Επιχειρήσεις

Νέα ανακοίνωση της Τέρνα Ενεργειακή για τα αιολικά πάρκα στο Τέξας - Τα σχέδια της διοίκησης

Νέα ανακοίνωση της Τέρνα Ενεργειακή για τα αιολικά πάρκα στο Τέξας - Τα σχέδια της διοίκησης
Τέρνα Ενεργειακή: Πώς επηρεάζει η κακοκαιρία στο Τέξας
Σχετικά Άρθρα

Το χτύπημα της κακοκαιρίας στο Τέξας έβγαλε εκτός λειτουργίας παραγωγικές μονάδες ενέργειας, επισημαίνει η Τέρνα Ενεργειακή σε ανακοίνωσή της.
Εξηγεί ότι συνέπεια της αναστολής λειτουργίας τριών αιολικών πάρκων που διαθέτει εκεί ενδεχομένως να υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αγορές ενέργειας σε υψηλές τιμές, οι οποίες έφθασαν έως και τα 9.000 δολάρια/MWh.
Όπως επισημαίνει αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εκτιμηθεί το τελικό ύψος τυχόν οικονομικών επιπτώσεων.
Αυτές, ωστόσο, αν τελικά υπάρξουν, δεν μπορεί να ξεπεράσουν σε καμία περίπτωση τα 90 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση

Σε συνέχεια ανακοίνωσης που εκδόθηκε νωρίτερα σήμερα (19/2) με αφορμή τις πρωτοφανείς ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο Τέξας των ΗΠΑ, η Τέρνα Ενεργειακή πραγματοποίησε ενημέρωση επενδυτών – αναλυτών.
Στο πλαίσιο της εν λόγω ενημέρωσης αναφέρθηκαν τα ακόλουθα:
Πρόσφατα, ο κυβερνήτης του Τέξας έθεσε και τις 254 κομητείες της πολιτείας σε κατάσταση καταστροφής (state of disaster) λόγω σοβαρών καιρικών συνθηκών με επαπειλούμενες εκτεταμένες σοβαρές ζημιές, τραυματισμούς και απώλεια ζωών, λόγω παρατεταμένων πολικών θερμοκρασιών, ισχυρής χιονόπτωσης και παγωμένης βροχής.
Το βαθύ ψύχος του πρωτοφανούς φαινομένου ανάγκασε σε κλείσιμο διυλιστήρια και πετρελαιοπηγές, έθεσε εκτός λειτουργίας βασικά τμήματα υποδομών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και επέφερε διακοπές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια, εργοστάσια φυσικού αερίου και ανανεώσιμα, σε μεγάλα μέρη του Δυτικού και Κεντρικού Τέξας.
Η Τέρνα Ενεργειακή διαθέτει τρία αιολικά έργα στο Τέξας, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 520MW.
Και τα τρία έργα υπέστησαν περιορισμό λειτουργίας και δεν ήταν σε θέση να εισφέρουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο κατά τη διάρκεια αυτής της χωρίς προηγούμενο κατάστασης, με πιθανό ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, καθώς η εταιρεία προς εκπλήρωση σχετικών συμβολαίων προπώλησης ενέργειας που είχε συνάψει, όπως οι περισσότεροι παραγωγοί, ενδεχομένως να υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αγορές ενέργειας σε υψηλές τιμές, οι οποίες έφθασαν έως και τα 9.000 δολάρια/MWh.
Ωστόσο, η εταιρεία εξετάζει μία σειρά μέτρων για τη βέλτιστη διαχείριση τυχόν οικονομικών επιπτώσεων, μεταξύ των οποίων και η επίκληση γεγονότος ανωτέρας βίας (force majeure).
Παράλληλα, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, διασφαλίζοντας την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού της.
Για τους ανωτέρω λόγους, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εκτιμηθεί το τελικό ύψος τυχόν οικονομικών επιπτώσεων.
Αυτές, ωστόσο, αν τελικά υπάρξουν, δεν μπορεί να ξεπεράσουν σε καμία περίπτωση τα 90 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι οι υποχρεώσεις του συνόλου των έργων στις ΗΠΑ δεν έχουν αναγωγή ούτε στην μητρική εταιρεία Τέρνα Ενεργειακή ούτε στη θυγατρική TERNA ENERGY USA και περιορίζονται στα έργα καθεαυτά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης