Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden για υπόθεση Khashoggi: Υπόλογο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων το Ριάντ

Biden για υπόθεση Khashoggi: Υπόλογο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων το Ριάντ
"Θα τους καταστήσουμε υπόλογους για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων", ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος J. Biden
Σχετικά Άρθρα

Υπόλογο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα καταστήσουν το Ριάντ οι ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος J. Biden ότι τόνισε στον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Salman, σημειώνοντας μάλιστα πως η Ουάσινγκτον θα ανακοινώσει σημαντικές αλλαγές στις σχέσεις των δύο χωρών.
«Μίλησα χθες με τον βασιλιά...Του κατέστησα σαφές ότι οι κανόνες αλλάζουν και πρόκειται να ανακοινώσουμε σημαντικές αλλαγές σήμερα και τη Δευτέρα.
Θα τους καταστήσουμε υπόλογους για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος J. Biden σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Univision.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, όπως τονίζει η έκθεση τους που δόθηκε την Παρασκευή 26/2 στη δημοσιότητα, ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου Mohammed Bin Salman, ενέκρινε μια επιχείρηση για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του δολοφονηθέντα Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi το 2018.
Πάντως, η Σαουδική Αραβία «απορρίπτει κατηγορηματικά» την «αρνητική, αναληθή και απαράδεκτη» εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που σε έκθεσή τους κρίνουν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammed Bin Salman «ενέκρινε» τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, το 2018.ha

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Η έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών μιλά από μόνη της – Δεν επιθυμεί η Ουάσινγκτον ρήξη με το Ριάντ

Η αμερικανική κυβέρνηση του J. Biden θέλει να «επαναπροσδιορίσει» τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, αλλά δεν επιθυμεί μια «ρήξη», δήλωσε χθες (26/2) ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, A. Blinken, δικαιολογώντας έτσι την απουσία κυρώσεων εναντίον του Σαουδάραβου πρίγκιπα διαδόχου, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.
Το γραφείο της Διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών (DNI) έδωσε την Παρασκευή 26/2 στη δημοσιότητα την αποχαρακτηρισμένη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την δολοφονία του Khashoggi μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, τον Οκτώβριο του 2018, με την εκτίμηση ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Mohammed Bin Salman ενέκρινε –και πιθανότατα διέταξε– τη δολοφονία του.
Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σειρά κυρώσεων εναντίον Σαουδαράβων αξιωματούχων στο πλαίσιο ενός καινούριου κανονισμού, του αποκαλούμενου «Απαγόρευση Khashoggi» (Khashoggi Ban).
«Η έκθεση μιλά από μόνη της», δήλωσε την Παρασκευή 26/2 ο A. Blinken σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, υπερασπίζοντας τις κυρώσεις αυτές, λέγοντας πως τα μέτρα θα αποτρέψουν παρόμοιες ενέργειες από το σουνιτικό βασίλειο στο μέλλον.
Ωστόσο, πολλοί Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές αποδοκίμασαν την απόφαση της κυβέρνησης να μην τιμωρήσει άμεσα τον νεαρό Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο.
«Οι σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία είναι σημαντικές, έχουμε σημαντικά αμοιβαία συμφέροντα. Παραμένουμε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το βασίλειο», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και πρόσθεσε «αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε» ότι «η σχέση αντικατοπτρίζει καλύτερα τα συμφέροντα και τις αξίες μας».
«Αυτό που πράξαμε με τα μέτρα που μόλις λάβαμε δεν είναι στην πραγματικότητα να προκαλέσουμε μια ρήξη στις σχέσεις μας αλλά να τις επαναπροσδιορίσουμε», επέμεινε ο Blinken.
«Η σχέση με τη Σαουδική Αραβία υπερβαίνει μεμονωμένα πρόσωπα», δήλωσε, καταλήγοντας πως «αυτός ο επαναπροσδιορισμός αφορά τις πολιτικές και τις ενέργειες της Σαουδικής Αραβίας».

Σαουδική Αραβία: Αναληθή και απαράδεκτα τα συμπεράσματα για τη δολοφονία του Khashoggi

Η Σαουδική Αραβία «απορρίπτει κατηγορηματικά» την «αρνητική, αναληθή και απαράδεκτη» εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που σε έκθεσή τους κρίνουν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammed Bin Salman «ενέκρινε» τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi το 2018.
«Η κυβέρνηση του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας απορρίπτει πλήρως την (…) εκτίμηση στην έκθεση που αφορά την ηγεσία του βασιλείου και σημειώνει ότι η έκθεση περιείχε ανακριβείς πληροφορίες και συμπεράσματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών και μεταδόθηκε από το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA.
Το Ριάντ «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί» αυτά τα «ψευδή και επιζήμια συμπεράσματα», υπογραμμίζεται στο κείμενο αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης