουμε ακόμα;

Ερωτηθείς πόσα lockdown μας περιμένουν ακόμα, ο καθηγητής είπε πως σημαντικό είναι «να μάθουμε πώς να ανοίγουμε με ασφάλεια προκειμένου να αποφύγουμε το “άνοιξε – κλείσε”.
Με περισσότερα τεστ ανίχνευσης στους χώρους δουλειάς, με περισσότερη τηλεργασία με απολύμανση του αέρα στα ΜΜΜ, και στην εστίαση.
Έτσι στις επόμενες 2-3 εβδομάδες θα μπορούμε να λειτουργήσουμε με ασφάλεια χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε άλλο lockdown».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης