Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nordea: Οι κεντρικές τράπεζες θα διακόψουν την ποσοτική χαλάρωση και θα πληγεί η ρευστότητα στις αγορές

Nordea: Οι κεντρικές τράπεζες θα διακόψουν την ποσοτική χαλάρωση και θα πληγεί η ρευστότητα στις αγορές
Το tapering, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μείωσης ελλείμματος και χρέους των ΗΠΑ, τρομοκρατεί τις αγορές, αναφέρει η Nordea

Οι κεντρικές τράπεζες θα διακόψουν την ποσοτική χαλάρωση και θα πληγεί η ρευστότητα στις αγορές, σύμφωνα με ανάλυση της τράπεζας Nordea.
Πιο συγκεκριμένα, οι πληθωριστικές δονήσεις έχουν προκαλέσει φόβο διαρκείας, ωστόσο δεν γνωρίζουμε πόσο μακριά είμαστε από ένα ξέσπασμα όπως το 2013, επί Bernanke στη Fed.
Σύμφωνα με τη Nordea, οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι και η καμπύλη απόδοσης του αμερικανικού ομολόγου θα είναι… η συνέπεια.
Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου θα διευρυνθεί περαιτέρω.
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι πόσο μακριά βρισκόμαστε από ένα 2013 και πώς πρέπει να αντιδράσουν οι traders και οι επενδυτές σε μια τέτοια κατάσταση.
nordea1.png
Με λίγα λόγια, το 2013 μας λέει ότι η Fed θα παλέψει να κλείσει επιλεκτικά την κάνουλα της ρευστότητας (tapering).
Υπενθυμίζεται πως με τη λέξη tapering σηματοδοτείται η απόφαση των ΗΠΑ να σταματήσουν σταδιακά τη χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος.
Το tapering, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μείωσης ελλείμματος και χρέους των ΗΠΑ, τρομοκρατεί τις αγορές.
Αυτό που είναι σαφώς διαφορετικό σήμερα σε σχέση με το 2013 είναι η στόχευση για τον πληθωρισμό.
Μέχρι στιγμής αυτό έχει διατηρήσει τις προσδοκίες για το lift-off, δηλαδή την αύξηση των αποδόσεων για τις τιτλοποιήσεις.
Nordea2.png
Σύμφωνα με τη Nordea, υπάρχουν αρκετές ομοιότητες με το σκηνικό του 2013, για αυτό και ο κίνδυνος για ένα taper tantrum είναι οξυμμένος.
Το 2013, τα θετικά δεδομένα σε συνδυασμό με το προταθέν tapering της Fed προκάλεσε ένα τεράστιο sell off στην αγορά ομολόγων.
Σήμερα, η επερχόμενη επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας χάρη στους εμβολιασμούς, σε συνδυασμό με κορυφαίους δείκτες που δείχνουν ισχυρή ανάπτυξη και την ανάκαμψη του πληθωρισμού, αυξάνουν την πιθανότητα να προκληθεί ένα παρόμοιο sell off.
Οι αγορές πιθανότατα θα δυσκολευτούν να καταλάβουν αν θα υπάρξει tapering ή ένα μελλοντικό lift-off, εφόσον η Fed αναγκαστεί να μπει στη διαδικασία να κάνει συζήτηση για τον ισολογισμό της κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021 λόγω πληθωρισμού.

Πώς διαπραγματευόμαστε;

Eν προκειμένω η Nordea θέτει το κρίσιμο ερώτημα:
Πώς συναλλασσόμαστε σε τέτοιους καιρούς;
Με το βλέμμα στο 2013, αναμένεται ένα ξέσπασμα στις αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ, καθώς οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι ανοδικές.
Το 2013, η αύξηση ήταν γύρω στις 150 μονάδες βάσης (4ετές και 6ετές).
nordea3.png
Φυσικά, οι αλλαγές σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για τα αμερικανικά επιτόκια θα έχουν επιπτώσεις στο ευρώ.
Σύμφωνα με τη Nordea, τα προγράμματα QE της ΕΚΤ και της Fed δεν είναι συγχρονισμένα, όπως επίσης η οικονομική ανάκαμψη και ο πληθωρισμός.
nordea4.png
Στους κορυφαίους κινδύνους η Nordea συμπεριλαμβάνει ένα πιθανό τέλος στην παρεχόμενη ρευστότητα, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προτίθεται να μειώσει τον Γενικό Λογαριασμό Υπουργείου Οικονομικών.
Όπως υπολογίζεται σχετικά, για τα επόμενα δύο τρίμηνα θα χρειαστεί χρηματοδότηση ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, κάτι που σημαίνει ο λογαριασμός ταμειακών ροών των ΗΠΑ θα λάβει περίπου 1 τρισεκατομμύριο, ενώ το τραπεζικό σύστημα θα σταματήσει να έχει πρόσβαση στη ρευστότητα.
nordea5.png
Η τεράστια αύξηση των πλεοναζόντων αποθεματικών στις εμπορικές τράπεζες μπορεί να καταλήξει σε εξασθένιση της προθυμίας τους να διατηρήσουν θέσεις στα αμερικανικά ομόλογα, με αποτέλεσμα μια ισχυρή αντίστροφη σχέση μεταξύ αποθεματικών και τοποθετήσεων στο αμερικανικό χρέος.
Η εν λόγω συσχέτιση διαλύθηκε όταν η Fed εξαίρεσε προσωρινά τη συμμετοχή των τραπεζών στα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου σε ό,τι αφορά τον δείκτη μόχλευσης.
Αυτή η εξαίρεση αναμένεται να λήξει στις 31 Μαρτίου εν αναμονή περαιτέρω αποφάσεων οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν τις τράπεζες – κάτι που μπορεί να αποτελέσει χειρότερο νέο για τα ομόλογα από τον πληθωρισμό.
nordea6.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης