Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι φόβοι για τον πληθωρισμό απειλούν να ανακόψουν το ράλι στη Wall Street

Οι φόβοι για τον πληθωρισμό απειλούν να ανακόψουν το ράλι στη Wall Street

To πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας 1.9 δισ. δολ. δημιουργεί προσδοκίες για ένταση των πληθωριστικών πιέσεων και ωθεί ανοδικά τις αποδόσεις των κρατικών αμερικανικών ομολόγων

Σχετικά Άρθρα
Η πτώση των τιμών στα κρατικών κρατικά αμερικανικά στις πρώτες εβδομάδες του 2021 αποτελεί απειλή για τη ρεκόρ της Wall Street, σύμφωνα με αναλυτές και επενδυτές του οποίους επικαλείται δημοσίευμα των Financial Times την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021.
Οι υψηλές τιμές και οι ιδιατερα χαμηλές αποδόσεις στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου παρείχαν σημαντική στήριξη στις τιμές των μετοχών μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης ύστερα από τον Μάρτιο του 2020.
Την ίδια ώρα οι προσδοκίες για ένταση των πληθωριστικών πιέσεων έχουν ωθήσει τις αποδόσεις σε νέα υψηλά, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς να προσεγγίζει σύντομα το 1,3% αυτήν την εβδομάδα, από λίγο πάνω από 0,9% από την αρχή του έτους.
Ήδη το Φεβρουάριο προεξοφλείται, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των αποδόσεων από το 2018 σε μηνιαίο επίπεδο.
Οι επενδυτές προσπαθούν τώρα να εντοπίσουν το πιθανό σημείο εκκίνησης των μετοχών.

Το πακέτο τόνωσης 

«Αν δούμε μια σταδιακή αύξηση των αποδόσεων κατά τη διάρκεια αυτού και του επόμενου έτους, αυτό είναι κάτι που η αγορά μετοχών θα αφομοιώσει ευχάριστα», δήλωσε ο Kiran Ganesh, ένας αναλυτής της UBS Global Wealth Management.
«Αν τα πράγματα συμβούν λίγο πιο γρήγορα. . . αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο σημαντικά προβλήματα».
Η προοπτική ενός πακέτου τόνωσης ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ουάσιγκτον, η πενιχρή ζήτηση εξαιτίας των lockdowns και η χαλαρή νομισματική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) οδήγησαν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό στα υψηλότερα επίπεδα των ετών.
Ενας δείκτης για τα ομόλογα που προστατεύονται από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ - το επιτόκιο 10ετούς ισοτιμίας - πρόσφατα αυξήθηκε στο υψηλότερο σημείο από το 2014, στο 2,2%.

Ζητήση

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ο βασικός δείκτης τιμών ατομικών καταναλωτικών δαπανών, βασικό μέτρο καταγραφής του πληθωρισμού της Fed, διαμορφώθηκε στο 1,5% τον Δεκέμβριο, κάτω από τον μακροπρόθεσμο στόχο της κεντρικής τράπεζας.
Τον Ιανουάριο, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν σταθερός σε μηνιαία βάση.
Ο πληθωρισμός λειτουργεί σαν καταλύτης για την αγορά ομολόγων, καταστρέφοντας την αξία των σταθερών αποδόσεων για τους επενδυτές.
Για τις μετοχές, είναι συνηθώς καλό ένα μέτριο ύψος πληθωρισμού
Ο Sean Markowicz, επενδυτικός στρατηγικός της Schroders, υπολογίζει ότι οι μετοχές στις ΗΠΑ τείνουν να έχουν ανοδική πορεία το 90% του διαστήματος κατά το οποίο ο πληθωρισμός είναι χαμηλά αλλά έχει ανοδικές τάσεις.
Οποιοσδήποτε σήμα πληθωριστική έντασης προέρχεται από την επιστροφή στην κανονική ζωή θα ήταν επίσης ευπρόσδεκτο σημάδι ότι η οικονομία των ΗΠΑ αργά ''ξεκολλάει' από την ύφεση που προκληθηκε από πανδημία.

Η Fed

Οι μετοχές μπορεί επίσης να αποδειχθούν πιο εύρωστες απ’ ό,τι σε προηγούμενες σύγκυρίες έντασης των πληθωριστικών πιέσεων.
Οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επιπεδα.
Βασικά, η Fed κατέστησε επίσης σαφές ότι ευχαρίστως θα επιτρέψει τον πληθωρισμό να δείξει τα δόντια του χωρίς να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.
Ωστόσο, όπως οι επενδυτές προειδοποιούν πολύ σύτομα η αύξηση των τιμών θα μπορούσε να πλήξει τις τιμές ορισμένων μετοχών οι οποίες βρέθηκαν σε ύψος – ρεκόρ , ιδιαίτερα αυτές του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας.

Τα εισοδήματα

Η απότομη ένταση των πληθωριστικών πιέσεων μπορεί να αντισταθμίσει τυχόν ονομαστικές αυξήσεις στα εισοδήματα καθώς αυξάνεται επίσης, το κόστος παραγωγής συμπιέζοντας τα κέρδη.
Η άνοδος των επιτοκίων θα μπορούσε επίσης να μειώσει την καθαρή παρούσα αξία των μελλοντικών ταμειακών ροών των εταιρειών, πιέζοντας τις αποτιμήσεις τους.
«Η αγορά συχνά θα προεξοφλεί με υψηλότερο ρυθμό την αύξηση στις εν λόγω μελλοντικές ταμειακές ροές όταν ο πληθωρισμός ανεβαίνει για να αντισταθμίσει το γεγονός ότι η σημερινή αξία των χρημάτων είναι μικρότερη», δήλωσε ο Markowicz.
Τώρα θα πρέπει να καταλάβουμε πότε μπορεί να ξεκινήσει αυτή η δυναμική, ανέφεραν οι επενδυτές.

Το ποσοστό

«Είναι ένας πολύ δύσκολος αριθμός για να δεσμευθείς με μία πρόβλεψη», δήλωσε ο Jeffrey Palma, επικεφαλής δημοσίων επενδύσεων στη State Street Global Advisors.
Όμως, το οριακό ποσοστό που αυξάνεται «ουσιαστικά» πάνω από το 3% θα «φτάσει σε ένα σημείο στην καμπύλη όπου η πορεία της τιμής των μετοχών γίνεται λίγο λιγότερο ρυθμισμένη».
Οι αναλυτές της Goldman Sachs υπολόγισαν πρόσφατα, βάσει ιστορικών δεδομένων, ότι θα χρειαζόταν αύξηση 0,36 εκατοστιαίων μονάδων στα επιτόκια για διάστημα μεγαλύτερο ενός μήνα προκειμένου οι τιμές των μετοχών να αρχίσουν να υποχωρούν.
Ο Deepak Puri, διευθυντής επενδύσεων της Deutsche Bank Wealth Management για τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου «πρέπει να είναι τουλάχιστον πάνω από 1,75% για να αρχίσει πραγματικά να χτυπάει το καμπανάκι της διόρθωσης στις μετοχές – ένδειξη ότι αυτί είναι η κατάλληλη απόδοση».

Εξισορρόπηση

Εάν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό εξακολουθήσουν να βλέπου άνοδο, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των χρηματιστηριακών αγορών, ‘'εξημερώνοντας’' κλάδους με υψηλή ανάπτυξη, όπως η τεχνολογία, ενισχύοντας παράλληλα τους μακροχρόνιους μη αγαπημένους τομείς όπως τα χρηματοοικονομικά και η ενέργεια, οι οποίοι συνήθως συσχετίζονται πιο θετικά με τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης