Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το δικαστήριο της Νέας Υόρκης «τελειώνει» τη Halkbank – Κραχ τύπου 2001 φοβάται ο Erdogan, εμπλοκή και Trump

Το δικαστήριο της Νέας Υόρκης «τελειώνει» τη Halkbank – Κραχ τύπου 2001 φοβάται ο Erdogan, εμπλοκή και Trump

O πρώην αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας στη Νέα Υόρκη, Mehmet Hakan Atilla, διορίστηκε επικεφαλής του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης…

Σχετικά Άρθρα
Σάλος έχει προκληθεί στην Τουρκία από τη νέα δίκη που αρχίζει στη Νέα Υόρκη για την εμπλοκή της Halkbank στην προσπάθεια του προέδρου Recep Tayyip Erdogan να παρακαμφθούν οι κυρώσεις κατά του Ιράν.

Το ζήτημα της τράπεζας Halkbank της Τουρκίας ήρθε στο προσκήνιο μετά την έναρξη της διαδικασίας διαλεύκανσης των κατηγοριών ότι η τράπεζα βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις, με τη βοήθεια τόσο του προέδρου Erdogan, όσο και την εμπλοκή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.
Και αυτή η υπόθεση πιθανόν να αναδείξει τις πράξεις διαφθοράς στην κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου, ο οποίος από την εποχή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Barack Obama προσπάθησε με όλα τα διπλωματικά και νομικά μέσα να ασκήσει πίεση στις αμερικανικές κυβερνήσεις.

Το τέλος της Halkbank

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel εξέτασε τα σενάρια που περιμένουν τον Τούρκο πρόεδρο εάν τεκμηριωθούν οι κατηγορίες εναντίον της τράπεζας.
Όπως επισημαίνει ότι «εάν καταδικαστεί, η Halkbank απειλείται στη χειρότερη περίπτωση με πρόστιμο ύψους έως 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή με αποκλεισμό από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift.
Μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές τράπεζες δεν θα μπορούσε πλέον να συμμετέχει στις διεθνείς συναλλαγές.
Αυτό θα ήταν το τέλος της».

Ευρύτερες συνέπειες

Δεδομένου ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται ήδη σε μεγάλη κρίση, η πτώχευση της "Khalk" είναι πιθανό να πυροδοτήσει ευρύτερες συνέπειες.
Εκατοντάδες χιλιάδες επενδυτές στην Τουρκία θα χάσουν τις αποταμιεύσεις τους και η λίρα θα συνεχίσει να μειώνεται.
Επιπλέον, οι οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι ολόκληρη η τουρκική χρηματοπιστωτική βιομηχανία θα μπορούσε να καταρρεύσει, όπως συνέβη το 2001 όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βυθίστηκαν στη φτώχεια μια νύχτα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα έχει επίσης κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην τουρκική χρηματοπιστωτική βιομηχανία - σε μια εποχή που η Τουρκία έχει γίνει περισσότερο εξαρτημένη από ποτέ στο ξένο κεφάλαιο λόγω της πανδημίας και του αδύναμου νομίσματος της χώρας.

Η γεωπολιτική διάσταση

Η διαδικασία έχει επίσης μια γεωπολιτική διάσταση.
Το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο του Μανχάταν θα εξετάσει εάν οι Τούρκοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου και του Erdogan, εμπλέκονται στην παράκαμψη της επιβολής κυρώσεων.
Στο επίκεντρο θα τεθεί και πάλι ο πρώην αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας, Mehmet Hakan Atilla.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, στις εκατοντάδες σελίδες δικαστικών εγγράφων διαφαίνεται ότι η υπόθεση εναντίον μιας τράπεζας έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει πολιτικούς εμπλεκόμενους και να αυξήσει την πίεση σχετικά με την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου.

Διαφθορά στην κυβέρνηση Erdogan

Φαίνεται ότι αυτή η υπόθεση επιβεβαιώνει ορισμένους από τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης εναντίον του Erdogan ότι για χρόνια παρακάμπτει το νόμο και καταχράται τη θέση του για να ενισχύσει τον εαυτό του και την οικογένειά του.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson έχει αναφέρει στο περιοδικό Foreign Policy, ότι «ο λόγος που το συνεχές ενδιαφέρον του Erdogan σε αυτήν την υπόθεση είναι η ανησυχία του για το τι θα εμφανιστεί ή θα αποκαλυφθεί για τη συμμετοχή του».

Η επιβράβευση του Atilla!

Η δίκη της Νέας Υόρκης θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή μιας μακράς σειράς νομικών διαδικασιών κατά της ίδρυσης τράπεζας.
Η υπόθεση χρονολογείται από το 2017, όταν οι αρχές των ΗΠΑ συνέλαβαν τον πρώην αναπληρωτή εκτελεστικό διευθυντή της τράπεζας στη Νέα Υόρκη μετά από τις καταγγελίες που υπήρξαν ότι παρακάμπτει τις αμερικανικές κυρώσεις υπέρ του Ιράν.
Το δικαστικό σώμα καταδίκασε την Atilla σε ποινή φυλάκισης 32 μηνών, ωστόσο ασκήθηκε έφεση.
Το δικαστήριο έδωσε στην εισαγγελική αρχή έως τις 6 Δεκεμβρίου 2019 την ευκαιρία να εξηγήσει τους λόγους για το αίτημα έφεσης, αλλά η εισαγγελία δεν υπέβαλε τα απαραίτητα έγγραφα.
Έτσι, ο Atilla απελευθερώθηκε και επέστρεψε στην Τουρκία, όπου τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών του Erdogan, Prat Albayrak.
Ο Atilla διορίστηκε επικεφαλής του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης