Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Σχέδιο Biden για απεξάρτηση της οικονομίας και της άμυνας από τις κινεζικές εξαγωγές

ΗΠΑ: Σχέδιο Biden για απεξάρτηση της οικονομίας και της άμυνας από τις κινεζικές εξαγωγές
Εκτελεστικό διάταγμα για την αναδιάρθρωση των εφοδιαστικών αλυσίδων για τους ημιαγωγούς, τις μπαταρίες υψηλής χωρητικότητας, ιατρικό υλικό και τα μέταλλα των σπάνιων γαιών ετοιμάζει ο πρόεδρος Biden
Σχετικά Άρθρα

Σχέδιο για την αναδιάρθρωση των βασικών εφοδιαστικών αλυσίδων των ΗΠΑ, για τους ημιαγωγούς, τις μπαταρίες υψηλής χωρητικότητας, ιατρικό υλικό και τα μέταλλα των σπάνιων γαιών προωθεί ο πρόεδρος Biden σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021.

Εχθρικά έθνη

Ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να επανεξετάσει τα κενά στις εγχώριες αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού οι οποίες κυριαρχούνται είτε ελέγχονται από «κράτη που είναι ή ενδέχεται να γίνουν εχθρικά ή ασταθή», σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται το προσχέδιο εκτελεστικού διατάγματος.

Αναδίπλωση

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αργότερα είπε στο Reuters ότι οι πληροφορίες στο δημοσίευμα του CNBC δεν αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα κατάσταση των συζητήσεων.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι η αναθεώρησή του θα έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι αυτές οι χώρες δεν θα μπορούν να οπλίσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού των ΗΠΑ εναντίον των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Κίνα

Σύμφωνα με την έκθεση CNBC, παρόλο που στο εκτελεστικό διάταγμα δεν αναφέρεται ονομαστικά στην Κίνα, πρόκειται σε μεγάλο βαθμό μια προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να καθορίσει πόσο εξαρτάται η οικονομία και ο στρατός των ΗΠΑ από τις κινεζικές εξαγωγές.

Σε δύο φάσεις

H διαδικασία αναθεώρησης των εφοδιαστικών αλυσίδων θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις.
Η πρώτη θα αποτελείται από μια διαδικασία αναθεώρησης διάρκειας 100 ημερών, κατά την οποία οι αξιωματούχοι θα αναλύσουν και θα αναφέρουν μια ομάδα αλυσίδων εφοδιασμού υψηλής προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν την κατασκευή και συσκευασία ημιαγωγών, μπαταριών υψηλής χωρητικότητας και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μετάλλων σπάνιων γαιών και ιατρικού υλικού.
Η δεύτερη φάση - ξεκινώντας μετά από την ειδική, 100ήμερη αναθεώρηση - θα διευρύνει την έρευνα σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής εξοπλισμού για την άμυνα, δημόσια υγεία, την ενέργεια και τις μεταφορές.
Μετά την ολοκλήρωση αυτών των δύο φάσεων ένα έτος μετά την έκδοση της παραγγελίας, η ειδική ομάδα θα υποβάλει συστάσεις στον πρόεδρο για την ανάληψη ειδικής δράσης, συμπεριλαμβανομένων διπλωματικών συμφωνιών, τροποποιήσεων εμπορικών διαδρομών ή άλλων πρακτικών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα μονοπωληθούν οι κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης