Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Άδεια κατεπείγουσας χρήσης του εμβολίου της Johnson & Johnson εξέδωσε ο FDA

ΗΠΑ: Άδεια κατεπείγουσας χρήσης του εμβολίου της Johnson & Johnson εξέδωσε ο FDA

H φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson από σήμερα, Κυριακή 28/2 ή αύριο Δευτέρα θα ξεκινήσει την αποστολή φορτίων με εμβόλια στις ΗΠΑ

Άδεια κατεπείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, χορήγησε ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA).
Το επόμενο βήμα, μετά την ανακοίνωση αδειοδότησης το Σάββατο 27/2, είναι να ξεκινήσει η φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson από σήμερα, Κυριακή 28/2 ή αύριο Δευτέρα την αποστολή φορτίων με εμβόλια στις ΗΠΑ.
Τουλάχιστον 3 εκατομμύρια δόσεις είναι έτοιμες να διανεμηθούν από την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ η Johnson & Johnson έχει δεσμευτεί να στείλει 100 εκατομμύρια δόσεις στις —ΗΠΑ μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Έτσι, μετά τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Moderna, το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι το τρίτο που αδειοδοτείται στις ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 26/2 μια ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που εξέτασε λεπτομερώς τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν σε 44.000 ανθρώπους σε διάφορες χώρες, είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της αδειοδότησης του συγκεκριμένου εμβολίου, εκτιμώντας ότι τα οφέλη του υπερβαίνουν τους κινδύνους από τη χρήση του.

Biden

Tην αδειοδότηση του εμβολίου χαιρέτισε ο Αμερικανός πρόεδρος J. Biden, ο οποίος ωστόσο προειδοποίησε τους Αμερικανούς να μην χαλαρώσουν την επαγρύπνησή τους, καθώς εξαπλώνονται νέες παραλλαγές του ιού.
«Αν και γιορτάζουμε την σημερινή είδηση, καλώ όλους τους Αμερικανούς να συνεχίσουν να πλένουν τα χέρια σας, να τηρούν κοινωνικές αποστάσεις και να συνεχίζουν να φορούν μάσκες», δήλωσε ο πρόεδρος J. Biden σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά την ανακοίνωση του FDA.
«Όπως έχω πει πολλές φορές, τα πράγματα είναι ακόμα πιθανό να επιδεινωθούν ξανά καθώς εξαπλώνονται νέες παραλλαγές και η τρέχουσα βελτίωση μπορεί να αντιστραφεί», πρόσθεσε.

Το εμβόλιο

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19, εκτός από το ότι είναι μονοδοσικό, έχει και το υλικοτεχνικό πλεονέκτημα ότι μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου, γεγονός που διευκολύνει σημαντικά τη διανομή του.
Η Johnson & Johnson έχει δεσμευτεί να στείλει 100 εκατομμύρια δόσεις στις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Οι ΗΠΑ, με παραγγελίες 600 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων συνολικά από την Pfizer και τη Moderna θα έχουν ήδη μέχρι τα τέλη Ιουλίου επαρκές αριθμό εμβολίων για να εμβολιάσουν σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό, ενώ στην επιτάχυνση της διαδικασίας αυτής θα συμβάλλει και το εμβόλιο της J&J, που έχει ήδη ξεκινήσει να χορηγείται στη Νότια Αφρική.
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις κλινικές δοκιμές ήταν 85,9% κατά των σοβαρών μορφών της Covid-19 στις ΗΠΑ και ήταν εξίσου αποτελεσματικό κατά των σοβαρών μορφών της νόσου κατά 81,7% στην Νότια Αφρική και 87,6% στην Βραζιλία, ενώ οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, κεφαλαλγία, κόπωση και μυϊκοί πόνοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης