Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Citigroup: Σε σημείο καμπής το bitcoin - Τα 2 σενάρια για το μέλλον του

Citigroup: Σε σημείο καμπής το bitcoin - Τα 2 σενάρια για το μέλλον του
Οι αναλυτές της Citigroup επισημαίνουν ότι το bitcoin βρίσκεται σε σημείο καμπής

Σε «σημείο καμπής» βρίσκεται το bitcoin, καθώς μελλοντικά θα μπορούσε να γίνει το «αγαπημένο» νόμισμα για διεθνείς συναλλαγές ή να βρεθεί αντιμέτωπο με «κερδοσκοπική κατάρρευση», σύμφωνα με τη Citigroup.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, όπως μεταδίδει το Reuters, το bitcoin θα μπορούσε να βρίσκεται στην αρχή μιας «μαζικής μετατροπής» σε mainstream, μετά την «αγκαλιά» που δέχθηκε από την Tesla και τη Mastercard.
Εάν επιχειρήσεις και άτομα αποκτήσουν πρόσβαση μέσω ψηφιακών πορτοφολιών σε σχεδιασμένα ψηφιακά μετρητά της κεντρικής τράπεζας και τα λεγόμενα stablecoins, η διεθνής εμβέλεια του bitcoin, η ιχνηλασιμότητα και η δυνατότητες για γρήγορες συναλλαγές, τότε το bitcoin θα μπορεί να γίνει το προτιμώμενο νόμισμα για διεθνείς συναλλαγές.
Το bitcoin, σχεδιασμένο ως εργαλείο πληρωμής, δεν χρησιμοποιείται ευρέως στις μεγάλες οικονομίες, λόγω της υψηλής μεταβλητότητας και των σχετικά κοστοβόρων συναλλαγών.
Ωστόσο, το τελευταίο έτος συγκέντρωσε το ενδιαφέρον σε κάποιες αναδυόμενες αγορές όπως η Νιγηρία.
Ένας μετασχηματισμός για το bitcoin σε de facto νόμισμα του παγκόσμιου εμπορίου -ένα ρόλο που μέχρι σήμερα έχει το δολάριο- θα εξαρτηθεί από τις αλλαγές στην αγορά του ώστε να επιτραπεί ευρύτερη θεσμική συμμετοχή και στερνότερη εποπτεία από τους χρηματοοικονομικές ρυθμιστές, σύμφωνα με τη Citigroup.
Ωστόσο, οι μεταβολές στο μακρο-οικονομικό περιβάλλον ενδεχομένως να κάνουν τη ζήτηση για το bitcoin λιγότερο πιεστική.
Η τελευταία ενίσχυση του ενδιαφέροντος για το bitcoin, που πυροδοτήθηκε από το αφήγημα ότι μπορεί λειτουργήσει αντισταθμιστικά έναντι του πληθωρισμού, έχει οδηγήσει το κρυπτονόμισμα σε υψηλό ρεκόρ της τάξης των 58.354 δολ. με κεφαλαιοποίηση της αγοράς στο 1 τρισ. δολ.
Την τελευταία εβδομάδα όμως περιόρισε τα κέρδη του λόγω ερωτημάτων σχετικά με τη βιωσιμότητα τόσων υψηλών τιμών.
«Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι και εμπόδια που στέκονται στον δρόμο του Bitcoin», επισημαίνουν οι αναλυτές της Citi ενώ συμπληρώνουν ότι «η στάθμιση αυτών των πιθανών εμποδίων έναντι των ευκαιριών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το Bitcoin βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης