Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

O κατασκευαστής των S-400 η Rostec υπερασπίζεται την Τουρκία: To σύστημα είναι αμυντικό δεν απειλεί το ΝΑΤΟ

O κατασκευαστής των S-400 η Rostec υπερασπίζεται την Τουρκία: To σύστημα είναι αμυντικό δεν απειλεί το ΝΑΤΟ
Η εξέλιξη είναι πρωτοφανής, ο κατασκευαστής του πυραυλικού συστήματος S-400 να δηλώνει ότι δεν πρέπει το ΝΑΤΟ να ανησυχεί από το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα
Σχετικά Άρθρα

Το αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό σύστημα της Τουρκίας S-400, που αγόρασε από τη Ρωσία, είναι αμυντικό σύστημα και δεν απειλεί το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Sergey Chemezov, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής Rostec ή State Corporation for Assistance to Development, the Production and the Export of the Advanced Technology Industrial the Product.
Η Rostec, μαζί με άλλες κρατικές ρωσικές εταιρίες, κατασκευάζουν το οπλικό σύστημα S-400 και S-500.
Η παρέμβαση της Rostec έχει ενδιαφέρον, γιατί στηρίζει την Τουρκία έναντι της κριτικής που δέχεται από το ΝΑΤΟ, και ειδικά από τις ΗΠΑ.
Η εξέλιξη είναι πρωτοφανής, ο κατασκευαστής του S-400 να δηλώνει ότι δεν πρέπει το ΝΑΤΟ να ανησυχεί από το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα.
H αγορά από την Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν υπονομεύει την ασφάλεια άλλων κρατών του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Rostec, σε συνέντευξή του στο κανάλι RT.
«Μπορώ να πω ότι το S-400 είναι πρώτα από όλα αμυντικό όπλο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης.
Δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια άλλων κρατών του ΝΑΤΟ.
Αντιθέτως, η τουρκική πλευρά διασφαλίζει την ασφάλεια των μελών του ΝΑΤΟ.
Επομένως, δεν βλέπω κανένα πρόβλημα εδώ» είπε ως επικεφαλής της Rostec.
Σημείωσε, επίσης, ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Τουρκία για την παράδοση του S-400, προγραμματίζεται μερική κατασκευή εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στο πυραυλικό αμυντικό σύστημα.
Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Rostec σημείωσε ότι η παράδοση τεχνολογίας σε τρίτη χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ρωσίας.

Η συμφωνία Ρωσίας και Τουρκίας

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την παράδοση αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 το 2017.
Η Τουρκία ήταν το πρώτο κράτος του ΝΑΤΟ που αγόρασε αυτά τα συστήματα από τη Ρωσία.
Η απόφαση της Τουρκίας να αποκτήσει τα ρωσικά συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400 προκάλεσε έντονη αρνητική αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ συνολικά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους να αναγκάσουν την Τουρκία να μην τους χρησιμοποιήσει.
Οι δεσμοί μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, Τουρκίας και ΗΠΑ, ήταν τεταμένοι το 2019 λόγω της απόκτησης του προηγμένου ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας.
Μάλιστα, οι ΗΠΑ ακύρωσαν την πώληση στην Τουρκία του σύγχρονου πολεμικού αεροσκάφους F-35 Lightning II.
Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία για να αποκτήσει κρυφά διαβαθμισμένες λεπτομέρειες σχετικά με τα αεροσκάφη Lockheed Martin F-35 και δήλωσε ότι ήταν ασυμβίβαστο το σύστημα S400 με τα αντίστοιχα του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία, ωστόσο, επιμένει ότι το S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελέσει απειλή για τη συμμαχία.
Οι αμερικανοί επιμένουν, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με το F-35 και το S-400.
«Και πάλι, καλούμε την Τουρκία να μην προχωρήσει στην ολοκλήρωση της αγοράς των S-400.

Το Lobby

Η Τουρκία υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με δικηγορική εταιρεία που εδρεύει στην Ουάσιγκτον για να ασκήσει πιέσεις για την προστασία των δικαιωμάτων της στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Η SSTEK Defense Industry Technologies με έδρα την Τουρκία, που είναι η κύρια αμυντική βιομηχανία της χώρας, υπέγραψε σύμβαση με την Arnold & Porter για «στρατηγικές συμβουλές και προσέγγιση» προς τις αρχές των ΗΠΑ.
Το εξαμηνιαίο συμβόλαιο κοστολογείται σε 750.000 δολάρια.
Η Arnold & Porter έχει ως στόχο να ανοίξει εκ νέου ο διάλογος ΗΠΑ – Τουρκίας για την αγορά των F-35.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης