Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δέσμευση από ΕΚΤ στο PEPP παρά την αύξηση του πληθωρισμού

Δέσμευση από ΕΚΤ στο PEPP παρά την αύξηση του πληθωρισμού

Δέσμευση από ΕΚΤ για συνέχεια στην χαλαρή δημοσιονομική πολιτική

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεσμεύτηκαν να κρατήσουν «σταθερό χέρι» στα μέτρα τόνωσης, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησής τους τον Ιανουάριο του 2021, συνάντηση στην οποία τονίστηκε ότι θα αγνοηθούν τυχόν βραχυπρόθεσμες αυξήσεις στον πληθωρισμό ή τα ονομαστικά επιτόκια.
Στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου 2021 η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά της μέτρα τόνωσης, ενισχύει την εντύπωση μεταξύ των αναλυτών ότι η ΕΚΤ ελπίζει να αποφύγει σημαντικές αλλαγές πολιτικής για το μεγαλύτερο μέρος του 2021.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό για περισσότερο από μια δεκαετία τον Ιανουάριο του 2021, ενώ οι προσδοκίες για ένα σημαντικό δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης στις ΗΠΑ, αύξησαν τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες.
Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δήλωσε ότι «μια προσωρινή ώθηση στον πληθωρισμό δεν πρέπει να εκληφθεί ως μια συνεχής αύξηση».
Οι κεντρικοί τραπεζίτες δήλωσαν επίσης πως «δεν πρέπει κάθε αύξηση των ονομαστικών αποδόσεων να ερμηνεύεται ως αδικαιολόγητη σύσφιξη των όρων χρηματοδότησης και να προκαλεί αντίστοιχη πολιτική απάντηση. . . Αυτό που είχε σημασία από τη σκοπιά της νομισματικής πολιτικής ήταν η εξέλιξη των πραγματικών επιτοκίων».
Σύμφωνα με report της ING,«η ΕΚΤ είναι πραγματικά αποφασισμένη να μην κάνει τίποτα για το υπόλοιπο του 2021, αλλά αν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή, τότε τα πρακτικά δείχνουν ότι θα είναι πιο χαλαρή παρά μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική».
Έχοντας ξεκινήσει ένα διευρυμένο πακέτο τόνωσης τον Δεκέμβριο του 2020, η ΕΚΤ δήλωσε ότι θα διατηρήσει «ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης» κυρίως μέσω ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να διαρκέσει έως τον Μάρτιο του 2022.
«Υποστηρίχθηκε ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να διατηρεί σταθερό χέρι και ότι τα μέτρα που ελήφθησαν τον Δεκέμβριο θα έπρεπε να έχουν χρόνο να τεθούν πλήρως σε ισχύ», ανέφεραν τα πρακτικά.

Σταθερή πολιτική από την ΕΚΤ

Τα πρακτικά δείχνουν ότι, ακόμη και αν οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων συνεχίσουν να αυξάνονται στην ευρωζώνη, η ΕΚΤ είναι απίθανο να ανταποκριθεί παρέχοντας περισσότερα κίνητρα, εφόσον οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να αυξάνονται με την προσδοκία για οικονομική ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Ενώ η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και είναι πιθανό να συνεχίσει να συρρικνώνεται το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανέφεραν ότι εντόπισαν «λόγους για προσεκτική αισιοδοξία σχετικά με την προοπτική ανάκαμψης κατά τη διάρκεια του 2021».
Οι «θετικές ειδήσεις» περιλάμβαναν την ανάκαμψη του εμπορίου και την κινεζική οικονομία, την τελευταία δημοσιονομική ώθηση στις ΗΠΑ και την εμπορική συμφωνία ΗΒ - ΕΕ.
Ωστόσο, η ανάκαμψη της ευρωζώνης θα μπορούσε να καθυστερήσει λόγω παρατεταμένων lockdown και βραδύτερων από τον αναμενόμενο ρυθμό των εμβολιασμό, ανέφεραν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ σύμφωνα με τα πρακτικά των συνεδριάσεων, ενώ προειδοποιούσαν για τον «κίνδυνο ενός σοκ από την πρόωρη κατάργηση των φορολογικών κινήτρων» στο μπλοκ.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες πρόσθεσαν ότι τα πραγματικά επιτόκια - προσαρμοσμένα για τον πληθωρισμό - μειώθηκαν στα χαμηλά ρεκόρ στις αρχές του έτους.
«Υποστηρίχθηκε ότι το διοικητικό συμβούλιο πρέπει να επιτρέψει τη μείωση των πραγματικών επιτοκίων εάν οι συνθήκες χρηματοδότησης μειώθηκαν λόγω της αύξησης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό», ανέφεραν τα πρακτικά.
Ο Michael Schubert, οικονομολόγος της Commerzbank, δήλωσε ότι τα πρακτικά «παρείχαν μερικές όχι πολύ απαισιόδοξες απόψεις μεταξύ των μελών του συμβουλίου της ΕΚΤ σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές, τα πιστωτικά πρότυπα και την ανάπτυξη των ονομαστικών αποδόσεων».
Ωστόσο, ο Andrew Kenningham, οικονομολόγος της Capital Economics, δήλωσε ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι «πιο πιθανό να μειώσει τις αποδόσεις των ομολόγων παρά να τους επιτρέψει να αυξηθούν τους επόμενους μήνες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης