Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Προσοχή... τα 10 assets που είναι αυτή τη στιγμή φούσκα στις αγορές

JP Morgan: Προσοχή... τα 10 assets που είναι αυτή τη στιγμή φούσκα στις αγορές

Οι αναλυτές της JP Morgan δεν βλέπουν μια ευρεία φούσκα στην αγορά μετοχών

Σχετικά Άρθρα
Τα 10 assets στα οποία εντοπίζονται υπερβολικές αποτιμήσεις περιέγραψε το τμήμα ανάλυσης της JP Morgan, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησε με τη συμμετοχή πολλών χιλιάδων επενδυτών.

Οι αναλυτές της JPMorgan συζήτησαν τις προοπτικές τους για τις παγκόσμιες αγορές, ενώ απάντησαν σε σειρά ερωτημάτων για το αν βλέπουν μια τεράστια φούσκα στις αγορές.

Τα 10 σημεία προσοχής

Κλάδοι

  • Οι αναλυτές της JP Morgan δεν βλέπουν μια ευρεία φούσκα στην αγορά μετοχών, αλλά μάλλον σε ορισμένους τομείς υπάρχει υπερβολική ανάπτυξη, όπως ηλεκτρικά οχήματα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ενώ υπάρχει πολλή συζήτηση για τις φούσκες, εντοπίζονται κάποια σχετικά περιορισμένα τμήματα της αγοράς που φαίνεται να βρίσκονται σε μια φούσκα που σχετίζεται με τις μετοχές ηλεκτρικών οχημάτων (EV), ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καινοτομιών.
Αυτοί οι τομείς αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος της αγοράς (π.χ., τα ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν μόνο το 2% του S&P 500), αλλά υπάρχουν τμήματα που παραμένουν φθηνά, όπως η ενέργεια όπου η τοποθέτηση παραμένει πολύ χαμηλή.

VIX

  • Οι διεθνείς αγορές διανύουν την πρώτη έναρξη του ράλι με την εναλλαγή σε κυκλικούς τίτλους θα μπορούσε να επικρατήσει τον επόμενο χρόνο.

Η ευρεία εναλλαγή σε κυκλικούς τομείς έχει συμβάλει στην αύξηση της ενδοημερήσιας μεταβλητότητας καθώς η πραγματική μεταβλητότητα του S&P 500 έχει μειωθεί στο 5.
Εάν θέλουμε να είμαστε διεξοδικοί στην αναζήτηση μιας φούσκας, υπάρχει ένα άλλο στοιχείο που βρίσκεται επί του παρόντος σε φούσκα - ο VIX.
Ο VIX είναι πλέον αποσυνδεδεμένος από την υποκείμενη βραχυπρόθεσμη αστάθεια του S&P 500, υποδηλώνοντας μια φούσκα φόβου και ζήτησης από επενδυτές που θέλουν να αντισταθμίσουν ή να επωφεληθούν από ένα υποθετικό sell off της αγοράς.
Δεδομένου ότι ο VIX έχει σχεδόν ασφάλιστρο στην πραγματική μεταβλητότητα των ιδίων κεφαλαίων (~ 400-500% πάνω από την «εύλογη αξία»), η JP Morgan πιστεύει ότι η πώληση του “VIX bubble” αντιπροσωπεύει μια καλή ευκαιρία αγοράς.

Επιτόκια

  • Παρόλο που το θέμα της επαναπροσδιορισμού απασχολεί τους περισσότερους επενδυτές τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχουν και αυτοί που αρχίζουν να τοποθετούνται στα υψηλότερα επιτόκια μειώνοντας την έκθεση από τα υψηλά πολλαπλάσια και τα δυναμικά ονόματα.

Ωστόσο, η JP Morgan παραμένει θετική και εποικοδομητική στις προοπτικές της αγοράς.
Διακρίνει μεταξύ μιας θετικής έναντι αρνητικής αύξησης των αποδόσεων καθώς η ανάκαμψη του Covid-19 βρίσκεται σε καλό δρόμο, η συνεχιζόμενη δημοσιονομική και νομισματική στήριξη θα έρθει με ένα νέο νομοσχέδιο τόνωσης και ένα πιθανό νομοσχέδιο υποδομών που βρίσκεται σε εξέλιξη θα στηρίξει τις μετοχές αυτών των κλάδων.

VaR

  • Υπήρξε επίσης μια ισχυρή ανάκαμψη στα παγκόσμια ακαθάριστα ανοίγματα σε μετοχές, έως και 11% μέχρι σήμερα.

Οι short θέσεις Gamma έχουν αυξηθεί, αλλά αυτό αποδίδεται στο ότι η δραστηριότητα λιανικής έχει αυξηθεί.
Παρά την προειδοποίηση για «σοκ VaR», αυτό που βλέπει η JP Morgan τώρα είναι «εισροές VaR» με στόχους μεταβλητότητας / αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου (αντί για μείωση) ~ 1,5 δισ. δολάρια σε έκθεση μετοχών καθημερινά και αντιστάθμιση Gamma μειώνοντας τη μεταβλητότητα του S&P 500.

Μικροεπενδυτές

  • Η συνολική ώθηση της ροής από τους επενδυτές λιανικής των ΗΠΑ είναι σημαντική για την παρακολούθηση, καθώς οι ροές λιανικής φαίνεται ότι ήταν η κινητήρια δύναμη του ράλι της αγοράς κινδύνου από το Νοέμβριο.

Ωστόσο, τα δεδομένα παραμένουν δύσκολα.
Η παρακολούθηση της ροής στη βάση υψηλής συχνότητας είναι δύσκολη καθώς αυτή η ώθηση δεν αντηχεί μέσω μετοχικών κεφαλαίων, αλλά μέσω αγορών μεμονωμένων μετοχών ή call options σε μεμονωμένους τίτλους.
Κατά το παρελθόν έτος, υπήρξε μια αλλαγή προτίμησης με τους επενδυτές λιανικής των ΗΠΑ να αλλάζουν τα μετοχικά τους κεφάλαια.
Μετά την άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, αυτή η μέτρηση αγοράς call option φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί κοντά στα υψηλά επίπεδα ρεκόρ και υπάρχουν ακόμη σημάδια επιβράδυνσης.

Spreads

  • Τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι υπάρχει κάποια φούσκα στις πιστωτικές αγορές, αλλά τα πιστωτικά περιθώρια έχουν την ικανότητα να κινούνται υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Τα πιστωτικά spreads θα μπορούσαν ενδεχομένως να ξεπεράσουν τους στόχους στο τέλος του έτους και να επιστρέψουν στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία το πρώτο εξάμηνο του 2018.

  • Οι καλύτερες αντισταθμίσεις για μια πολύ ανοδική οικονομία θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ιστορικές επιδόσεις σε καθεστώτα υψηλότερου πληθωρισμού συν τις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Σε αυτά τα κριτήρια, τα καλύτερα είναι ένας δείκτης εμπορευμάτων, με πετρέλαιο, γεωργία, ενεργειακές μετοχές και FX εμπορευμάτων FX.

Κρυπτονομίσματα

  • Το ράλι στο Bitcoin συνεχίζεται, με τις τρέχουσες τιμές να ξεπερνούν τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της εύλογης αξίας, καθώς οι Tesla, BNY Mellon, Mastercard και PayPal ανακοίνωσαν μέτρα που οδηγούν σε αυξανόμενη αποδοχή και υιοθέτηση, ανεβάζοντας την αποτίμηση του Bitcoin κατά 700 δισ. δολάρια από το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2020, με μόλις 11 δισ. δολάρια σε θεσμικές ροές, το οποίο αντιπροσωπεύει μόνο αύξηση 1,5% στο ανώτατο όριο της αγοράς.

Οι τρέχουσες τιμές είναι πολύ υψηλότερες από τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις σχετικά με την εύλογη αξία με βάση το κόστος εξόρυξης και την ισοδυναμία επιχειρηματικών κεφαλαίων σε χρυσό.

  • Το Bitcoin δεν έχει καμία αξία ως όχημα αντιστάθμισης στο τρέχον περιβάλλον, δεδομένου ότι οι ίδιοι επενδυτές που προσελκύονται στο Bitcoin είναι συνήθως ο ίδιος τύπος επενδυτών που προσελκύονται σε μετοχές.


Δεδομένου ότι οι κάτοχοι Bitcoin και μετοχών μεμονωμένων τίτλων έχουν την ίδια προτίμηση κινδύνου γύρω από μακροοικονομικά σοκ όπως τα επιτόκια, υπάρχει κίνδυνος ταυτόχρονης απομόχλευσης και στα δύο αυτά στοιχεία.

Hedging

  • Η συσχέτιση μεταξύ του Bitcoin και των μετοχών έχει αυξηθεί ουσιαστικά κατά το παρελθόν έτος και φαίνεται πιθανό να διατηρηθεί.

Σε ένα χαρτοφυλάκιο πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων, οι επενδυτές μπορούν πιθανώς να προσθέσουν έως και 1% της κατανομής τους σε κρυπτονομίσματα προκειμένου να επιτύχουν οποιοδήποτε κέρδος απόδοσης στις συνολικές προσαρμογές κινδύνου του χαρτοφυλακίου.
Ωστόσο, τα κρυπτονομίσματα είναι επενδυτικοί φορείς και όχι χρηματοδότηση νομισμάτων, οπότε όταν ψάχνει κανείς να αντισταθμίσει ένα μακροοικονομικό συμβάν με ένα νόμισμα, προτείνεται αντιστάθμιση μέσω χρηματοδότησης νομισμάτων όπως το γιεν ή το δολάριο ΗΠΑ.
Αν θέλουν να αντισταθμίσουν την αδύναμη ανάπτυξη, τότε οι επενδυτές θα πρέπει να αναζητήσουν 30ετή αμερικανικά ομόλογα ή δολάριο ΗΠΑ έναντι νομισμάτων αναδυόμενων αγορών.
Για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό, πρέπει να αυξηθεί η έκθεση στα εμπορεύματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης