Τελευταία Νέα
Speculator

Cenergy Holdings: Χτύπησε τη Nexans στην έδρα της και καλπάζει στην Ελλάδα

Cenergy Holdings: Χτύπησε τη Nexans στην έδρα της και καλπάζει στην Ελλάδα

Γιατί η Γαλλική Nexans επιχείρησε την εξαγορά το Νοέμβριο του 2020 - Μπαράζ συνεργειών – και έργων - για την Cenergy σε Ελλάδα και Γαλλία. 

Oύτε τέσσερις μήνες δεν πέρασαν απο την προσπάθεια εξαγοράς της ελληνικής Cenergy απο τον Γαλλικό όμιλο της Nexans και χθες18/2  η ελληνική εταιρεία επιβεβαίωσε το όνομα της, αλλά και αποκάλυψε, εν μέρει, τους λόγους εξαγοράς: Τις κρυμμένες συνέργειες (εξ ου και το Cenergy) που κρύβει στον κλάδο των υπόγειων καλωδίων καθώς χθες η Cenergy Holdings ανακοινώσε πως η θυγατρική της, η Ελληνικά Καλώδια “ θα προμηθεύσει τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Γαλλίας με υπόγεια καλώδια 90 kV και 225 kV.
Ειδικότερα, η Hellenic Cables, εξασφάλισε για πρώτη φορά, από την εταιρεία Réseau de Transport d'Electricité («RTE»), την υπογραφή σύμβασης προμήθειας υπογείων καλωδίων Υψηλής Τάσης 90 kV και 225 kV, των σχετικών εξαρτημάτων, καθώς και την παροχή υπηρεσιών εγκατάστασης.
Η σύμβαση, διάρκειας τριών ετών με δυνατότητα παράτασης δύο επιπλέον ετών, αφενός δίνει πρόσβαση στη μεγαλύτερη αγορά υπογείων καλωδίων Υψηλής Τάσης της Ευρώπης, αφετέρου επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη που δείχνουν μεγάλοι διαχειριστές δικτύων, όπως η RTE, στις δυνατότητες της Ηellenic Cables.
Τα καλώδια υψηλής τάσης θα παραχθούν στο εργοστάσιο της Hellenic Cables στη Θήβα.
Χάρη στο εξειδικευμένο και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και την τήρηση βέλτιστων εργασιακών πρακτικών, το εργοστάσιο μπορεί να παράγει υψηλής ποιότητας καλώδια ισχύος που επιλέγουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας διεθνώς.”

Εύλογα, η ανάθεση σε μια ελληνική εταιρεία, ενός συμβολαίου στην Γαλλική αγορά σημαίνει ότι, τα προϊόντα όχι μόνο είναι ανταγωνιστικά, αλλά και εφάμιλλα, αν όχι ανώτερα του Γαλλικού ομίλου.
Δεν απασχολεί βεβαίως τους Έλληνες επενδυτές εαν γνώριζε η Γαλλική εταιρεία τις λεπτομέρειες ανάθεσης ενός τέτοιου έργου, αλλά κυρίως γιατί κινήθηκε προσφέροντας 250 εκατ. ευρώ μετρητά, έκδοση νέων μετοχών Nexans, και ανάληψη του δανεισμού 255 εκατ. ευρώ, δηλαδή μια συνολική συμφωνία ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Tι είχε αποκαλύψει η έκθεση της Morgan Stanley που δημοσιοποίησε το bankingnews

Σε έκθεση που αποκάλυψε το bankingnews στις 2 Δεκεμβρίου, η Morgan Stanley ανέφερε τα εξής: “Δεν θα εκπλαγούμε αν η Nexans ενδιαφερθεί για τα καλώδια, ειδικά για τα υπoθαλάσσια, δεδομένης της προηγούμενης στρατηγικής της εταιρείας ς αυτόν τον κλάδο.
Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν η Nexans ενδιαφέρεται για το σύνολο της δραστηριότητας των καλωδίων (Ελληνικά καλώδια) ή μόνο τα υπόγεια.
Εκτιμούμε ότι μαζί με την Cenergy το μερίδιο αγοράς της Nexans θα έφθανε στην μεταφορά μέσω υπόγειων καλώδια θα αυξανόταν στο 40%, δηλαδή όσο έχει ο leader της αγοράς Prysmian”.
Η Morgan Stanley επισημαίνει ότι η Cenergy δεν έχει δυνατότητες εγκατάστασης ( σε αντίθεση με άλλους κυρίαρχους της αγοράς, όπως η Nexans).
Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, ότι η Γαλλική Nexans μετά την προσπάθεια εξαγοράς αύξησε την μετοχής της έως και τα 74 ευρώ και σήμερα έχει κεφαλαιοποίηση 3,1 δις. ευρώ, ενω όταν προσπαθούσε να εξαγοράσει την ελληνική εταιρεία η μετοχή της βρισκόταν στα 43 ευρώ με κεφαλαιοποίηση 1,9- 2 δισ. ευρώ.

Η άνοδος της μετοχής στην Ελλάδα

Mε άνοδο 6,48% έκλεισε η μετοχή της Cenergy καθώς η αγορά προεξοφλούσε ότι, θα καρπωθεί ένα μεγάλο μέρος απο τα υπόγεια καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και απο τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης τα οποία, εντάχθηκαν ήδη στα πρώτα πέντε έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τελικώς, η άνοδος οφειλόταν στην ανάληψη του έργου στην Γαλλία, για το οποίο πάντως δεν δόθηκαν λεπτομέρειες απο την ελληνική εταιρεία.
Ειδικότερα, η άνοδος της μετοχής ακολούθησε ύστερα και απο τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για τα έργα υπογειοποίησης των καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ, ύψους 1 δισ. ευρώ, τα οποία ήδη η κυβέρνηση φρόντισε να τα εντάξει στις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η εταιρεία ανεξάρτητα, πάντως, απο την κατάρρευση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ θα ήταν υποψήφια για την διεκδίκηση των έργων αναβάθμισης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, ενω ήδη όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης στα νησιά θα ενταχθούν στα πρώτα πέντε έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός “Ταυτόχρονα πριν χτυπήσει η κακοκαιρία είχαμε ήδη προνοήσει να προτείνουμε για να εντάξουμε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μία σειρά από δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ κάποιες από τις οποίες έχουν να κάνουν και με υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές όπου τα καλώδια πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι υπόγεια.”
Με δεδομένο ότι στο δίκτυο των 240.000 χιλιομέτρων του ΔΕΔΔΗΕ μόνο το 10% καλύπτεται απο υπόγεια καλώδια γίνεται αντιληπτό ότι, οι επενδύσεις που χρειάζεται ο ΔΕΔΔΗΕ είναι τεράστιες για τα επόμενα χρόνια.
Πριν την ιδιωτικοποίηση, η ΔΕΗ υπολόγιζε ότι ο νέος επενδυτής θα έπρεπε να προχωρήσει σε τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ επενδύσεις.
Τώρα το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ χρειάζεται άμεση στήριξη και ο επενδυτής του 49% ο οποίος έχει το δέλεαρ του συντελεστή απόδοσης κεφαλαίου ύψους 7% ( WACC ) θα πρέπει να προχωρήσει σε μια αποκατάσταση του δικτύου.
Ειδικότερα, όπως ήδη έχει επισημάνει και το Worldenergy.gr για την πρώτη ρυθμιστική περίοδο 2021-2024, το σχεδιαζόμενο CAPEX ανέρχεται σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ αφορούν σε στρατηγικής σημασίας έργα για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου.
Παράλληλα θα τεθούν σε ισχύ κίνητρα αποτελεσματικότητας αλλά και ποινές για τις απώλειες δικτύου, την αποτελεσματικότητα των λειτουργικών δαπανών κλπ, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρξει μηχανισμός κατανομής μεταξύ του Διαχειριστή και των τελικών χρηστών.Τα αντικίνητρα προβλέπουν την καταβολή αποζημιώσεων στους πελάτες για τη μη συμμόρφωση με τα στάνταρ ποιότητας ενέργειας και ποιότητας Εμπορικών Υπηρεσιών.

Έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης

Επιπλέον, η Cenergy αναμένεται να συμμετάσχει στα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης με τα νησιά, όπως ήδη έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και να εξασφαλίσει ένα μεγάλο κομμάτι καθώς ήδη εκτελεί τέτοια έργα τόσο στα νησιά του Αιγαίου, όσο και στην ηλεκτρική διασύνσδεση με την Κρήτη.
Ο στόχος της κυβέρνησης με την ηλεκτρική διασύνδεση προς τα νησιά είναι να μειωθούν οι χρεώσεις της Υπηρεσίας Κοινής ωφέλειας που επιβάλλονται στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης