Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS, Barclays, Gavekal: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ξεπερνούν τον κορωνοϊό – Οι 2 προκλήσεις

DBRS, Barclays, Gavekal: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ξεπερνούν τον κορωνοϊό – Οι 2 προκλήσεις

Επιτόκια και άρση της στήριξης είναι τα δύο μεγάλα εν δυνάμει προβλήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες φαινομενικά έχουν ξεπεράσει την κρίση του κορωνοϊού, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες σημαντικές προκλήσεις που μπορεί να κλονίσουν ακόμη τον τομέα.

Αυτό αναφέρει η DBRS στην τελευταία της ανάλυση, τονίζοντας όμως ότι υπήρξε μια αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ της πανδημίας και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008: οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πολύ ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση τώρα από ό, τι στο παρελθόν.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στις πολύ αυστηρότερες απαιτήσεις που επέβαλαν οι ρυθμιστικές αρχές μετά το σοκ του 2008 – τακτική που φαίνεται να αποδίδει.

Η πολιτική των μερισμάτων

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι τόσο σίγουρες για τις κεφαλαιακές τους θέσεις που ορισμένες είναι ακόμη έτοιμες να συνεχίσουν τις πληρωμές μερισμάτων φέτος, παρά το γεγονός ότι οι ρυθμιστικές αρχές εφιστούν την προσοχή.
«Το πιο σημαντικό του τελευταίου χρόνου είναι ότι δεν έχουμε δει επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων ακόμη από την έναρξη της κρίσης», δήλωσε ο Arnaud Journois, αντιπρόεδρος της DBRS Morningstar, σχολιάζοντας το τελευταίο σύνολο τριμηνιαίων αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Την ίδια ώρα, ο Fahed Kunwar, επικεφαλής της έρευνας μετοχικών κεφαλαίων των ευρωπαϊκών τραπεζών στο Redburn, δήλωσε επίσης ότι τα τελευταία τριμηνιαία αποτελέσματα ήταν «ισχυρά» με τα τρία τέταρτα των τραπεζών να σημειώνουν σημαντικά έσοδα και να πλησιάζουν το 90% στα κεφάλαια και τις προβλέψεις.
Οι μεγάλες τράπεζες στην Ευρώπη επωφελήθηκαν από μέτρα τόνωσης που εισήγαγαν οι κυβερνήσεις, αλλά και από πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Οι προκλήσεις

Αλλά η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει κατά το επόμενο έτος, καθώς αυτές οι δημοσιονομικές και νομισματικές παρεμβάσεις ενδέχεται να μειωθούν.
«Τα προβληματικά δάνεια θα αρχίσουν να εμφανίζονται τον επόμενο χρόνο περίπου.
Τότε θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στον εταιρικό τομέα», δήλωσε ο Nick Andrews, αναλυτής της Gavekal.
Η Elisabeth Rudman, επικεφαλής των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην DBRS Morningstar, δήλωσε επίσης ότι «το πλήρες επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν έχει ακόμη εμφανιστεί».
Οι κυβερνήσεις δεν έχουν ανακοινώσει ότι μπορούν να αυξήσουν την οικονομική υποστήριξη, αλλά καθώς η κρίση υγείας επιβραδύνεται και οι οικονομίες ανοίγουν ξανά πιθανότατα θα αποσύρουν αυτή τη στήριξη.
Αυτό θα ασκήσει πίεση σε ορισμένες εταιρείες, οι οποίες ενδέχεται να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους.
«Όταν αποσυρθούν αυτά τα μέτρα, αναμένουμε αύξηση των αθετήσεων υποχρεώσεων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες», πρόσθεσε ο Rudman.

Επιτόκια

Η δεύτερη πρόκληση είναι τα επιτόκια.
«Ένας κίνδυνος δεδομένου του επιπέδου των κυβερνητικών δαπανών είναι εάν τα επιτόκια αρχίσουν να αυξάνονται σημαντικά.
Αυτό θα αυξήσει το κόστος της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας», δήλωσε ο Jes Staley, Διευθύνων Σύμβουλος της Barclays.
Τα επιτόκια μειώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα μετά την πανδημία, αλλά οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησής τους εάν οι τιμές καταναλωτή αυξηθούν σημαντικά στο εγγύς μέλλον.
Πρόκειται για μικρότερο κίνδυνο στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με τον Andrews από την Gavekal, όπου οι πρόσφατες αυξήσεις του πληθωρισμού συνδέονταν με έκτακτα γεγονότα, όπως νέοι κανόνες για τους φόρους καταναλωτών στη Γερμανία.
Ωστόσο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οικονομολόγοι έχουν προβλέψει ότι οι τιμές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τον στόχο πληθωρισμού της Τράπεζας της Αγγλίας αργότερα αυτό το έτος, κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει στην αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.
«Θα είναι πιο δύσκολο για τη συνολική οικονομία», είπε ο Staley.
Τα υψηλότερα επιτόκια θα σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και οι αγοραστές ακινήτων θα θεωρήσουν πιο ακριβό να αναλάβουν νέο χρέος.

Οι προσδοκίες

Ωστόσο, υπάρχει ένα φωτεινό σημείο που θα μπορούσε να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες στη φάση ανάκαμψης.
Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι καταναλωτές θα επιστρέψουν στα καταστήματα και τα εστιατόρια και θα αρχίσουν να κάνουν την οικονομία να κινείται ξανά τη στιγμή που οι κοινωνικοί περιορισμοί μειώνονται.
«Θα μπορούσαμε να δούμε μια ισχυρότερη ανάκαμψη της ζήτησης», δήλωσε ο Andrews της Gavekal.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες επιχειρηματικές επενδύσεις και να υποστηρίξει και τους ισολογισμούς των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης