Τελευταία Νέα
Διεθνή

McKinsey: Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα αλλάξουν επάγγελμα εξαιτίας της πανδημίας

McKinsey:  Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα αλλάξουν επάγγελμα εξαιτίας της πανδημίας

Σύμφωνα με τη μελέτη της McKinsey, αύξηση της απασχόλησης θα δημιουργηθεί στις υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας – Κρίσιμη η απόκτηση νέων δεξιοτήτων

Σχετικά Άρθρα
Δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα πρέπει να επανακαταρτιστούν για να διασφαλίσουν την παραμονή τους στην αγορά εργασίας μετά την πανδημία και τις επαναστατικές αλλαγές που κυοφόρησε στην αγορά εργασίας με την έκρηξη της εξ αποστάσεως εργασίας και την ανάδυση των «ψηφιακών νομάδων», συμφωνία με έκθεση της εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών McKinsey, την οποία καταγράφει δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021.

Οι επιπτώσεις

Η ανάλυση της MGI, του κλάδου της McKinsey που διενεργεί οικονομικές έρευνες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μεγαλύτερες επιπτώσεις της πανδημίας θα επικεντρωθούν σε τέσσερις τομείς: πρώτον τους χώρους αναψυχής και ταξιδιού, δεύτερον την άμεση αλληλεπίδραση με τους πελάτες σε τομείς όπως το λιανεμπόριο και ο κλάδος φιλοξενίας, τρίτον η εργασία στο γραφείο και τέταρτον τους τομείς παραγωγής και αποθήκευσης προϊόντων.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με τα σενάρια που αναπτύχθηκε στην έρευνα περισσότεροι από 100 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις χώρες που καλύπτονται από τη μελέτη - Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ιαπωνία, Ισπανία και Ηνωμένες Πολιτείες - ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξουν επάγγελμα έως το 2030 - έως και 25% μεγαλύτερος αριθμός από τις προβλέψεις πριν από την πανδημία.
«Αυτοί οι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στις απαιτούμενες από αυτούς δεξιότητες» επισημαίνεται ενώ υπογραμμίζεται ότι η αύξηση της απασχόλησης μπορεί να επικεντρωθεί περισσότερο στις θέσεις εργασίας με υψηλές αμοιβές καθώς οι θέσεις εργασίας με μεσαίες και χαμηλές αμοιβές μειώνονται.

Οι ανιδείκευτοι

«Οι εργαζόμενοι χωρίς πτυχίο κολεγίου, οι γυναίκες, όσοι ανήκουν σε μειονότητες και οι νέοι αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο», πρόσθεσε.
Σε άλλους κλάδους - όπως η ιατρική περίθαλψη και η προσωπική φροντίδα - μπορεί να καταγραφούν μικρότερες αλλαγές επειδή η προσωπική επαφή είναι αναγκαστική
Συνολικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι η εξ αποστάσεως εργασία και οι τηλεδιασκέψεις είναι πιθανό να συνεχιστούν - λιγότερο εκτεταμένα ίσως αλλά θα εξακολουθούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων, τα επαγγελματικά ταξίδια και τα αστικά κέντρα.

Μετακινήσεις

Ενώ τα ταξίδια αναψυχής και ο τουρισμός αναμένεται να ακακάμψουν, η McKinsey εκτιμά ότι περίπου το 20% των επαγγελματικών ταξιδιών μάλλον θα χαθούν διά παντός, καθώς εταιρείες και εργαζόμενοι αναγνώρισαν ότι ενδεχομένως ήταν περιττά.
«Αυτό θα είχε σημαντική επίδραση στην απασχόληση στις αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια, τις υπηρεσίες φιλοξενίας και τροφίμων», σημειώνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης