Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ISIS επιστρέφει δριμύτερο: Από τη βόρεια Συρία σχεδιάζει αιμοσταγείς επιθέσεις

Το ISIS επιστρέφει δριμύτερο: Από τη βόρεια Συρία σχεδιάζει αιμοσταγείς επιθέσεις
Οι αποκεφαλισμοί του και οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας επιστρέφουν στα επίπεδα του 2014

Το ISIS επιστρέφει στις αιμοσταγείς επιθέσεις.
Οι αποκεφαλισμοί του και οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας επιστρέφουν στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2014, όταν ακόμη οι τζιχαντιστές κατείχαν τεράστιες περιοχές και είχαν εξαπολύσει το «τρόμο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, δέκα χιλιάδες αιμοδιψείς φανατικοί τζιχαντιστές συγκεντρώνονται στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία και σχεδιάζουν αιματηρή επιστροφή, στο είδος της βίας ως και το 2014.
Παρατηρητές διαπίστωσαν πρόσφατα μια έντονη και βίαιη κινητικότητα στην επαρχία του Ντέιρ Εζόρ στη βορειοανατολική Συρία.
Το ISIS φαίνεται πως έχει εδραιώσει τον έλεγχο στην περιοχή αυτή σε μια ακτίνα 15 μιλίων στην έρημο, γύρω από το κέντρο της πόλης Ντέιρ Εζόρ, την πρώτη περιοχή που «κατέχει» και ελέγχει από το τέλος του Χαλιφάτου.
Ένας Σύριος ερευνητής με το όνομα «Ali», ο οποίος εργάζεται για κυβερνητική οργάνωση, δήλωσε στο BBC ότι η τρομοκρατία του ISIS έχει ήδη εκδηλωθεί ξανά με πολλές μορφές.

Εκκενώνουν την περιοχή

Σε μια πρόσφατη επίθεση, 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οι τρομοκράτες έστησαν ενέδρα σε ένα λεωφορείο με αποτέλεσμα οι πολίτες σπάνια να βγαίνουν μετά τη δύση του ηλίου, από τη στιγμή που εμφανίστηκαν οι τζιχαντιστές.
isis1.webp
Τα βράδια «φοβούνται» γιατί θεωρούν πως είναι «στα χέρια» των τρομοκρατών του ISIS και ο πληθυσμός έχει αρχίσει ήδη, να εκκενώνει την περιοχή.
«Συνήθιζαν να πηγαίνουν στις Αρχές και να καταγγέλλουν γεγονότα, αλλά κανείς δεν αποκρίνεται.
Πάντα λένε ότι δεν έχουμε αρκετά όπλα για να τους πολεμήσουμε, έτσι φεύγουμε», είπε.
Το ISIS έλεγχε κάποτε μια τεράστια περιοχή στο Ιράκ και τη Συρία, την οποία κατέλαβαν σε μια τρομακτική επίθεση το 2014, με αποκορύφωμα ο αρχηγός του Aby Bakr Al Bagdadi να κηρύξει την εδραίωση του Ισλαμικού Χαλιφάτου σε τζαμί της Μοσούλης.
Οι τζιχαντιστές κυβέρνησαν με ακραία βία πριν ένας συνασπισμός κουρδικών δυνάμεων με την υποστήριξη δυτικών αεροπορικών δυνάμεων τους κατατροπώσει ως τον τελικό τους θύλακα, στη Βαγκούζ της Συρίας το 2018.
isis.webp
Αλλά από την προφανή ήττα τους, αναδιπλώνονται αργά, παρά την πτώση της Βαγδάτης στα χέρια των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ.
Ο Sirwan Barzani, διοικητής των κουρδικών δυνάμεων Peshmerga που σταθμεύουν κοντά στη βόρεια πόλη Ερμπίλ, δήλωσε ότι οι τρομοκράτες εκμεταλλεύτηκαν την χαλάρωση στις επιχειρήσεις εναντίον τους.
Οι δυνάμεις του εκτιμούν ότι υπάρχουν περίπου 7.000 τζιχαντιστές του ISIS έτοιμοι να επιτεθούν - αν και τα Ηνωμένα Έθνη βάζουν τον αριθμό ακόμη υψηλότερο, στα 10.000.
Οι δραστηριότητες του ISIS έχουν αυξηθεί σε όλο τον κόσμο, από την Αφρική έως τις Φιλιππίνες.
Στο τέλος του 2020, είχαν αποκεφαλίσει περισσότερους από 50 ανθρώπους και διαμέλισαν τα σώματά τους σε μια βάναυση επίδειξη τρόμου στη βόρεια Μοζαμβίκη, ενώ κινούνται ήδη σε ακτίνα 21 μιλίων από τις εγκαταστάσεις πετρελαίου της χώρας, την διεύθυνση των οποίων έχει η γαλλική Total, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
isis2.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης