Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Μην «αγοράζετε» τους φόβους για τον πληθωρισμό, παρά την άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα

BlackRock: Μην «αγοράζετε» τους φόβους για τον πληθωρισμό, παρά την άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα

Ισχυρό rebound στις αγορέςαναπτυξιακές και τεχνολογικές μετοχές θα επωφεληθούν από την οικονομική ανάκαμψη, προβλέπει ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο

Σχετικά Άρθρα

Μειώνει την έκθεσή του σε κρατικά ομόλογα και αυξάνει τις θέσεις του σε μετοχές ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, η BlackRock υπό το φως της προόδου στο πεδίο των μαζικών εμβολιασμών ανά των κόσμος και της εκτίμησης για δυνητική άνοδο των δημοσιονομικών μέτρων στις ΗΠΑ των 2,8 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το οποίο επικαλείται σημείωμα της εταιρείας.
Την ίδιά ώρα, Ο επικεφαλής της στρατηγικής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της BlackRock Scott Thiel τόνισε μιλώντας στο CNBC την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021 ότι η άνοδος των αποδόσεων του των ομολόγων του Δημοσίου δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντική, αποτιμώντας ιστορικά τα στοιχεία, και ότι οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων – αυτές που προσαρμόζονται στον πληθωρισμό - παρέμειναν σταθερά αρνητικές.
Και κατάληξε σημειώνοντας ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να «αγοράσουν» τους φόβους για τον πληθωρισμό.
Η BlackRock, συστήνει υπομονή εν όψει του ενδεχομένου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές  τράπεζες και τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές των ομολόγων, προεξοφλώντας ένα ισχυρό rebound για όσες μετοχές έχουν σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές (αναπτυξιακές μετοχές), οι οποίες θα «ενεργοποιηθούν» μόλις γίνει άρση των έκτακτων μέτρων για την πανδημία.

Πρόβλεψη

Στο εβδομαδιαίο σημείωμά τους οι αναλυτές επενδυτικής στρατηγικής στο BlackRock Investment Institute σημειώνουν ότι η εταιρεία θα αναβαθμίσει τη σύστασή της «underweight» (υποτιμημένα) όσον αφορά τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου.
Οι αποδόσεις στα αμερικανικά ομόλογα, που είναι αντιστρόφως ανάλογες με τις τιμές, έχουν κατακτήσει υψηλά μηνός τον Φεβρουάριο αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να αποχωρούν από την αγορά κρατικού χρέους.
Ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων δήλωσε επίσης ότι αναβαθμίζει τις ευρωπαϊκές μετοχές στην κατηγορία «ουδέτερο», σημειώνοντας ότι προβλέπει ότι θα γεφυρωθεί το χάσμα όσιον αφορά τις αποτιμήσεις με τον υπόλοιπο κόσμο.
Υποβάθμισε τη σύσταση για τα περιφερειακά ομόλογα της ζώνης του ευρώ σε «ουδέτερη».

Βρετανία

Στο σημείωμα του BlackRock Investment Institute σημειώνεται επίσης ότι πραγματοποιεί για πρώτη φορά μετά το Brexit τη σύσταση «υποτιμημένες» για τις μετοχές της Βρετανίας, διατηρώντας παράλληλα σύσταση «υπερτιμημένες» έναντι των μετοχών των ΗΠΑ και των μετοχών των αναδυόμενων αγορών και ενώ για τις ιαπωνικές μετοχές διατήρησε τη σύσταση «υποτιμημένες».
Οι βρετανικοί δεικτες FTSE 100 και FTSE 250 καταγράφουν χαμηλότερη απόδοση από τους υπόλοιπους χρηματιστηριακούς δείκτες από τις αρχές του 2016, το έτος του δημοψηφίσματος για την απόχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανάκαμψη

«Αναμένουμε ότι θα αναδειχθούν ως κεντρικά ζητήματα τις μελλοντικές αναλύσεις το πραγματικό ύψος της ανάκαμψης και η σιωπηρή αντίδραση των ονομαστικών αποδόσεων των ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού (σ.σ. τα οποία θα προκληθούν απο την αύξηση της ζήτησης μετά τα περιοριστικά μέτρα), ακόμη και ύστερα από σημαντικές κινήσεις στην αγοράς», αναφέρεται στο σημείωμα.

Διακυμάνσεις

Τα παραπάνω συντείνουν στην τακτική μας θέση για την ανάληψη μεγαλύτερων κινδύνων (σ.σ. και άρα η προτροπή για τη στροφή σε πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία).
Βασικό κίνδυνο αποτελεί η περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων λήξεων ομολόγων καθώς οι αγορές βρίσκονται αντιμέτωπες σε μια επανεκκίνηση των οικονομικών παγκοσμίως η οποία θα μπορούσε να υπερβεί τις προσδοκίες»
«Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει έντονες διακυμάνσεις, παρόλο που πιστεύουμε ότι η Fed θα αποφύγει τις έντονες κίνήσεις (σ.σ. όπως η αύξηση των επιτοκίων) προς το παρόν», σημειώνουν.

Αποδόσεις ομολόγων

Ο επικεφαλής της στρατηγικής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της BlackRock Scott Thiel τόνισε μιλώντας στο CNBC την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021 επισήμανε ότι η άνοδος των αποδόσεων του των ομολόγων του Δημοσίου δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντική, αποτιμώντας ιστορικά τα στοιχεία, και ότι οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων αυτές που προσαρμόζονται στον πληθωρισμό - παρέμειναν σταθερά αρνητικές.
«Πιστεύουμε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της κρίσης της πανδημίας θα διαμορφωθεί περίπου στο 25% των επιπτώσεων της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης τη περίοδο 2008-2008, αλλά τα μέτρα τόνωσης που ελήφθησαν για την τόνωση της οικονομίας», δήλωσε ο Thiel.
«Έτσι, όταν προσπαθούμε να εφαρμόσουμε ένα είδος κυκλικών κανόνων σε αυτήν την κρίση (ήτοι να επικεντρωθούμε στην κυκλική συμπεριφορά της προσφοράς και της ζήτησης) χάνουμε από το βλέμμα μας μία από τις σημαντικότερες πτυχές της τρέχουσας κρίσης – το ενδεχόμενο η οικονομία να έχει μια εκρηκτική/ απότομη ανάκαμψη.

Ονομαστικές αυξήσεις

Οι στρατηγικοί αναλυτές στο σημείωμά τους της τόνισαν ότι η αύξηση κατά 1% στο επιτόκιο του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου για την αντιστάθμιση της ανόδου του πληθωρισμού - ένα μέτρο καταγραφής των προσδοκιών για τον πληθωρισμό που έχει αναπτύξει η αγορά – οδήγησε σε άνοδο κατά 0,9% στην απόδοση των εκδόσεων 10ετών ομολόγων από το 1998.
«Ωστόσο, από τον περασμένο Μάρτιο ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 1,2% και οι ονομαστικές αποδόσεις αυξήθηκαν μόλις 0,5%.
Οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό αποδόσεις, ή οι πραγματικές αποδόσεις, ως αποτέλεσμα έχουν μειωθεί περαιτέρω είτε βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος», επισημαίνεται στο σημείωμα καταδεικνύοντας τα σημεία κατά τα οποία η κρίση της πανδημίας είναι διαφορετική από την χρηματοπιστωτική κρίση.

Τεχνολογικές μετοχές

Οι τεχνολογικές μετοχές υπήρξαν μεταξύ των κυριότερων θυμάτων της ανησυχίας που προκλήθηκε από τις αγορές μετοχών εξαιτίας της αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αποσύσθηκαν από τις λεγόμενες αναπτυξιακές μετοχές και ευνόησαν τις επηρεαζόμενες από τον οικονομικό κύκλο κυκλικές μετοχές εν όψει της ανάκαμψης
Οι μετοχές ανάπτυξης (Growth stocks) αφορούν εταιρείες οι οποίες ότι λειτουργούν με βάση σημαντική και βιώσιμη θετική ταμειακή ροή και πρόβλεψη για περαιτέρω βελτίωση των κέρδών, με τα έσοδα τους να αυξάνονται ταχύτερα από αυτά των υπολοίπων επιχειρήσεων του κλάδου.
Ωστόσο, ο Thiel υπογραμμισε  ότι ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των αγορών που προέκυψαν από την κρίση της πανδημίας - που έχουν δει τις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας (Big Tech) να να καταγράφουν ιστορικά υψηλά απο τον Μάρτιο του 2020 – ήρθαν για να μείνουν

Φόβοι για πληθωρισμό

Ο διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων περιγράφει γιατί οι επενδυτές πρέπει να μην υπερβάλλουν όσον αφορά τους φόβους για την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων και επισημαίνει «μην ''αγοράζετε'' την ιστορία του πληθωρισμού».
Ο Thiel σημειώνει ότι οι επενδυτές είναι αναγκαίο να έχουν έκθεση και στις δύο πλευρές ενός «διπολικού κόσμου», μεταξύ των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, όσον αφορά τις αγορές μετοχών εντούτοις θεωρεί ότι το περιβάλλον των χαμηλών  επιτοκίων θα απδειχθεί κρίσιμο για το επίπεδο της έκθεσης.
«Υιθετούμε την πρόβλεψη ότι τα επιτόκια - ιδιαίτερα τα πραγματικά επιτόκια - θα αυξηθούν, αλλά όχι τόσο ώστε να διαμορφωθούν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και επιπλέον θα εμφανίζουν μικρότερη μεταβλητότητα - αυτά έχουμε επισημάνει για το προβλεπτό μέλλον», υπογράμμισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης