Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κυριακίδου (ΕΕ): Από τον Απρίλιο το εμβόλιο της Johnson&Johnson – Πιθανά νέα προβλήματα στις παραδόσεις

Κυριακίδου (ΕΕ): Από τον Απρίλιο το εμβόλιο της Johnson&Johnson – Πιθανά νέα προβλήματα στις παραδόσεις
Για το εμβόλιο της Johnson&Johnson η  Στ. Κυριακίδου τόνισε ότι, εφόσον δοθεί το θετικό σήμα του ΕΜΑ, οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν από τον Απρίλιο

Στο θέμα των εμβολιασμών και τη στρατηγική της Ε.Ε. ως προς την προμήθεια των εμβολίων, σημειώνοντας πως είναι πιθανό να σημειωθούν και νέα προβλήματα στις παραδόσεις, αναφέρθηκε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.
Η ίδια σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι τα εμβόλια της Johnson&Johnson θα ξεκινήσουν να παραδίδονται από τον Απρίλιο.

Η στρατηγική της ΕΕ

«Η Κομισιόν έδρασε από τον Ιούνιο μέσα από τη στρατηγική για τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη», τόνισε η κ. Κυριακίδου, υπενθυμίζοντας πως από 160 εταιρίες που είχαν υποβάλλει ενδιαφέρον και επιλέχθηκαν οι 6.
Όπως εξήγησε, «από αυτές τις 6, από τις 3 έχουμε ήδη εμβόλια και η τέταρτη έχει ήδη υποβάλλει αίτηση. Συνεπώς, κινηθήκαμε μαζί με τα κράτη - μέλη σωστά και επενδύσαμε ώστε οι εταιρίες να μπορούν να περάσουν στην έρευνα και παραγωγή άμεσα, με αποτέλεσμα να έχουμε εμβόλια μέσα σε 10 μήνες, όταν είναι μια διαδικασία που παίρνει 5-10 χρόνια».

Για τα προβλήματα στις παραδόσεις

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε σχετικά με τα προβλήματα στις παραδόσεις εμβολίων, ότι αυτά παρουσιάστηκαν μόνο με την AstraZeneca.
Όπως ανέφερε «η Pfizer είχε προβλήματα παραγωγής που αντιμετώπισε και συνεχίζονται οι παραδόσεις και θα καλύψει πλήρως τις δόσεις.
Η AstraZeneca τώρα παραδίδει όλες τις δόσεις.
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσει κανείς ότι σίγουρα το να διαπραγματευόμαστε με 27 χώρες είναι λιγότερο ευέλικτες οι διαδικασίες, γιατί αν δεν είχαμε αυτή τη δυνατότητα, οι μεγάλες χώρες θα είχαν εξαφανίσει από την αγορά τα εμβόλια και οι μικρές και οι μεσαίες δεν θα είχαν πρόσβαση».
Πρόσθεσε δε, πως «προβλήματα υπήρξαν, πιθανότατα να ξαναπαρουσιαστούν, γι' αυτό εργαζόμαστε νυχθημερόν για να τα αντιμετωπίσουμε».

Τον Απρίλιο οι παραδόσεις της Johnson&Johnson

«Έχουμε υπογράψει μια συμφωνία με την εταιρία Moderna και έχει υποβάλλει αίτηση και η Johnson&Johnson.
Αν υπάρχει θετική επιστημονική αξιολόγηση, αναμένεται και αυτό το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο για τους Ευρωπαίους πολίτες» σημείωσε.
Μάλιστα, για το εμβόλιο της Johnson&Johnson η κ. Κυριακίδου τόνισε ότι, εφόσον δοθεί το θετικό σήμα του ΕΜΑ, οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν από τον Απρίλιο.

Για την Ελλάδα

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι θεωρεί «ιδιαίτερα σημαντικό τον τρόπο που η Ελλάδα έχει χειριστεί όλη τη στρατηγική του εμβολιασμού», προσθέτοντας ότι το παρακολουθεί πολύ στενά.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι υπάρχει διανομή των εμβολίων και η Ελλάδα είναι παράδειγμα για πολλές άλλες χώρες», είχε χαρακτηριστικά η κ. Κυριακίδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης